Als gevolg van verschillen in filosofische opvattingen en verschillen in voedingsbehoeften bij moderne hindoes, wordt alle vlees, behalve geiten-, schapen-, kippenvlees en vis als taboe beschouwd.
Alcoholische dranken worden gezien als iets voor de laagste kaste. Het wordt afgeraden deze dranken te drinken. Water is de belangrijkste drank binnen het hindoeisme (Kilara en Iya, 1992).
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Hindoes zijn vaak vegetariër. Vrome hindoes vinden dat je niet mag doden voor voedsel. De koe is heilig binnen het hindoeïsme, want het dier is de ultieme moederfiguur en bovendien voorziet de koe mensen van oudsher van melk. Als hindoes al vlees eten, dan nooit rund.
Ze drinken water, zoete thee of een verkoelende yoghurtdrank die lassi heet en die zoet of zout bereid kan worden. De traditionele hindoeïstische geneeskunde wordt Ayurveda genoemd. De Ayurveda geeft volgende tips voor een gezonder en gelukkiger bestaan: Drink veel water.
De kerngedachte van hindoes is dat je door goed te leven een staat van verlichting kunt bereiken. Hindoes geloven net als aanhanger van het boeddhisme in reïncarnatie. Na de dood wordt men opnieuw geboren en kan men de levenslessen die in het eerdere leven zijn geleerd in de praktijk brengen.
Hindoes geloven in de twee-eenheid van lichaam en ziel. Na de dood verlaat de ziel het lichaam om een ander stoffelijk omhulsel te vinden of om te worden opgenomen in Brahm. Het verlaten lichaam moet zo snel mogelijk terug naar de oerbron met de vijf elementen: water, vuur, ether, lucht en aarde.
Het is een traditionele decoratie die door Hindoe-vrouwen als rode stip op het voorhoofd gedragen wordt. Al van oudsher wordt de bindi gedragen, omdat men gelooft dat het vrouwen en hun echtgenoten zal beschermen.
Voor hindoes is de koe heilig. Zo'n 80% van de Indiase bevolking bestaat uit Hindoes, het grootste gedeelte daarvan eet geen rundvlees. De melk van de dieren is daarentegen wel een geschenk van de goden en een belangrijke nutriëntenbron voor Hindoes.
In de aloude hindoeïstische heilige geschriften – de Veda's, Upanishads en Purana's – wordt de koe beschreven als de ruggengraat van de samenleving. De koe is de moeder van alle wezens.
Sommige Hindoes bidden iedere dag, andere bijna nooit. Bidden en de tempel bezoeken zijn niet verplicht. Aan iedereen wordt overgelaten zelf te beslissen wat het beste is voor hem of haar.
Hindoes trouwen in veel gevallen volgens de wet en daarnaast ook volgens de Hindoeritus. Daar waar het wettelijke huwelijk ontbonden kan worden en er sprake is van een echtscheiding, is een hindoehuwelijk onomkeerbaar. Je trouwt voor het leven.
De andere goden en godinnen van het hindoeïsme staan voor de verschillende kenmerken van Brahman. De drie belangrijkste kenmerken vinden we terug in de trimurti of drie-éénheid: de goden Brahma (de schepper), Vishnoe (de beschermer) en Shiva (de verwoester).
Het hindoeïsme is de oudste godsdienst ter wereld. Wanneer het hindoeïsme is ontstaan, is niet precies bekend. Er zijn tegenwoordig bijna één miljard hindoes. Die komen voornamelijk uit India en andere landen in Zuidoost-Azië.
India staat daarnaast bekend als een theeland, en dan vooral om de 'chai'. De bekendste variant is 'railway tea', dit zijn theebladeren die gekookt worden met melk en suiker. Daarnaast heb je de Masala Chai met kruiden, die vooral gedronken wordt in noord- en centraal India. In Kerala wordt het meest koffie gedronken.
De voornaamste volledige vastendagen zijn de Grote Verzoendag (Jom Kipoer) en de Dag waarop de Verwoesting van de tempel herdacht wordt. Je bepaalt zelf hoe lang je vast en hoe je vast. In ieder geval mag je niets eten dat zout bevat, gebakken is of gekruid. Ook kinderen mogen vasten.
Enkele van de belangrijkste aspecten van God maken deel uit van de hindoeïstische Drie-eenheid: Brahma (God als Schepper), Vishnoe (God als Onderhouder), Shiva (God als Transformerende Entiteit).
Hindoestani (Suriname) of Sarnami Hindoestani is een taal die door een belangrijk deel van de Surinaamse en Surinaams-Nederlandse bevolking wordt gesproken. Het is een mengtaal die ontstaan is uit Noord-Indiase talen en dialecten, vermengd met vooral Engels en Nederlands.
De heilige boeken van het Hindoeïsme zijn de Veda's. Het is geschreven in het Sanskriet. "De Hindoes hebben verschillende heilige boeken die Veda's worden genoemd. De oudste zijn wel 3000 jaar oud.
Tilak: De vader van de bruid, zijn pandit en enkele mannelijk familieleden, gaan naar het huis van de bruidegom. Daar vindt er een pūjā, rituele plechtigheid, plaats. De vader van de bruid zet ter verering van de bruidegom een “ereteken” (tilak) op het voorhoofd van zijn aanstaande schoonzoon.
Ongeveer 900 miljoen mensen of 85% van India gelooft in het hindoeïsme. Alle religieuze teksten van het hindoeïsme staat in het Sanskriet opgesteld. Hindoes zijn tolerant, er zijn geen dogma's. Er is geen stichter of geen kerkelijke organisatie.
Een rode stip op de huid; ook wel een spinnekop of spider naevus genoemd. Het is een veelvoorkomende onschuldige afwijking van bloedvaatjes in de huid.
De rouwperiode, die na de uitvaart begint, duurt in de hindoestaanse cultuur vaak zeven of dertien dagen. Vrienden, familieleden en bekenden komen dan regelmatig samen om met elkaar te rouwen en om de overledene te herdenken.
Hindoes noemen die ziel het atman. Hindoes geloven dat het atman na de dood terugkeert op aarde.Het atman wordt herboren in een nieuw lichaam.Soms als mens en het kan ook als dier.