Het ligt een beetje aan het recept en eigenlijk moet je het niet willen, maar je zou citroengras eventueel kunnen vervangen door limoenblad of wat citroenrasp of citroensap. Iets fris citrusachtigs dus.
De stengels hebben een frisse, citroenachtige en licht gemberachtige smaak. Citroengras wordt niet rauw gegeten, maar altijd meegekookt of gestoofd. Kook je sereh mee voor het aroma dan wordt de stengel in zijn geheel gebruikt en voor het serveren verwijderd.
Gebruik gemalen citroengras spaarzaam: een theelepel poeder is vergelijkbaar met een hele verse stengel. Serehpoeder is ook een heerlijk aan te raden ingrediënt voor een marinade voor vis of vlees. Gebruik het voor het maken van een geurige curry of Oriëntaalse bouillon: succes verzekerd.
Tegenwoordig kun je sereh op veel plaatsen kopen; markten, toko's maar ze zit ook in het standaard assortiment van de meeste supermarkten.
Citroengras is een kruid dat zowel mee-eters en pukkeltjes helpt te bestrijden. Hierdoor kan het bacteriële infecties (zoals pukkeltjes) helpen te bestrijden. De olie gewonnen uit citroengras kan verwerkt worden in een effectieve reiniger voor alle huidtypen, maar met name geschikt voor een gecombineerde huid.
Citroengras wordt vaak verward met citroenmelisse en citroenkruid. In Nederland kom je de benaming Sereh ook weleens tegen in recepten. Dat is Indonesisch voor citroengras. In het Maleis heet het Serai en in Thailand Takrai.
Wat voor smaak heeft citroengras? De smaak is een mix van citroen- en limoen, met het zacht-romige van kokos en het pittige van gember. De kenmerkende frisheid van citroengras maakt je Oosterse gerecht helemaal af.
Verstegen Citroengras gemalen bestellen | ah.nl.
Citroengras is een stevige stengel dat ruikt en smaakt naar citroen maar zonder het zuurtje. Het bestaat uit meerdere vezelige lagen. De buitenste lagen van het citroengras zijn heel stevig en worden meegekookt om de smaak vrij te laten komen.
Citroengrasstengels hebben stugge bladeren. Je kunt ze heel fijn snijden, maar voor sommige gerechten is het beter om citroengras te kneuzen en in z'n geheel mee te stoven. In deze geweldige rendang bijvoorbeeld. Dat doe je door met de botte kant van je mes een paar flinke tikken op de stengels te geven.
Alternatieven voor citroen of limoen
Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta's of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn. Deze bieden een gelijkaardig zuurtje aan je gerecht.
Citroengras is een veelzijdige kruid dat je niet alleen kunt gebruiken in curry's, maar ook aan bijvoorbeeld thee word vaak citroengras toegevoegd. De frisse, exotische smaak werkt goed in heet water. Normaal gesproken kneuzen we de citroenstengel met de achterkant van een mes en leggen een knoop in de stengel.
Citroengraspoeder gebruik je spaarzaam, hooguit een halve theelepel in plaats van 1 stengel. Verse citroengras is in de ijskast dagen tot weken te bewaren. Invriezen kan ook. Smaakt en ruikt lekker fris en geurig naar citroen.
Citroengras of sereh? Citroengras wordt ook wel sereh genoemd en zijn lange stengels uit het Verre Oosten die van wit tot groen verlopen. De stengels zijn opgebouwd in lagen (vergelijkbaar met prei), alleen zijn de bladeren een stuk stugger. De smaak is een mix van citroen- en limoen, met het zacht-romige van kokos.
Tamarindepasta, ook wel asempasta genoemd, is een kleverige substantie gemaakt van de vruchten van tamarinde. De tamarinde een tropische boom uit de familie van de vlinderbloemen. De vruchtjes zitten in grote bruine peulen die qua vorm op tuinbonen lijken.
Citroengras: Frisse smaakmaker. Sereh, lemongrass, serai en citroengras: állemaal benamingen voor diezelfde speciale grassoort met het kenmerkende citroenachtige aroma.
belangrijk voor je energiestofwisseling (ijzer, koper en magnesium); goed voor je botten (magnesium en zink); goed voor je bloeddruk (kalium); goed voor je huid (koper en zink);
Citroengras is jaarrond verkrijgbaar. Wat is de houdbaarheid van het citroengras: Citroengras is in een open zak ruim 1 week houdbaar wanneer je het in de koelkast bewaard. Bovendien kun je citroengras ook invriezen.
Vers citroengras kan je ongeveer drie weken in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic zak. Je kan het ook tot zes maanden invriezen zonder dat het zijn aroma verliest.
U kunt limoenblaadjes eventueel vervangen door een stukje limoenschil. CITROENGRAS: Als u vers citroengras kneust, komt er een heerlijke geur vrij. De citroengras-stengel wordt mestal in z'n geheel meegekookt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor producten van Albert Heijn en PLUS waar citroengras in zit, omdat die mogelijk salmonella bevatten. Het gaat onder meer om kruidenmixen en gekruide speklappen, omdat daar het citroengras van Verstegen in is verwerkt.
AH Sereh bestellen | ah.nl.
Gezondheid. Vroeger werd citroengras al gebruikt voor bij verkoudheid, koorts en griep. Deze verlichtende eigenschappen zouden ook helpen bij buik- of darmkrampen. En nog een reden om te kiezen voor citroengras thee is dat het ondersteunt bij het afvallen, zoals de dag starten met citroenwater dat ook kan.
Bewaren. Sereh is in een geperforeerde zak ruim een week houdbaar in de koelkast. Je kunt sereh ook invriezen. Dan is dit citroengras 6 maanden te bewaren.
Citroengras is een goede bron van vitamine A en C. Dat eerste is belangrijk voor een gezonde huid, maar bijvoorbeeld ook voor je haar en nagels. Zowel vitamine A als vitamine C zijn belangrijk voor de weerstand. Vitamine C staat daarnaast in positieve zin bekend om de vele antioxidanten die erin zitten.