'Menselijk vlees smaakt eigenlijk net hetzelfde als runds', steekt Negromonte van wal. De man ging een gesprek aan met een journalist van de krant The Mirror. 'Gemiddeld blijft het vlees drie tot vier dagen goed. We aten niets anders gedurende die dagen en zorgden dat alles, tot de laatste gram altijd opgepeuzeld was.
Mensenvlees. "Kannibalisme is als zodanig niet strafbaar," stellen de ministers. "Wel zou er bij het verkrijgen van mensenvlees onder omstandigheden sprake kunnen zijn van andere strafbare feiten. Het OM ziet geen aanleiding om tot vervolging over te gaan."
Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen sacraal kannibalisme, met een meer symbolisch of ritueel karakter, en profaan kannibalisme, waarbij mensenvlees puur als voedsel wordt gezien.
Een mensenlichaam bevat ongeveer 32 000 calorieën aan vlees. Archeoloog James Cole kwam aan dat cijfer door de caloriewaarde van het stoffelijk overschot van vier mensen die hij uit de literatuur haalde te berekenen. Mensenvlees eten is nooit doorgebroken. En dat heeft een reden.
Hoeveel calorieën krijg je binnen? Zijn uitkomst: een gemiddeld mensenlijf is goed voor in totaal ruim 143.000 kilocalorieën.
Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2.000 kcal per dag nodig, een volwassen man 2.500. Werk je meer calorieën naar binnen dan je verbrandt, dan slaat je lichaam dat op als vet: je komt aan.
"Mensen moeten eten om te overleven. Voedsel levert energie en bouwstenen die we nodig hebben en ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Vlees is een makkelijke bron om voedingsstoffen binnen te krijgen. Het bevat vitamine B, een aantal mineralen en eiwitten en vetten".
Het eten van vlees wordt in het bijzonder gekoppeld aan dikke darmkanker, prostaatkanker, borstkanker, lymfeklierkanker en maagkanker. De reden hiervoor is tweeledig: dierlijke producten bevatten veel stoffen die ons risico op kanker direct verhogen, zoals vetten en carcinogeen heterocyclische aminen.
Als je je benen zou opeten, zou je lichaam energie nodig hebben om het vlees te verteren. De energie die je nodig hebt zal vrijkomen door het verbranden van onder andere suiker. Door dat proces zul je dus lichter worden, al zal het gewicht van je been nog altijd bij jou horen.
Dawkins noemt kannibalisme een taboe, maar het eten van mensenvlees is niet alleen een ethische kwestie. Ons vlees bevat namelijk infecterende proteïnes en deze kunnen ziekten veroorzaken en zelfs dood als gevolg hebben. Hiernaast is er ook een reële kans op bloedoverdraagbare ziekten.
Als men iemand van de ergst denkbare misdaad wil beschuldigen, dan is kannibalisme daartoe uiterst geschikt (net als kindermisbruik en incest trouwens). In het Bijbelboek Genesis staat reeds te lezen dat de mens over alle vissen, vogels, zoogdieren en gewassen is aangesteld, en dat hij alles mag eten.
Kuru is een overdraagbare ziekte die wordt veroorzaakt door prionen. De ziekte tast het centraal zenuwstelsel aan. Het is mogelijk dat de vatbaarheid voor kuru tevens een erfelijke component heeft. De gekkekoeienziekte of BSE is een verwante ziekte bij koeien.
Wetten tegen moord, het kopen en verkopen van mensenvlees en het beschadigen van lijken, maken kannibalisme lastig, maar alsnog legaal in de andere 49 staten. Het is zeldzaam dat iemand die zich graag wil laten eten een geïnteresseerde vindt, en het scenario alleen al roept genoeg ethische vragen op.
De meest uitgebreide beschrijving stamt uit een boek uit 1931 van William Buehler Seabrook, een ondekkingsreiziger die eigen ervaringen had in Afrika. Hij schrijft dat mensenvlees om te zien lijkt op rundvlees, maar dan wat minder rood. Eenmaal bereid en gaar doet het eerder denken aan kalfsvlees, zacht en mals.
Héél erg zoet. KORTEMARKErzatskoffie en kunstboter, gebakken kippenbloed, aardappelwafeltjes en bosduivensoep.
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
De gedachte was voorheen dat het geslacht Homo altijd omnivoor was, maar dit gebeurde pas 1,65 miljoen jaar geleden. Het was de Homo erectus, de voorouder van de Homo sapiens, die vlees en andere dierlijke eiwitten ging eten.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
De huid vernieuwt zich elke 28 dagen waar oude cellen vervangen worden voor nieuwe cellen. Die nieuwe cellen kunnen alleen worden aangemaakt door middel van eiwitten. Het is daarom belangrijk dat je die voldoende binnenkrijgt. Je kunt eiwitten vinden in dierlijke producten zoals vlees, eieren en melk.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Hoeveel je hier verbrand verschilt per persoon, het hangt namelijk af van je gewicht. Vermenigvuldig je gewicht met 0,9 en je weet hoeveel jij tijdens jouw nachtrust verbrand. Het zijn misschien niet de hoogste getallen die je verbrandt, maar het laat wel zien dat je met niks doen ook calorieën verbrand.
Door 1000 kilocalorieën per dag te eten, ontstaat er elke dag een tekort aan energie. Een gemiddeld actief persoon zal wekelijks een tekort van 7000 tot 10500 kilocalorieën hebben. Het lichaam zal hierdoor de reserves aanspreken, waardoor men één tot anderhalve kilo vet per week verliest.