Tegenwoordig is een tattoo lichter maken geen probleem meer. Dankzij de geavanceerde lasertechnieken is het mogelijk om je tattoo lichter te maken zonder dat er littekens of beschadigingen achter blijven. Vroeger waren deze technieken niet zo geoptimaliseerd als tegenwoordig, en zo raakte de huid flink beschadigd.
De eerste methode waarvan beweerd wordt dat het je tattoo verwijdert, is het gebruiken van een tattoo verwijderende crème. Er is echter nog geen enkele crème die jouw tattoo volledig doet verdwijnen. Wel zijn er crèmes die jouw tattoo kunnen vervagen.
Soms heeft het te maken met de keuze van de inkt, maar de zon is de grootste boosdoender waardoor je tattoo vervaagt. Soms zit je tattoo gewoon op een plek waardoor het sneller vervaagt, zoals op je vinger of op je voet. Alle tattoos vervagen uiteindelijk. Bij de een wat meer en sneller, dan bij de ander.
Een laserbehandeling is de enige methode waarvan klinisch bewezen is dat het tatoeages laat vervagen. Tijdens de behandeling gebruikt een speciaal opgeleide professional geconcentreerde lichtbundels om de inkt die diep in de huid zit af te breken.
In het algemeen zal je tattoo sneller vervagen op plaatsen waar de zon komt of die worden blootgesteld aan andere elementen. Draag jij bijvoorbeeld iedere dag een rugzak? Dan laat je het best geen tattoo op je schouder zetten, want door de wrijving met de bandjes zal die sneller vervagen.
Tegenwoordig is een tattoo lichter maken geen probleem meer. Dankzij de geavanceerde lasertechnieken is het mogelijk om je tattoo lichter te maken zonder dat er littekens of beschadigingen achter blijven. Vroeger waren deze technieken niet zo geoptimaliseerd als tegenwoordig, en zo raakte de huid flink beschadigd.
Op je polsen
Vaak kun je bij je polsen al je aderen zien lopen door de dunne huid, niet gek dat het zetten van een tatoeage daar dus erg pijnlijk kan zijn. Daarbij liggen de zenuwen vrij dicht aan de oppervlakte, waardoor je er ook meer van zal voelen.
Het beste antwoord
De kleur maakt niet uit, een tatoeage zal in de loop van jaren vervagen. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van een 2 tal factoren; hoe dekkend en hoe diep is hij gezet ofterwel, wat voor kwaliteiten heeft de tattoeerder en de zon.
De buitenste huidlagen van een tattoo moeten na zo'n 2 tot 3 weken geheeld zijn, zodat je er geen hinder meer van ondervindt in je dagelijkse leven. Het volledige genezingsproces in alle huidlagen kan echter 4 tot 6 maanden duren.
Zwart-wit is beter dan kleur
“Zulke tattoos vervagen sneller”, zegt Ruth. “De zon speelt daar een rol in, maar gekleurde inkt bestaat ook uit grotere molecules, waardoor hij minder diep in de huid dringt. Witte inkt, bijvoorbeeld, is zo'n dikkere inkt die hoger in de huid blijft zitten.
Kankerverwekkende stoffen
In tatoeage inkt kunnen PAKs of aromatische amines zitten als vervuiling. PAKs en aromatische amines zijn kankerverwekkend. De kans dat je kanker krijgt door de vervuiling in tatoeage inkt is klein, maar niet verwaarloosbaar. Het risico.
Is tattoo weglaseren pijnlijk? De behandeling kan gevoelig of zelfs pijnlijk zijn, de ervaring verschilt van persoon tot persoon. Het voelt aan alsof iemand met een elastiekje tegen uw huid aanslaat of als korte speldenprikjes in uw huid. De napijn is echter kortdurend, maximaal een kwartier.
Hierdoor wordt hij een stuk eigentijdser. Black-out tattoos zijn zwart en bedekken hele lichaamsdelen. Met deze tattoo covers kun je een complete sleeve onder zwarte inkt laten verdwijnen. Voor waaghalzen en doorzetters: laat extra carvings zetten, zodat er meer/nieuw contrast aan je tattoo wordt toegevoegd.
De meeste tattoos kan je alles weer mee doen na ongeveer 2 a 3 weken. Dan kan je weer heerlijk lang onder de douche staan, naar de sauna, zwemmen, sporten enz.
Een tatoeage kan verwijderd worden middels een laserbehandeling of operatief. Bij een operatieve behandeling blijft er altijd een litteken over. Bij een laserbehandeling door Het Lasercentrum kan de tatoeage geheel verwijderd worden zonder dat er een litteken achterblijft.
Een tattoo blijf langer mooi dan je denkt
Geen enkele reden voor paniek, want ook al gebeurd dit, het motief blijft een leven lang goed. Een paar uitzonderingen daargelaten, maar die heb je altijd. Vind je dat jouw tattoo (of het motief) toch een opfrisbeurt kan gebruiken, dan is retouching iets om over na te denken.
Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Picolaser. Het is wel belangrijk dat hiervoor hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt, ga daarom altijd naar een geregistreerde huidtherapeut.
Op een bevolking van 11 miljoen mensen betekent dat bijna 5 procent van de bevolking jaarlijks een tattoo laat zetten. Cijfers uit Nederland geven aan dat in de groep van 18- tot 50-jarigen 24 procent minstens één tatoeage heeft. In Nederland hebben hogeropgeleiden minder vaak een tatoeage dan lageropgeleiden.
In de regel duurt het verwijderen van een tatoeage niet lang (40 seconden bij een tatoeage ter grootte van een pinpasje). Erg grote tatoeages behandelen we meestal in delen. Tussen de behandelingen zit ongeveer 8 weken. Deze tijd heeft het lichaam nodig om de inktdeeltjes af te voeren.
In tegenstelling tot de bovenarm zitten er in de onderarm geen spieren, waardoor de huid dichter op het bot ligt. Deze kan hierdoor gevoeliger zijn om te laten tatoeëren. Iedereen ervaart het tatoeëren echter anders. De een voelt nauwelijks iets, terwijl een ander zich wat flauw kan gaan voelen.
DE PIJNLIJKSTE PLAATSEN VOOR EEN TATTOO
Net als dat prikje kan een tattoo ervaring heel sterk van persoon tot persoon gaan verschillen. De pijn van een tattoo is dan ook afhankelijk van jouw pijngrens. In het algemeen zijn er wel enkele plaatsen die gekend zijn om pijn te doen.
Je handen en vingers hebben een dunne huid. Daarnaast zitten hier kleine botjes en gewrichtjes die bijzonder gevoelig zijn. Vooral de zijkanten van je vingers zijn gevoelig! Een tatoeage op deze plekken is vaak vreselijk mooi, maar kan ook gevoelig zijn.
Wanneer wordt gewerkt met de traditionele laser heeft het verwijderen van een 'amateur' tatoeage gemiddeld 3 tot 5 behandelingen nodig en een professioneel geplaatste tatoeage 8 tot 15 laserbehandelingen.