Het is vrij normaal om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan. De mondhygiënist bezoek je 2-4 keer per jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de gezondheid van het tandvlees en je eigen inspanningen.
Wanneer ga je naar de mondhygiënist? Je gaat naar de mondhygiënist om je gebit en tandvlees gezond te krijgen en te houden. Wij adviseren je minimaal één keer per jaar de mondhygiënist te bezoeken voor een gezonde, stralende en frisse mond.
Het bezoeken van de mondhygiënist is een bewezen effectieve vorm van preventie en veel mensen zien het dan ook als een investering in het gezond houden van het gebit en het tandvlees. Tevens kan de tandarts u verwijzen wanneer u last heeft van tandvleesproblemen.
Indien u uw mond graag gezond wilt houden wordt aangeraden om minstens twee keer per jaar uw gebit grondig te laten reinigen bij de mondhygiënist. Tijdens de mondhygiëne behandeling worden bacteriën verwijderd en worden de tanden en kiezen aan het eind van de behandeling gepolijst.
Probeer niet zelf tandsteen te verwijderen met een tandenborstel of flosdraad - dat kan meer schade aanrichten dan goed is! Zorg ervoor dat je twee keer per dag twee minuten poetst. Ga minstens eens in de zes maanden naar de mondhygiënist voor professionele gebitsreiniging en controle.
Wanneer u eet of drinkt, blijven voedseldeeltjes tussen uw tanden hangen en vormen ze een kleverig laagje dat tandplak wordt genoemd. Op dit laagje groeien bacteriën, die onbehandeld tandbederf kunnen veroorzaken. Als u niet elke dag poetst en stokert, kan tandplak zich op uw tanden ophopen en verharden tot tandsteen.
Tandsteen is een mengsel van mineralen uit de speeksel, voeding en bacterie. Tandplak wat te lang op de tanden blijft, kan de vorming van tandsteen bevorderen. Tandplak kan zich gemakkelijk hechten aan tandsteen waardoor u sneller klachten kunt krijgen, zoals ontstoken tandvlees en gaatjes.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts. Gelukkig kun je met een goede mondverzorging wel de aanmaak van tandsteen voorkomen.
Als de reinigingsprocedure een behandeling met fluoride bevat, dan bevelen tandartsen en mondhygiënisten aan dat je minimaal 30 minuten wacht voordat je iets eet of drinkt. Dat om ervoor te zorgen dat de behandeling zijn volledige werking heeft.
Volgens tandartsen is een grondige mondhygiëne, inclusief poetsen na het eten, 's avonds het belangrijkst. Anders kunnen bacteriën uit het voedsel 's nachts op je tanden gaan werken1.
Veel voorkomende kosten mondhygiënist (preventieve mondzorg)
Vaak gaat het om een afspraak van 45 minuten, waarbij 40 minuten wordt gerekend. Dat komt dan op € 108,16. Een afspraak van 30 minuten komt ook regelmatig voor. De kosten van de mondhygiënist zijn dan: € 67,60.
Beschermde titel. Er zijn 2 soorten mondhygiënisten: de mondhygiënist en de geregistreerd-mondhygiënist. Hun taken zijn hetzelfde, maar de bevoegdheden liggen anders. Een mondhygiënist mag alleen boren, vullen, verdoven en foto's maken in opdracht van een tandarts.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
De dieptereiniging kan pijnlijk zijn wanneer de ontstekingen uit de huid worden gehaald. Het inprikken met het naaldje geeft weinig gevoel en doet geen pijn. Over het algemeen is de dieptereiniging goed vol te houden.
Het verloren gegane steunweefsel zal zich helaas niet of nauwelijks herstellen. Tijdens de genezing kan het tandvlees zich terug gaan trekken en de tandhalzen worden soms (tijdelijk) gevoelig door de behandeling. De patiënt moet elke dag de mondhygiëne goed uitvoeren om herinfectie van de pockets te voorkomen.
De mondhygiëniste zal met de patiënt de beste methoden doornemen. Verschillende soorten tandenborstels, stoken en flossen en de frequentie van deze methoden zullen worden besproken met de patiënt. Afhankelijk van de mondhygiëne van de patiënt duurt een afspraak bij de mondhygiëniste tussen de 30 minuten en één uur.
Tandsteen zo veel mogelijk voorkomen
Zoals gezegd komt tandsteen voort uit tandplak. Terwijl tandsteen in principe mechanisch afgebikt moet worden kun je de zachtere fase, tandplak, zonder geweld van je tanden af poetsen.
Waar tandplak dagelijks terugkomt is tandsteen wel te voorkomen. Tandsteen is hard geworden tandplak, dus als dit goed verwijderd wordt zal dit niet ontstaan. Hiervoor is een goede dagelijkse mondverzorgingsroutine van belang. Zo wordt de tandplak goed verwijderd.
Tanden poetsen met baking soda
Je tanden poetsen met baking soda kan ervoor zorgen dat ze witter worden. Het zuiveringszout neutraliseert zuren in je mond. Daarnaast verwijdert het tandplak én kan het tandvlekken verlichten. Het enige nadeel is dat het geen gaatjes kan voorkomen.
Dit laagje ontstaat binnen 4-12 uur na het poetsen en 'plakt' als het ware aan uw gebit. Het plaklaagje zorgt vaak voor verkleuringen van uw gebit, maar kan ook gaatjes veroorzaken of uw tandvlees doen ontsteken. Als de tandplak niet goed verwijderd wordt, blijft deze steeds steviger aan uw tanden plakken.
Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Bij de één ontwikkelt het zich veel sneller dan bij de ander. Wel is het in het algemeen zo dat mensen er meer last van krijgen naarmate ze ouder worden.