Wil je een gehele website als bron gebruiken, dan geef je de bronverwijzing in de tekst anders weer dan bij andere bronnen. In plaats van dat je de auteur en het publicatiejaar vermeldt, geef je als bronverwijzing van een website alleen de naam van de website weer, gevolgd door een spatie en de URL tussen haakjes.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Jaar van uitgave).Titel: Eventuele subtitel.Plaats uitgever: Uitgever.
Verwijzen naar frequent geactualiseerde internetbronnen
In dit geval voeg je echter '(online, bijgewerkt [datum])' toe aan de voetnoot om aan te geven dat je de online versie hebt geraadpleegd. Je vermeldt de datum waarop de bron voor het laatst is bijgewerkt. In de literatuurlijst vermeld je alleen het woord “online”.
Onder internetbronnen wordt een breed scala aan media geschaard. In principe is elke pagina op internet een mogelijke bron. Zolang deze maar betrouwbaar en valide is. Internetbronnen kunnen onder andere websites, blogs, social media, databanken en online tekstbestanden zijn.
Een voorbeeld van een geschreven primaire bron is een dagboek, maar ook labjournaals en bepaald archiefmateriaal vallen in deze categorie. Een voorbeeld van een ongeschreven primaire bron is bijvoorbeeld een vuistbijl.
Wat is HTML broncode? HTML broncode is een stuk tekst waarin alle statische elementen van een website bevat. In deze code staan bijvoorbeeld de teksten die te zien zijn op een website. Maar ook de afbeeldingen en indeling van de website.
Een citaat wordt altijd tussen dubbele aanhalingstekens geplaatst. Het citaat wordt gevolgd door een verwijzing tussen haakjes - achternaam auteur(s), jaartal, paginanummer(s) - of door de auteur(s) in de tekst te noemen. Let op: Een citaat wordt niet cursief geschreven.
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar.Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Algemeen. Citeer je in je stuk letterlijk uit een bron, vermeld dan op die plaats ook de bron. Die bron staat ook al uitgebreid in de bronnenlijst. Je kunt hier dus volstaan met een verwijzing tussen haakjes, direct achter het citaat of de parafrase.
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding. Achternaam Auteur, Initialen.
Je schrijft bij een verwijzing in de tekst altijd de auteur en het jaartal van publicatie van de bron op. Als je een citaat gebruikt, dan vermeld je daarnaast ook altijd het paginanummer van het desbetreffende citaat. Dus: Parafrase/samenvatting: Auteur en jaartal publicatie.
Verwijs naar alle informatiebronnen die je hebt gebruikt. Refereer ook steeds naar documenten waaruit je figuren, tabellen of illustraties hebt overgenomen. Vergewis je ervan of je enkel aangehaalde literatuur of ook alle geraadpleegde literatuur moet opnemen.
Elke webpagina heeft zijn eigen URL die begint met de naam van de website. Wat achter de schuine streep (/) komt, is de naam van de webpagina.
APA bronverwijzing in de tekst
De APA-methode schrijft voor dat in de bronverwijzing in een tekst altijd de auteur en het jaar van publicatie vermeld moeten worden, ongeacht het type bron. Alleen bij het refereren aan een citaat wordt het paginanummer vermeld waarop het citaat te vinden is.
Zet dan de titel vooraan en het publicatiejaar erachter, gevolgd door de rest van de bronvermelding.In de tekst wordt in plaats van de auteur of organisatie de titel genoemd. Lange namen mogen worden in gekort. In de bronnenlijst wordt deze bron dan bij de eerste letter van de titel vermeld.
Geen auteur
In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert.
Grote stukken tekst uit een andere bron kopieert zonder aanhalingstekens, citaten en bronvermelding.Ook met bronvermelding is hier sprake van plagiaat. De functie zoeken en vervangen gebruikt. Het vervangen van enkele woorden in een gekopieerde tekst uit een andere bron wordt ook gezien als plagiaat.
De bronvermelding dient een aantal doelen: Je geeft hiermee auteurs van bronnen erkenning voor hun werk.Je geeft de lezer van je scriptie de kans om de bron op te zoeken.Je voorkomt plagiaat.
De letters HT in de afkorting HTML staan voor Hypertext. En met het woord hypertext worden klikbare woorden (links) bedoelt in een stuk tekst. Deze hyperlinks zorgen ervoor dat het World Wide Web vanaf verschillende locaties aan elkaar gekoppeld is.
HTML-codes bestaan uit tags en inhoud. Tags zijn de instructies die aangeven hoe de inhoud moet worden weergegeven. Elke HTML-tag begint met een '<' en eindigt met een '>'.De inhoud van de tag staat tussen deze twee symbolen.
In HTML kun je tekst ook markeren als commentaar. Het wordt dan niet op de website getoond, je kunt het alleen zien in de broncode.
Betrouwbare bronnen zijn vaak transparant. Een voorbeeld is dat er adres- en contactgegevens op de website staan. Of ze vermelden namen van klanten of samenwerkingsverbanden. Vaak zie je ook dat deze bronnen open staan voor commentaren op de informatie die ze publiceren.
Voor het gemak onderscheiden we twee soorten bronnen: primaire bronnen en secondaire bronnen. Beide zijn belangrijk voor je onderzoek.