De vele gevaarlijke chemicaliën kunnen kankerverwekkend zijn. Ook kun je allerlei vage klachten krijgen van parfum zoals hoofdpijn, allergische uitslag, duizeligheid, hoesten, overgeven, huidirritatie en verkleuringen op de huid. Vaak is het niet duidelijk dat deze klachten te wijten zijn aan het gebruik van parfum.
Parfum doet wat met je neus (een lekker luchtje) – maar niets voor je huid. Integendeel! Parfum is slecht voor de huid omdat je er een allergie voor kan ontwikkelen: contacteczeem. Een op de vier volwassenen in Europa heeft een huidallergie, en parfum is de grootste veroorzaker hiervan.
Ze kunnen onze geest verjongen en onze zintuigen prikkelen. Wanneer we onszelf omringen met een geur die we lekker vinden, zullen we ons al snel weer een stuk comfortabeler voelen en opvrolijken. Daarnaast is het gewoon heel erg leuk om met parfum bezig te zijn. Er zijn zoveel verschillende soorten geuren.
Beschadiging van de luchtwegen als gevolg van blootstelling aan parfums en dergelijke wordt in de literatuur niet genoemd. Wel wordt als ervaringsfeit ge- meld dat personen met astma of daarop lijkende klachten nadelige effecten op de luchtwegen rapporteren als gevolg van blootstelling aan parfums en co- lognes.
Ja, parfum kan wel degelijk slecht worden. De geur kan veranderen, al moet dat niet altijd negatief zijn. Soms wordt het parfum geconcentreerder, omdat de alcohol gaat verdampen. Het parfum gaat dan sterker, maar daarom niet slechter ruiken.
Nadat je het flesje hebt geopend, kun je parfum tenminste een jaar bewaren. De houdbaarheidsdatum schommelt ongeveer tussen de 3 en 5 jaar. Handig: op de meeste cosmetica en parfums staat hoe lang iets houdbaar is ná openen van het flesje.
Zo kan je als consumenten letten op het 'EU Ecolabel' en de 'Nordic Swan Ecolabel' letten. Dan bevat het product geen schadelijke chemicaliën, benadrukt stichting Tegengif.
Mensen met astma zijn soms overgevoelig voor bepaalde geuren. Zo kan een 'lekker luchtje' plotseling voor klachten zorgen. Zelfs als iemand uren geleden parfum heeft opgespoten, kun je daar nog last van hebben. Dit geldt niet alleen voor parfum of deodorant.
Vooral sterke troposmie geeft meestal veel klachten. Bijvoorbeeld doordat eten plots smaakt naar rottend vlees, schimmel, poep of zelfs braaksel. Sommige mensen worden door parosmie somber of zelfs depressief. Dit komt doordat het erg zwaar kan zijn om geuren steeds verkeerd te ruiken.
Volgens de Margriet is de beste plek om parfum te spuiten in je navel. De temperatuur en de vorm van de navel zouden de geur intenser maken waardoor je het parfum langer ruikt.
Hoeveel parfum spray je op? De concentratie van een parfum bepaalt de sterkte. Wij raden aan spray 2 tot 4 keer naar gelang hoe sterk het parfum is en hoe sterk je wilt ruiken. In dit geval, less is more, je wilt niet dat de hele kamer je ruikt als je ergens binnenkomt.
Gewenning. Een andere belangrijke reden waarom je je eigen geur niet ruikt, is 'olfactory fatigue or adaptation'. Dit betekent dat je gewend raakt aan een geur en daardoor niet meer goed waarneemt. Als je afwisselt van geur van tijd tot tijd, kun je dit voorkomen.
' 'De droge huid heeft juist sterkere geuren nodig met een goede basis om de geur lang te laten zitten,' legt Donovan uit. 'Houtige geuren werken goed, net als kruidige en bloemige geuren. De meer delicate geuren zullen verdwijnen, dus als je een statement wil maken, heb je iets met een sterke stem nodig.
Parfum is een mengsel van diverse geurstoffen in een oplosmiddel. Bij de gangbaarste parfums is dat oplosmiddel alcohol, maar parfums op basis van vettige stoffen zijn in opkomst. Daarnaast bevat parfum vaak een fixatiemiddel en ook één of meer kleurstoffen.
Een parfum, ook wel een 'fragrance' genoemd, is vaak een mengsel van verschillende geurstoffen. Eén parfum kan wel uit tien geurstoffen bestaan. Je hebt natuurlijke en synthetische geurstoffen. Natuurlijke geurstoffen worden bijvoorbeeld uit kruiden en specerijen gehaald.
De meest voorkomende oorzaken voor het ontstaan van een reukstoornis zijn: een trauma aan het hoofd (bijvoorbeeld na een ongeluk of val), sinonasale afwijkingen (chronische ontstekingen) of een ontsteking van de bovenste luchtwegen.
Uit een bevraging van meer dan 4.400 personen blijkt dat een op drie gezondheidsproblemen ondervindt bij bepaalde geparfumeerde geuren. De meest voorkomende klachten waren hoofdpijn (12,6%), huiduitslag (9,1%) en astma-aanvallen (7,0%).
MCS is de afkorting van Multiple Chemical Sensitivity, een meervoudige chemische overgevoeligheid. Onder invloed van een steeds vuiler wordend milieu reageren mensen met MCS op geringe concentraties alledaagse chemische stoffen, geuren, gassen en dampen. De verschijnselen die ze ervan krijgen zijn vaak heel heftig.
In cosmetica en huidverzorging vind je vooral schadelijke hormoonverstorende stoffen in de vorm van minerale oliën, parabenen, conserveringsmiddelen, propyleenglycol, polyethyleenglycol, ftalaten en parfum.
Butylphenyl methylproional, ookwel BMHCA of Lilial genoemd, is een geurstof die in veel populaire cosmetische producten zoals shampoo, conditioner, moisturizer, foundation of scheerschuim wordt gebruikt. De stof wordt veel gebruikt vanwege de bloemige geur die het heeft.
Wist je dat parfum allergische reacties kan veroorzaken in de zon, of zelfs pigmentvlekken? De alcohol in parfum in combinatie met zon kan zorgen voor een vervelende reactie. Denk aan rode bultjes, blaasjes of soms zelfs donkere vlekken…
Parfum langer ruiken
Gemiddeld blijft parfum zo'n vier tot zes uur zitten, daarna vervliegt het. Hoe lang een parfum blijft hangen, hangt af van het seizoen. In de zomer zal je geurtje bijvoorbeeld veel sterker ruiken, omdat de warmte ervoor zorgt dat de chemische reactie die parfum loslaat wordt geactiveerd.
Bedorven. De parfum kan bedorven zijn, dit kan je dan direct ruiken aan de geur. De geur ruikt sterk, indringend en heeft vaak een sterke alcoholgeur. Sommige geuren kunnen zuur gaan ruiken wanneer ze bedorven zijn.