Hard water is water waar veel kalk en magnesium in zit. Als er weinig kalk in water zit, heet het 'zacht' water. Het gebied, maar ook verschillende soorten bronnen zorgen voor hard of zacht water. Zo kunnen duinwater en grondwater van nature rijk aan kalk zijn.
Kalk in water is niet slecht of schadelijk voor de menselijke gezondheid, en ook planten en dieren hebben er geen last van. Sterker nog: kalk (calcium) is onontbeerlijk voor zowel mensen, dieren als planten.
De beste manier om kalk uit het water te halen is door middel van een filtersysteem, oftewel een waterontharder. Deze wordt op de waterleiding aangesloten. De waterontharder vangt calcium en magnesium af, en voorziet zo de rest van het huis van zacht water.
Gebruik een waterontharder: het beste systeem voor thuis om kalk uit kraanwater te verwijderen. Investeer in een waterkan met filter: een goede manier om kalkvormige deeltjes uit het water te halen. Installeer een waterkoeler met filter: ideaal voor bedrijven om heerlijk kalkvrij water aan te bieden.
Zo kom je aan kalkvrij water
Check altijd het etiket op de aanwezigheid van calcium-ionen of magnesium-ionen. Verschillende fabrikanten maken waterkannen met een ingebouwd filter. Hiermee wordt, tijdens het uitschenken, kalk uit het water gehaald en blijft zacht water over.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Hemelwater is zacht water en volledig kalkvrij. Het is bij uitstek geschikt om mee te wassen (er is veel minder wasmiddel nodig), de ramen te wassen (streeploos) en de planten en tuin water mee te geven.
Er zitten geen gezondheidsrisico's aan een goed onderhouden waterontharder. Stilstaand water kan zorgen voor bacteriegroei. Een moderne waterontharder spoelt zichzelf gelukkig door en dus heb je geen last van bacteriegroei en zijn er geen gezondheidsrisico's.
Is Nederlands kraanwater veilig? Ja. De eisen die aan kraanwater worden gesteld op het gebied van biologische en chemische veiligheid zijn erg hoog, en de kwaliteit wordt door middel van regelmatige analyses streng bewaakt. Een enkele keer geven drinkwaterbedrijven een kookadvies.
Hoewel kalk in principe niet schadelijk is voor je gezondheid, is het belangrijk om je waterkoker regelmatig te ontkalken. Als de kalk zich opstapelt, zou je namelijk weleens onsmakelijke brokjes in je thee of kookwater kunnen terugvinden.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Gedemineraliseerd water is water dat op zo'n manier is gezuiverd dat het van (de meeste) mineralen is ontdaan. Het gaat hier bijvoorbeeld om calcium, chloride, sulfaat, magnesium en natrium. Gedemineraliseerd water wordt ook wel demiwater of gedeïoniseerd water genoemd.
Kalkaanslag, ook wel calciumcarbonaat (CaCO₃) genoemd, ontstaat tijdens het verwarmen of koken van water. Het is een chemische reactie tussen calcium- en magnesiumdeeltjes die met waterstofcarbonaat in het water reageren tot calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat.
Wanneer hard water opwarmt of verdampt, treedt er kalkafzetting op. Dat kan kalkaanslag aan warmwatertoestellen en leidingen veroorzaken. Bij een wasmachine zorgt de ophoping van aanslag en bezinksel er bijvoorbeeld voor dat je de binnenkant van het toestel vaak moet ontkalken.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Leidingwater ontkalken kan heel eenvoudig met een waterontharder. Een waterontharder filtert de kalkvormende deeltjes uit uw leidingwater en verzacht zo het leidingwater. De AquaCell waterontharder is zeer compact en daardoor geschikt voor particulier gebruik.
Smaak. Wel is het zo dat onthard water vaak een andere smaak heeft dan hard water. Hoewel het natriumgehalte door ionenuitwisseling toeneemt, krijgt het zachte water toch geen zoute smaak. De zoute smaak die de mens waarneemt wordt veroorzaakt door een verbinding tussen natrium en chloriden.
Water dat je hebt gekookt, bevat minder kalk. Het water is dus minder hard. Dit komt ten goede aan je (kamer)planten. Wij koken er niet speciaal water voor, maar er blijft toch best vaak water achter in de waterkoker.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”