De oorsprong van deze smakelijke samenstelling die jam is, op basis van fruit en suiker, is niet helemaal duidelijk. Het is bekend dat de oorsprong erg oud is, maar er is een mengeling tussen geschiedenis en legende. In Gemaakt in Spanje Gourmet we verduidelijken het wat meer.
In confituur worden hele vruchten gebruikt, al kan het zijn dat tijdens de bereiding vruchten stuk gaan. Bij de bereiding van jam worden de vruchten gepureerd of tijdens de bereiding fijngehakt.Bij de bereiding van gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten.Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Jam wordt gemaakt van hele of gesneden vruchten, die met suiker worden gekookt tot ze dikker en jamachtig zijn geworden. Hoe vast de jam wordt, hangt af van de pectine die van nature in het fruit zit, of van de extra pectine (meestal in poedervorm) die tijdens het kookproces wordt toegevoegd.
Jam wordt gemaakt met stukken fruit of groente en suiker. Deze term wordt vooral in Nederland gebruikt. Wat ze in Nederland jam noemen, heet in België confituur.
gekookt mengsel van vruchten en suiker
Jam is een Engelse meisjesnaam. Het betekent `zoete Condiment`.
Jam is confituur en een wortel is een peke.
Het beste is om een jam te kiezen met zo min mogelijk toegevoegde suikers. Je kunt deze herkennen met de aanduiding halvajam, lightjam of met de claim 'verlaagd suikergehalte' op de verpakking.
Bokaaltjes met een klemsluiting kun je niet ondersteboven zetten, maar bij bokalen met een schroefdeksel is dit wel aan te raden. Waarom? Wanneer je de bokaal ondersteboven zet, loopt de confituur naar het deksel, en komt er bij de bodem van de pot, die nu bovenaan zit, ruimte vrij.
Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.
Pindakaas, hagelslag, jam
Producten zoals pindakaas en hagelslag zijn, zéker ongeopend, tot ver na de THT-datum nog eetbaar. Dit geldt ook voor jam, maar dat komt door het hoge suikergehalte.
Hoe gezond is appelstroop? Niet ongezond, maar ook weer niet zo gezond. Appelstroop bevat namelijk 52% suiker.Ruim de helft dus en iets minder dan jam (daar zit gemiddeld zo'n 60% suiker in).
Jam wordt oorspronkelijk gewoon met suiker gemaakt en soms met een kneepje citroensap erin. Het gebruik van geleisuiker maakt het jam maken een stuk gemakkelijker en je hebt vaak een constanter resultaat.
Gooi de inhoud niet meteen weg of begin opnieuw met koken. Soms duurt het langer voordat een jam of gelei geleert. Laat potten rustig staan en controleer de dikte 3 dagen na de kooktijd. Ben je na 3 dagen nog steeds niet tevreden over de dikte, breng de te dunne jam of gelei opnieuw aan de kook.
Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 grote potten heerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 g schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.
Het schuim op confituur verwijdert u dus best met een schuimspaan om eventuele infecties te vermijden.
Maak het fruit schoon en snijd eventueel in stukjes. Breng het fruit met de geleisuiker op laag vuur al roerende aan de kook. Blijf roeren en laat circa 5 minuten koken. Schep het schuim uit de pan.
Vul de gesteriliseerde weckpotten met de jam. Blijf 0,5 cm onder de rand. Sluit de weckpotten af met de inmaakring, glasdeksel en klem (klemmen). Weck de jam in de inmaakketel op 90 graden voor 30 minuten.
Het gezondste voedsel uit het onderzoek
Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten). Wat is er dan nóg gezonder dan deze groenten? Waterkers.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Wateren, urineren, plassen. De tweede uitspraak (pissen dus—noot van B.C.) gold in beschaafde gezinnen als gemeen.
Kort antwoord: Ja. Zowel in Nederland als in Vlaanderen spreken ze dezelfde taal: Nederlands. In België spreken ze drie talen: Frans, Nederlands en Duits. Vlaanderen is het noordelijke deel van België en men spreekt er Nederlands.
Het woord “gij” wordt in Nederland enkel nog in de context gebruikt van oude teksten, analoog aan het Engelse woord “thou”. Maar in België is het dus een volwaardige vervanger van “je” en “jij”. Daarmee zijn “ge” en “gij” in Vlaanderen volledig informeel. En dus niet een beleefdheidsvorm.