Van de ontvelde, gedroogde, geroosterde en gemalen zaden van de koffieplant wordt Koffie gemaakt. De vrucht van de koffieplant is een steenvrucht. Dat is een vrucht met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. Deze pit (oftewel zaad) lijkt echter sterk op een boon en wordt daarom koffieboon genoemd.
Dit kan op twee manieren: De eerste methode is door middel van stromend water en vervolgens het vruchtvlees eraf pellen. Als koffiebonen zo uit de koffiebes worden gehaald noem je ze 'washed'. Deze manier van verwerken zorgt voor een mildere, maar consequentere smaak.
Voordat je koffie kan zetten moeten ze eerst gebrand worden. Het branden gebeurt in een koffiebranderij. Een koffiebranderij zorgt ervoor dat de geuren en de smaken van de koffie ontstaan.
Wat heb je nodig om koffie te branden? Om koffie te branden is een koffiebrander, kleurmeter, rooster met koele lucht en diverse meetinstrumenten nodig. Daarnaast vereist koffiebranden een hoop expertise en kennis.
De bonen worden gebrand op temperaturen tussen 100 en 220ºC, soms iets hoger. Bij het branden wordt het water uit de bonen wordt onttrokken en nemen de bonen in volume enorm toe. Door de hitte wordt een enorme druk opgebouwd in de boon en knapt deze uiteindelijk als popcorn kapot.
Met een korte brandtijd, krijgen de bonen een lichte kleur. De koffiebonen zijn hierbij delicaat gebrand, waardoor de koffie een subtiele en natuurlijke smaak krijgt. Weet je nog niet goed welke koffiesmaak jouw voorkeur heeft?
In het kort: Elke koffieboon bevat vet. Vette koffiebonen zijn slecht voor je koffiemachine. Droge koffiebonen niet. Vette koffiebonen zijn vaak ook bitter en hebben een minder volle body.
Light Roast zijn koffiebonen met een licht bruine kleur. Bovendien hebben deze bonen geen olielaagje op het oppervlakte. Het geeft subtiele smaken waar men vooral fruitige tonen in de koffie proeft. Perfect om te drinken als filterkoffie, oftewel slow coffee.
Aan een koffieplant groeien namelijk steenvruchten. Dit zijn vruchten met een dikke harde pit en een dun laagje vruchtvlees. De pit (eigenlijk zaad) is wat wij een koffieboon noemen. Koffiebonen zijn dus simpelweg zaden van de koffieplant.
De koffiebonen groeien aan de Coffea, ofwel de koffieplant in de tropische gebieden rond de evenaar. Alle soorten horen bij de houtachtige planten en kunnen afhankelijk van de soort kruipend, boomvormig, liaanvormig of struikvormig zijn.
Tijdens het branden veranderen de koffiebonen van kleur. Hoe hoger de temperatuur en hoe langer geroosterd, hoe donkerder de bonen worden. Het branden gebeurt in grote trommels die langzaam ronddraaien. Het branden gebeurt bij 200°- 220° Celsius.
Oploskoffie wordt gemaakt van geconcentreerde gezette koffie die, om het water te laten verdwijnen, wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk door opschenken een kop koffie geven.
Koffie proeven
De bonen worden dan gebrand en in een klein laboratorium, direct gemalen en met kokend water gemengd. De proever ruikt om het aroma te ervaren.De koffie wordt een paar minuten met rust gelaten, dan breekt de proever de bovenste laag koffie.
Op een koffieplantage vindt het oogsten van de koffiebessen plaats, daarna het fermenteren (een nat proces), vervolgens het drogen en tot slot het sorteren van de koffiebonen. Het branden en malen van de bonen gebeurt over het algemeen elders; Amsterdam en Londen zijn van oudsher belangrijke centra hiervan.
Als je voor het eerst rauwe koffiebonen gaat eten, verwacht dan geen mooie nootachtige smaak zoals je zou krijgen van gebrande koffie. Rauwe of groene koffiebonen smaken erg zuur, zuur en houtachtig.
Gran Maestro Italiano. Er zijn een paar redenen waarom Gran Maestro Italiano Originale (een van) de beste koffiebonen zijn. Gran Maestro is 100% Arabica en daarnaast afkomstig uit de beste koffiegebieden van Brazilië en Colombia.
Volgens het panel, bestaande uit Barista-trainer Victor Constandse, koffie-expert Joost Leopold en koffieliefhebber Loes van Meerten, heeft de koffie van Lidl een 'mooie en romige body' en een goede afdronk. De bonen van Lidl kosten 7,95 per kilo en zijn daarmee ruim de goedkoopste optie uit de test.
Koffieboon. De Hema koffiebonen Espresso is een melange van 100% Arabica koffiebonen afkomstig uit Zuid- en midden Amerika, Afrika en Indonesië met het Rainforest Alliance keurmerk. De bonen zien er medium gebrand uit en niet vet, alle bonen zijn volledig en zijn er geen halve bonen in de zak te vinden.
Meteen en lang genieten.
Zo weet je precies hoe vers jouw koffie is en blijft. Verse koffiebonen behouden hun verse smaak tot 8 weken na branddatum. Natuurlijk kun je de koffiebonen na 8 weken nog prima gebruiken. Koffiebonen hebben namelijk een houdbaarheid tot 1 jaar na branddatum.
De kosten per kilo variëren tussen de €3,00 en €8,00 afhankelijk van het type koffieboon. Bij ons in de webshop kunt u tot 20 kilo afnemen.