Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor.
De meerderheid van de Russische bevolking is dus orthodox, maar slechts vijf procent van hen gaat regelmatig naar de kerk. De islam is het tweede geloof van het land dat vooral in de grensgebieden voorkomt. Andere belangrijke religies in Rusland zijn het jodendom en boeddhisme.
Russisch zijn, is orthodox zijn
De orthodoxe kerk kent geen paus, maar is een geheel van 15 orthodoxe kerken die hetzelfde geloof delen, maar op vlak van organisatie nauw verbonden zijn met een land: de Russisch-orthodoxe kerk, de Grieks-orthodoxe kerk, de Roemeens-orthodoxe kerk, etc.
Patriarch Bartholomeus van Constantinopel (het huidige Istanbul) is de de facto leider van de gezamenlijke orthodoxe kerken. Zijn macht is echter kleiner dan die van de paus in de Rooms-Katholieke Kerk.
De Russische cultuur is rijk en veelomvattend. Rusland heeft niet alleen wereldberoemde literatuur, balletten en muziek voortgebracht, maar kent ook een levendige volks- en jeugdcultuur. Cultuur kan, zeker in Rusland, niet los worden gezien van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
Samen eten en drinken betekent voor de Russen vooral gastvrijheid, vriendschap en gezelligheid. En Russen zijn echte gezelligheidsdieren, zodat ze als het maar even kan, samen gaan eten en drinken. Het Russische eten is overwegend sober, maar ziet er heerlijk uit en smaakt prima.
De Bijbel is het fundament van het orthodoxe geloof. God is hoog en verheven, te groot voor ons beperkte denkvermogen. God wordt daarom, door de kerk, vanuit verwondering en ontzag aanbeden. Bidden gebeurt meestal met oude formuliergebeden.
De Oosters-Orthodoxe Kerk maakt onderscheid tussen Gods 'essentie' en zijn 'energieën', tussen wie Hij in wezen is en wat Hij in en voor mensen doet: zijn goedheid, kracht en wijsheid. Zijn 'energieën' heeft Hij aan ons geopenbaard, maar zijn wezen is voor ons verborgen.
De Grieks-orthodoxe kerk neemt in de samenleving een belangrijke plaats in. In tegenstelling tot de rooms-katholieke kerk zijn bij de orthodoxe kerk sinds de 8ste eeuw geen nieuwe dogma's meer afgekondigd. Belangrijke verschillen zijn dat orthodoxe kerk de soevereiniteit van de paus niet erkent.
Islam in Moskou
Van de inwoners van Moskou zijn er ongeveer 1 miljoen moslims; daarnaast zijn er nog tot 1,5 miljoen arbeidsmigranten die moslim zijn.
Orthodoxe traditie
Naast een christelijke meerderheid in Oekraïne is er een joodse gemeenschap, neemt de islam een plek in en is er ook een zeer kleine vertegenwoordiging van het hindoeïsme, het boeddhisme en andere religies.
De bevolking in het oosten van het land spreekt dikwijls Russisch en hangt het orthodoxe geloof aan, terwijl in delen van het westen meestal Oekraïens wordt gesproken en de bevolking katholiek is. Na de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 werd Oekraïne onafhankelijk.
Poetin is sinds 1992 lid van de Russisch-Orthodoxe Kerk; de KGB liet tot dan alleen atheïstische personeelsleden toe.
Religie in Oekraïne
60 procent van de Oekraïners zegt gelovig te zijn. Het grootste deel, twee derde, is orthodox. Sinds de breuk heeft de Oekraïens-orthodoxe kerk zo'n 7000 parochies. Er zijn ook nog altijd 12.000 parochies die de Russisch-orthodoxe leer aanhouden.
Hoeveel Russen immigreerden er voor de oorlog jaarlijks naar Nederland? In heel 2021 immigreerden ongeveer 1,7 duizend mensen uit Rusland naar Nederland.
In de Orthodoxe kerk is de strenge vorm dat je geen de gehele Vastentijd geen vlees, melkproducten, vis, olie, noch wijn (dus geen alcohol) mag eten of drinken. Ook het aantal maaltijden wordt beperkt. Op sommige dagen zijn dat 2 maaltijden, op sommige dagen geen. Dit allemaal om geestelijke groei door te maken.
Neem in je regel staan, neerknielen, knielen, het maken van het kruisteken, reciteren en soms zingen op.Gebruik gebedenboeken en uitgeschreven gebeden. Orthodoxe gebedenboeken staan vol met gebeden die al honderden jaren goed getest en gebruikt zijn. Bidden moet geen creatieve bezigheid te zijn.
Dat bleef zo na de val van het Byzantijnse rijk in de 15e eeuw. Aan het hoofd van de orthodoxe kerk staat de patriarch van Constantinopel, nu is dat Bartholomeus I.
Wereldwijd zijn er 260 miljoen oosters-orthodoxen waarvan de grootste groep in Rusland woont, ongeveer 100 miljoen. De grootste gemeenschap buiten Oost-Europa is die in Ethiopië. Daar wonen 36 miljoen oosters-orthodoxen, 14 procent van de oosters-orthodoxen wereldwijd.
Luther heeft kritiek op de rooms-katholieke kerk, onder meer vanwege de handel in aflaten: kwijtscheldingen van zondes. Luther publiceert op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen. Het is een betoog waarin hij zich afzet tegen de aflaathandel en de geldzucht van de rooms-katholieke kerk.
De islam is de tweede grootste godsdienst ter wereld, met meer dan 1,6 miljard gelovigen. Deze moslims zijn er van liberaal tot zeer orthodox.
Maaltijden: Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet.
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.
De nationale drank van Rusland is natuurlijk wodka, al wordt er ook steeds vaker bier gedronken. Bij het eten drinkt men vaak wijn, maar ook wel frisdrank, sap of mineraalwater. In St. Petersburg vind je veel biertentjes in de openlucht inclusief karaoke-installatie.