Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Vlees uit één stuk van rund of varken, zoals biefstuk, kan rosé gegeten worden, omdat de meeste bacteriën altijd aan de buitenkant van het vlees zitten. Maar doorbakken is de meest veilige keuze. Kip moet altijd goed doorbakken zijn.
Als de binnenkant nog roze is, is de burger nog niet gaar. Er zijn waaghalzen/liefhebbers die hun rundvleesburgers graag nog een beetje rood of rosé houden. Dit kan een keuze zijn, vooral als je mooie verse burgers hebt van een goed adres.
Onder 'rood vlees' verstaan we runds-, kalfs-, lams- en varkensvlees, maar ook vlees van andere diersoorten, zoals bijvoorbeeld wild. Gevogelte (bv.kip, kalkoen, fazant, …) is geen rood vlees. Ook veel broodbeleg valt onder de noemer 'rood vlees', zoals ham, spek, salami, worst, bereid gehakt, …
Het meest gegeten rood vlees is gehakt (rund, varken, half-om-half) met een aandeel rond de 23%. Hierna volgen (magere) varkensvlees producten zoals hamlappen, karbonade en kotelet met een aandeel samen van bijna 10%. Dit wordt gevolgd door worstsoorten (7%), snacks met vlees (5%) en reepjesvlees (3%).
Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
[De Werkgroep merkte op dat een hamburger tot deze categorie bewerkt vlees wordt gerekend wanneer er vet, zout of andere additieven aan het hamburgervlees zijn toegevoegd, maar dat het als rood vlees wordt beschouwd wanneer het alleen gehakt bevat .]
Rood vlees verwijst naar rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, schapenvlees, varkensvlees, geit en hertenvlees. Het omvat geen kip, kalkoen, gans, eend, wild en konijn . Bewerkt vlees verwijst naar vlees dat is geconserveerd door roken, uitharden, zouten of het gebruik van conserveringsmiddelen.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf; eet het dus niet te vaak. Kant-en-klare filet americain bestaat uit fijngemalen rauw vlees met een saus erdoor. Vooral in deze saus zitten vaak toevoegingen die niet gezond zijn, zoals zout of suiker. Filet americain kan soms veel verzadigd vet bevatten.
,, Een hamburger kun je niet half rauw of rosé eten, het is niet hetzelfde als een biefstuk'', zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. ,,In alle soorten gemalen vers vlees, zoals bijvoorbeeld worstjes en slavinken, kunnen schadelijke bacteriën voorkomen.''
Let op! Zwangeren, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om rauw vlees en rauwe vleeswaren te eten. Bijvoorbeeld tartaar, carpaccio, en rosé gebakken vlees zijn risicovolle producten.
Rauw vlees zoals biefstuk, rosbief, carpaccio, tartaar. Rauwe of gedroogde vleeswaren zoals filet americain, rosbief, rauwe ham, parmaham, ossenworst, theeworst, boeren- metworst, chorizo, salami, cervelaat, Franse droge worst,leverworst, leverpastei, paté. Goed verhit zijn deze producten wel toegestaan.
Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar. De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs!
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje.
“In principe kan elk deel van het rund rauw gegeten worden", zei Kiers. “De zachte snitten met een fijne structuur zijn het meest populair, want die zijn van nature zeer mals. Denk aan ossenhaas en in mindere mate biefstuk en rosbief. Maar ook een bavette is zeer geschikt voor rauwe consumptie.
Als vlees goed verhit is, zijn alle ziekmakers dood. Van binnen en van buiten mag het vlees niet meer rood of roze kleuren. Daarnaast staat dit product niet in de Schijf van Vijf. Eet dit product dus niet te veel en niet te vaak.
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken.
"Rood vlees" verwijst naar rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees afkomstig van landbouwdieren, met inbegrip van het vlees dat in bereide voedingsmiddelen en in de meeste hamburgers zit.
Alle vormen van rood vlees en varkensvlees worden vermeden op een pollotarian dieet . Hoewel het toevoegen van vis en zeevruchten technisch gezien een pesce-pollotarian dieet is, kunnen sommige pollotarians ze toevoegen.
Vis . Een gekruid stukje kwaliteitsvis is een prima vervanger voor die steakavonden op de kalender. De meeste soorten leveren een uitstekende bron van gezonde vetten en eiwitten.
Rood vlees is al het vlees dat komt van runderen, schapen, geiten en varkens. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer u het rauw koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
Gammon is UPF . Het is gecategoriseerd als NOVA groep 4, vanwege de aanwezige additieven en conserveringsmiddelen. Daarnaast is bewerkt vlees een van de meest ongezonde soorten voedsel die je kunt eten.
Traditioneel gyrovlees combineert rundvlees en lamsvlees , die meer vet kunnen bevatten, met name verzadigd vet. Voor een magere optie kan kip- of kalkoengyro worden gekozen. Deze gevogeltekeuzes bieden een lager vetgehalte, waardoor ze een gezonder alternatief zijn zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.