De jasmijn kan niet goed tegen de kou en moet daarom ook tegen de vorst beschermd worden.
In de winter mag er geen water rondom de plant blijven staan, hierdoor kan de plant sneller vorstschade oplopen. Door de bodem met compost te bedekken kan de plant beschermd worden tegen vorst. Bij strengere vorst kan eventueel ook een doek aan de muur of schutting gehangen worden zodat deze de plant bedekt.
En hierover is er goed nieuws: de Sterjasmijn geldt tot -10˚C als winterhard. Dat betekent dat hij bij de huidige winters prima in de tuin geplant kan worden. Bij kouder weer zal een deel afsterven, maar komt in het voorjaar dan weer terug.
De Toscaanse Jasmijn bloeit in mei-september, en geeft de voorkeur voor een plekje in de volle zon. De winterhardheid is redelijk, temperaturen tot -15 graden kan de plant doorstaan, maar daarvoor dienen de planten wel beschut te staan.
Sterk geurend en groenblijvend
De Toscaanse Jasmijn groeit het hele jaar door. Hij heeft donkergroene, glanzende bladeren en is winterhard, dus is goed bestand tegen ons koude klimaat in de winter.
Groei: De Toscaanse jasmijn groeit het eerste jaar na de aanplant niet zo snel, maar daarna kan de Toscaanse jasmijn wel 100cm per jaar groeien.
Toscaanse jasmijn snoeien
Wordt het kouder, dan is het verstandig om de plant in te pakken. Hebben de takken van de sterjasmijn flink geleden tijdens een strenge winter, dan mag je deze bevroren takken weghalen. Het echte snoeiwerk van de sterjasmijn gebeurt in de lente: de oude takken moeten dan worden weggehaald.
De oorzaak is dat ie al iets te koud heeft gestaan maar komt wel weer goed. Dus wel beschermen tegen te lage temperaturen. Dit doet hij inderdaad omdat het kouder wordt. Maar hij kleurt vanzelf wel weer groen in het voorjaar.
De beste tijd om te snoeien is in het vroege voorjaar, voor de bloei. Snoeien is niet per se nodig. De jasmijn groeit niet zo snel. Snoei eventueel licht bij in het voorjaar, wanneer het te groot wordt of om in vorm te houden.
Plaats in de plantenbak een stok of een rek waar de Toscaanse Jasmijn zijn takken omheen kan laten groeien, dan bereikt de plant al snel een bepaalde hoogte. De Toscaanse Jasmijn is geen zelfhechtende plant, dus u hoeft niet bang te zijn dat een gevel wordt beschadigd door de plant.
Boerenjasmijn maakt lange takken die gaan doorhangen. Op het hoogste punt van die takken komen het volgende jaar korte scheuten waar de bloemen op verschijnen. Als je die lange doorhangende twijgen inkort heb je geen bloei.Schaduw heeft ook een negatieve invloed op de bloei; hoe minder zon, hoe minder bloemen.
De Toscaanse jasmijn ook wel de ster jasmijn genoemd (Trachelospermum jasminoides) is door het behoud van het groene blad (óók in de winter) en de geurende bloemen een populaire wintergroene klimplant. Naast klimplant dient deze jasmijn goed als bodembedekker.
De Toscaanse Jasmijn ofwel sterjasmijn is een winterharde klimplant. Daarnaast blijft deze plant ook de hele winter groene bladeren behouden. De Toscaanse Jasmijn kan temperaturen tot -10°C verdragen. Zorg er in de wintermaanden wel voor dat de bodem waar deze klimplant staan niet constant nat is.
Als de bladeren van de Toscaanse jasmijn in de zomer bruin worden, dan kan de plant te droog staan. Geef hem dan wat meer water. Een jasmijn in een pot zal altijd sneller last hebben van te droge grond, dan een Toscaanse Jasmijn in de volle grond.
De Toscaanse Jasmijn (ook wel sterjasmijn), is een prachtige klimplant voor in je tuin die net als andere jasmijnsoorten een heerlijke geur verspreidt.
Houd je de jasmijn als kamerplant? Dan is het belangrijk dat je de plant niet in de volle zon zet. Een lichte plek is echter wel aan te raden. Nadat de plant gebloeid heeft, kun je 'm terugsnoeien en gewoon in je woonkamer laten staan.
Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides)
Ook wel bekend als Sterjasmijn, deze plant heeft een heerlijke geur, maar kan zeer giftig zijn voor honden. Als je hond delen van deze plant eet, kan dat leiden tot braken, diarree en andere spijsverteringsproblemen.
Witte jasmijn of zomerjasmijn is een meerjarige klimplant die bloeit van juni tot september.
Trachelospermum - Toscaanse jasmijn. We trappen af met de Toscaanse jasmijn, een prachtige groenblijvende klimplant. Van mei tot september kan deze plant bloeien met kleine sterachtige bloemetjes die heerlijk ruiken.
In het voorjaar kun je Toscaanse jasmijn bemesten.In de nazomer kun je hem nog wat najaarsmest geven. Hierdoor komt hij de winter goed door. De plant is tot op bepaalde hoogte winterhard, maar bevroren takken dienen na de winter teruggesnoeid te worden.
Kenmerken van de Toscaanse Jasmijn
De Toscaanse Jasmijn houdt van een vrij zonnige maar zeker warme standplaats. Ze staat bij voorkeur wat beschut en in elk geval in goed doorlaatbare voedselrijke grond, plaats de toscaanse jasmijn ook het liefst uit de wind.
De stervormige bloemen met heerlijke vanille geur maken het een gemakkelijk te verzorgen droomplant voor elke tuin. Toscaanse Jasmijn groeit snel en heeft de meest zonnige locatie nodig voor ideale groei maar kan ook prima in halfschaduw groeien.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Een Toscaanse jasmijn in pot heeft in de zomer flink wat water nodig, in een pot droogt de grond namelijk eerder uit. Bemest de Toscaanse jasmijn in het vroege voorjaar met mest voor klimplanten en leg een laagje compost rond de voet van de plant.
Eén van de mooiste planten uit dit land en die ook uitstekend groeit in Nederland is de Toscaanse jasmijn. Hierboven verklapten we al dat er prachtige stervormige bloemen aan groeien. Deze bloemen ruiken overigens heerlijk. Een ander voordeel is dat deze klimplant winterhard is en in de winter dus groen blijft.