Het is de bedoeling dat je niet in herhaling gaat vallen, aangezien ze je presentatie al hebben aangehoord. Oftewel zorg ervoor dat hij kort en bondig is en met andere woorden. Je stipt als het ware de hoogtepunten aan. Door deze herhaling (op een andere manier) onthoudt het publiek je presentatie beter.
Om ervoor te zorgen dat je publiek iets onthoudt, is het belangrijk om een goede conclusie te hebben. Een goed slot van een presentatie bevat eigenlijk drie onderdelen: de samenvatting van de belangrijkste onderdelen, het herhalen van de kernboodschap en de uitsmijter.
Een uitsmijter is een pakkende conclusie of slotzin van een tekst of reclame-uiting. Het doel van de uitsmijter is om de tekst samen te vatten en de lezer aan te zetten tot een bepaalde gedachte of handeling.
Ga kort op de vragen in en nodig mensen uit om na afloop verder met je in gesprek te gaan. Het slot van je verhaal moet je publiek het gevoel geven dat jij ze genoeg hebt gegeven om mee aan de slag te gaan. Het gevoel van 'wow, dit was gaaf, hier kan ik mee verder'.
Zorg ervoor dat je tijdens je presentatie rustig adem blijft halen en geconcentreerd blijft. Probeer je niet te laten afleiden door een publiek dat rare dingen doet. Dat het publiek soms rare dingen doet, heeft namelijk niet altijd wat met jou te maken. Oefen met rustig in- en uitademen tijdens het spreken.
Dan kun je ook kiezen voor slotzinnen: elke debater verteld dan in één zin waarom haar of zijn team het meest gelijk had in dit debat. De taak blijft dus wel hetzelfde: laten zien (aan de jury) wat de belangrijkste punten in het debat waren en dus een samenvatting geven.
Uitsmijter = [gerecht] - Een uitsmijter is een eiergerecht, bestaande uit een of twee sneden brood met ham en-of kaas en minimaal twee spiegeleieren. Als garnering wordt soms augurk en wat sla gegeven.
De uitsmijter. Nee, niet het gebakken ei. Het is een verzamelnaam voor doordenkers, paradoxen, opvallende details en ironie. Het kan ook een afsluiting met een knipoog zijn of een aforisme of een grappige vraag.
In plaats van het vertellen van jouw verhaal kun je het publiek hun verhalen laten delen. Kom met een paar grappige en persoonlijke vragen: “Naar welk tijdperk zou je willen terugreizen als je een tijdmachine zou hebben?”, “Wat zou je de eerste dag van je pensioen doen?” of “Wat vond je als kind moeilijk om te delen?”.
Sluit af met een inspirerende uitsmijter. De afsluiting van de workshop blijft over het algemeen het sterkst hangen bij de deelnemers. Hier kun je de workshop als een nachtkaars laten uitgaan of er juist nog een schep bovenop doen om de leerresultaten op een positieve manier te ondersteunen.
Probeer je presentatie samen te vatten in ongeveer 5 zinnen. Ze hebben namelijk al je hele presentatie aangehoord en dit hoeft niet nog een keer. Door je te beperken tot vijf zinnen maak je de samenvatting niet te lang. Voor de meeste mensen vallen er tijdens de samenvatting, puzzelstukjes op z'n plaats.
Dat kun je bijvoorbeeld doen op de volgende manieren: Thanks to all of you for your attention. I sincerely appreciate your attention today. I would like to thank you for your time and attention this evening.
Ik ben aan het einde van mijn presentatie gekomen. J'ai terminé ma présentation. Ik hoop dat jullie mijn presentatie leuk vonden. J'espère que ma présentation vous a plu.
Het slot. In het slot van je betoog noem je nogmaals kort je argumenten voor je standpunt. Je voegt in het slot nooit nieuwe informatie toe! Nadat je jouw argumenten hebt samengevat, herhaal je jouw standpunt.
De naam uitsmijter stamt mogelijk van de wijze waarop het gerecht na het bakken uit de pan direct op het bord wordt gesmeten, of omdat dit gerecht nog snel voor sluitingstijd gegeten werd, voordat men er werd uitgesmeten'.
Definities die `slotbeschouwing` bevatten:
Conclusie = 1) Afleiding 2) Beslissing 3) Besluit 4) Bevinding 5) Deductie 6) Deel van een syllogisme 7) Deel van een verslag 8) Eindoordeel 9) Eindsom 10) Gevolgtrekking 11) Mening 12) Onderdeel van een syllogisme (sluitrede) 13) Rechts...
Proeven met dieren voor onderzoek moet verboden worden. Ouders moeten verplicht één dag in de week voor hun kinderen zorgen. Roddelbladen moeten verboden worden. De regering moet roken verbieden.
doet ter zake en ondersteunt je standpunt op een constructieve manier; weerlegt mogelijke tegenargumenten; is belangrijk en dwingend zodat de tegenpartij het niet zomaar naast zich kan neerleggen.
De slotbeurten (elk team 1 minuut), waarin eerst de tegenstanders en daarna de voorstanders, een laatste kans krijgen om de jury te overtuigen. De teams geven nog eens kort aan wat hun mening is en mogen reageren op alles wat er in de eerdere beurten gezegd is. In deze beurt mag geen nieuwe informatie gegeven worden.
Als je een belangrijke presentatie hebt op je werk, bijvoorbeeld. Of als je je scriptie moet verdedigen of er op school een spreekbeurt van je wordt verwacht. En al snel zul je dan tot de conclusie komen dat het niet meevalt om onder druk – met bijbehorende (hoge) verwachtingen, zenuwen en toeschouwers – te presteren.
Je krijgt dan een enorme adrenalinestoot en komt in de fight-or-flight modus. een basale reactie die vanuit ons oeroude reptielenbrein komt zodra iets onveilig aanvoelt. Dan worden we misselijk, krijgen het warm en gaan zweten. Die reactie interpreteren we als angst voor het presenteren.”