Graaf een zinkput minstens 6 m van het huis en zorg ervoor dat hij, zo mogelijk, onder het maaiveld ligt. Maak het gat voor de zinkput diep genoeg om er een laag aarde van 50cm op te kunnen aanbrengen. Bij gebruik van een oliedrum moeten bodem en deksel worden verwijderd.
Het aantal kratten of tunnels, de grootte van uw infiltratieput en de doorlaatbaarheidsgraad van uw systeem hangen af van uw dakoppervlakte. Uw infiltratiesysteem moet een minimumcapaciteit hebben van 1000 liter en een doorlaatbaarheid van 1,6 vierkante meter voor elke 100 vierkante meter dakoppervlakte.
Een infiltratieput komt standaard tot ongeveer 60 cm diep.
Het wordt aangeraden om leidingen tenminste 70cm diep in te graven. Hiermee zit u onder de vorstgrens en heeft de buis minder last van mogelijke verkeersbelasting. Deze diepte is niet altijd haalbaar en is ook afhankelijk van de situatie zoals bijv. de hoogte van de huisaansluiting.
De ideale diepte van een grindput is de diepte wanneer je op zandgrond komt. Maak gebruik van een grondboor en boor een gat en probeer op zandgrond te komen. Als je op zandgrond komt heb je gelijk de ideale diepte van je grindput te pakken.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Een grindkoffer is eigenlijk een diepe kuil of sleuf van ongeveer +/- 50cm diep. De sleuf is bekleed met worteldoek en gevuld met grind en heeft als functie water te bergen.
Volgens Kees Koppen kan het ook een stuk simpeler: ,,Gewoon de regenpijp doorzagen, een kniestuk ertussen zetten en het water rechtstreeks de tuin in laten lopen.'' Zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de woning past hij deze methode met succes toe.
De beste manier om regenwater af te voeren is eigenlijk heel simpel: laat het de bodem intrekken! Op die manier wordt regenwater uiteindelijk grondwater, en daar maken wij weer drinkwater van. In ieder geval is het erg belangrijk dat je de regenwaterafvoer niet aansluit op het riool.
De substraatlaag houdt wat regenwater vast, en daaruit verdampt het. Onder de substraatlaag zit de drainagelaag. Als de substraatlaag vol water zit, zakt het water erdoor en komt het in de drainagelaag. Daarin stroomt het naar de regenpijp die het water afvoert.
Sinds 1 februari 2005 is een regenwaterput verplicht bij nieuwbouwprojecten. Ze maken dus deel uit van de vergunningsaanvraag. Deze wetgeving is van toepassing op constructies met een dakoppervlakte groter dan 75 m². Bij een eengezinswoning moet het volume van de regenwaterput minstens 5000 liter zijn.
Infiltratievoorziening. Overtollig regenwater in de grond laten sijpelen of een infiltratievoorziening is verplicht bij bouw, herbouw of uitbreiding van een overdekte constructie met een nieuwe oppervlakte van meer dan 40 m2. Bij nieuwe verkavelingen zijn collectieve infiltratievoorzieningen verplicht.
De werking van een beerput is eenvoudig. Deze is aangesloten op de afvoer van uw toilet en vangt ontlasting, urine en eventueel spoelwater op. Vaste delen bezinken en een deel van het water komt in de bodem terecht omdat de meeste beerputten niet volledig waterdicht zijn.
Een afloop van 2 cm per meter is meestal voldoende. Zo kan het regenwater weglopen naar een putje, naar de tuin of naar de straat.
HWA afvoer in de grond
Onder de grond gaat deze verder in een PVC afvoerbuis met een diameter van 110 mm of 125 mm. U kunt deze. Door uw HWA afvoer in de grond door te laten lopen, zorgt u ervoor dat regenwater goed wordt weggeleid en niet in uw tuin blijft staan.
Een standaard afschot wat meestal wordt aangehouden is 1 cm afschot per strekkende meter. Minder afschot geeft te veel stagnatie bij afvoer van water op de bestrating. Meer afschot geeft een minder fraai beeld van de bestrating in de tuin. Tevens heb je sneller het gevoel dat je scheef zit op je terras.
Ja, dit kan wel eens gebeuren want het water dat in de regenton komt zal voornamelijk stilstaan en in combinatie met al het organische afval (vogelpoep, bladafval etc.) dat via het dak / dakgoot de regenton in gaat, zorgt voor een rottingsproces.
Als aan deze voorwaarden niet voldaan is, kan het regenwater bederven en slecht gaan ruiken. Dit is het geval in regenputten in plastiek of in metaal.
U kunt de Smart regenton ook gebruiken zonder regenpijp. De deksel klikt u met de holle kant naar beneden in de regenton. De deksel werkt nu als een soort van trechter. Er wordt nu rechtstreeks regenwater opgevangen.
Een grindstrook is simpelweg een strook van grind. Zo'n grindstrook ziet u vaak langs huizen waar een regenpijp of dakgoot zijn water uit laat lopen. Door de drainerende werking van het grind spat het water niet op tegen de muren en zo voorkomt u dat de muren vies worden en verkleuren.
Drainagegrind bestellen
Gebruik altijd de korrel 4 - 16mm of 16 - 32mm, dan is de drainerende werking optimaal.
De infiltratieoppervlakte van de infiltratievoorziening bedraagt minimaal 4 m²/100m² afwaterende oppervlakte. Het buffervolume bedraagt minimaal 25 liter/m² afwaterende oppervlakte.