Niet alleen dagelijkse- of langdurige stress kunnen stemproblemen veroorzaken. Een recent traumatische ervaring, een overlijden, conflicten of andere heftige emotionele gebeurtenissen kan resulteren in een tijdelijk verlies van je stemgeluid. Dit noemen ze in de wetenschap een 'psychogene afonie'.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Hoe lang duurt heesheid? In de meeste gevallen wordt heesheid veroorzaakt door een verkoudheid of luchtweginfectie. Zo'n infectie is onschuldig en duurt meestal tussen de vier en veertien dagen. Daarna zou je stem weer volledig moeten zijn hersteld.
Als je moet praten, doe dat dan met zo min mogelijk druk op de stem. Kleine slokjes water drinken (niet ijskoud, eerder lauwwarm) of kruidenthee (evt. met honing) Zuigen op een keeltablet zonder mint (die hebben een verdovend effect), bijvoorbeeld Islamoos.
Er is geen eenduidige oorzaak voor heesheid te vinden. Zo kan het bijvoorbeeld veroorzaakt worden door: Een verkoudheid. Corona.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.
In vrijwel alle gevallen komt uw stem vanzelf weer terug, binnen twee weken. Heeft u na deze periode nog steeds last van heesheid of stemverlies, dan is het raadzaam om een KNO-arts te raadplegen.
Heesheid is een klacht die veel voorkomt, maar die meestal na een paar dagen stemrust gewoon weer over gaat. Wanneer de heesheid blijft terugkomen, je bang bent voor keelkanker of als je je stem beroepsmatig nodig hebt, is het verstandig om een afspraak met een KNO-arts te maken.
De beste thee voor je stem is gemberthee (met één klein schijfje) of saliethee (één blaadje per glas of gedroogde salie). Ruim een liter water per dag drinken, is goed voor je totale welzijn.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Heesheid door een virusinfectie gaat vanzelf over. Het lichaam ruimt het virus op, de stembanden worden weer glad en daarmee verdwijnt de heesheid. Het kan wel een week duren. Als het komt door roken, dan is stoppen het beste.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kunt je moeilijk concentreren of heb last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen en andere psychische klachten zoals een burn-out, angststoornis en depressie.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Bekende oorzaken zijn een hoge werkdruk en ziekte of overlijden van een naaste. Stress kan zich uiten in lichamelijke en psychische klachten. Het is merkbaar in gevoelens, gedrag en/of gedachten. Voldoende beweging en ontspanning zijn belangrijk.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Studies hebben namelijk aangetoond dat Omicron infecties soms nog besmettelijk zijn tot 10 dagen na de diagnose. Dit houdt in dat activiteiten waarbij het dragen van een mondmasker niet mogelijk is (b.v. gezamenlijk eten), niet zijn toegestaan.