Als de borsten gespannen zijn, is een cyste te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meer cysten in een of beide borsten voorkomen. Een echo is het ideale onderzoek om een cyste aan te tonen. Cysten zijn rond scherp omlijnd en op zichzelf niet kwaadaardig.
Een goedaardige tumor kenmerkt zich vaak door een ronde vorm. Een kwaadaardige tumor daarentegen groeit meer als een aardappel die begint uit te lopen. Deze 'sprieten' groeien door de wanden van omliggend weefsel en organen heen.
Cysten worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. Meestal zijn cysten goedaardig, maar ze kunnen ook kwaadaardig zijn. Cysten veroorzaken over het algemeen geen last, maar het is verstandig de huisarts te raadplegen voor verdere onderzoek.
Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Cysten kunnen 'knappen', leeg geprikt worden of onbehandeld blijven. Ook cysten geven geen verhoogd risico op borstkanker.
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien. Een cyste is een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje.
Een knobbeltje kan aanvoelen als een harde en stugge knikker, maar het kan ook om een kleiner, verhard plekje gaan. Daarnaast kan het zo zijn dat de verharding/verdikking aanvoelt als een langwerpige zwelling of als een verdikte schijf. Let wel dat niet elke vorm van borstkanker begint met een knobbeltje in de borst.
Eén van de meest voorkomende goedaardige (borst)afwijkingen is een cyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Soms zijn ze klein, soms zo groot als een ei.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Een cyste is een holte in het lichaam waarin vocht of lucht zit. Ze worden veroorzaakt door bijvoorbeeld infecties, tumoren of erfelijke aanleg. De cyste veroorzaakt een zwelling, die op zichzelf niet pijnlijk is. Een cyste kan op veel verschillende plekken over het hele lichaam ontstaan.
Ze zitten vaak met een steeltje vast aan de eierstok. De cysten kunnen gevuld zijn met vloeistof (sereuze cystadenoom) of met slijm (muceuze cystadenoom). Cystadenomen kunnen tot ongeveer vijftien centimeter groot worden. Deze cysten zijn meestal goedaardig, maar kunnen kankercellen bevatten.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Bij een deel van de vrouwen verdwijnt een cyste vanzelf. U blijft wel onder controle bij uw arts. De arts zal nog 12 maanden met een echo controleren of de cyste niet verder groeit of verandert. Dit gebeurt via een kijkoperatie.
Goedaardige tumoren (ook 'benigne' tumoren genoemd, dat is Latijn voor goedaardig) groeien over het algemeen langzaam, ze rukken zich niet los uit hun oorspronkelijke omgeving en groeien er niet in door zoals kwaadaardige tumoren.
Cysten kunnen verschillen in grootte en er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten zitten. Cystes kunnen vanzelf verdwijnen, maar als de cyste erg groot is en/of veel klachten geeft bij de patiënt, is het leegzuigen van de cyste een optie.
Veel mensen hebben maar 1 cyste in hun nier. Dit kan meestal geen kwaad. Maar het komt ook voor dat door een ziekte er heel veel of heel grote cysten in de nieren zitten. De meest voorkomende vorm is ADPKD (Autosomal Dominant Polycystic Kidney Disease).
Kwaadaardige tumoren groeien meestal snel, de kankercellen kunnen doorgroeien in de omgeving en zich naar andere lichaamsdelen verspreiden.
Als u er toch last van heeft, kunt u de cyste laten weghalen. U krijgt dan eerst een prik om de huid rondom de cyste te verdoven. Daarna kan de huisarts de cyste wegsnijden en de wond hechten. Hoe lang de hechtingen moeten blijven zitten, ligt aan de plek waar de cyste zit.
In de meeste gevallen veroorzaakt een cyste geen klachten. Soms is er sprake van vage pijnklachten in de rechterbovenbuik. Als de cyste erg groot is, of als je meerdere cysten hebt, kan de pijn duidelijker aanwezig zijn. In zeldzame gevallen kan een cyste gaan bloeden of scheuren.
Een talgkliercyste kan ontstoken raken. De cyste wordt dan groter, rood en warm en doet pijn. Als de ontstoken cyste niet vanzelf opengaat, moet de huisarts er een sneetje in maken.
In zeldzame gevallen kan de cyste openspringen (ruptureren) wat zorgt voor een plotse, hevige pijn ter hoogte van de knie.
Sommige afwijkingen in de borst zijn alleen maar op een mammografie te zien. Vaak gaat het om kalk (calcificaties). Kalk in de borst is heel normaal, maar wanneer de calcificaties zich op een bepaalde manier rangschikken, is onderzoek naar het weefsel noodzakelijk. Dit kan met een stereotaxische biopsie.
Mammografie en echo van de borst
Zo'n röntgenfoto maken we ook bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Zo nodig kunnen we aanvullend een echo maken. Met dit echografisch onderzoek maken we een afbeelding met behulp van geluidsgolven. Die geluidsgolven hoort u niet en doen geen pijn.
Met bevolkingsonderzoek kan men een bepaalde kankersoort in een vroeg stadium opsporen. Door deel te nemen aan bevolkingsonderzoek vergroot u de kans op vroegtijdige ontdekking en genezing van kanker.
Een cyste is een goedaardige holte gevuld met vocht. Een cyste kan spontaan groter worden, maar ook weer kleiner worden of zelfs verdwijnen. Dit heeft alles te maken met de menstruatiecyclus.