Als er problemen zijn kan het consultatiebureau je helpen om die problemen op te lossen of je verwijzen naar een andere hulpverlener die je verder kan helpen.
Een afspraak maken na doorverwijzing door de huisarts of het consultatiebureau, kan telefonisch bij de Polikliniek Kindergeneeskunde. Voor het bezoek aan de kinderarts moet uw kind worden ingeschreven bij de inschrijfbalie van het ziekenhuis.
Op het consultatiebureau onderzoeken wij jouw kind en beantwoorden we je vragen. We zijn er voor vragen over opgroeien, opvoeden en ouderschap. Samen volgen we de ontwikkeling en gezondheid van jouw kind.
De vervolgbezoeken vinden elke maand plaats tot een leeftijd van 4 maanden. De volgende bezoeken vinden plaatst wanneer je baby 6, 7,5, 9, 11, 14 en 18 maanden is. Vervolgens wanneer je baby 2 jaar wordt, 3 jaar wordt en het laatste bezoek bij het consultatiebureau is rond een leeftijd van 3 jaar en 9 maanden.
Het bezoek aan de schoolarts is niet verplicht.
Nee, een school moet ouders altijd informeren over het doen van een zorgmelding. In de Wet Verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling zijn de verplichtingen vastgelegd van beroepskrachten die met kinderen en jongeren werken.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Is het consultatiebureau verplicht? Nee, je bent niet verplicht om naar het CB te gaan. Als je niet komt wordt er bijvoorbeeld geen bericht gestuurd naar jeugdzorg of iets dergelijks. Realiseer je wel dat je bezoeken aan het CB ervoor zorgen dat eventuele problemen bij je baby vroegtijdig worden opgespoord.
Controles bij het consultatiebureau worden volledig vergoed vanuit jeugdgezondheidszorg. Dit is de verantwoordelijkheid van de gemeente. Je zorgverzekering heeft hier niets mee te maken.
Het onderzoek is niet verplicht.
Vanaf de 22-weken prik tot en met de middelbare school houden onze jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen contact met jou en jouw kind. In de eerste duizend dagen nodigen we jou en je kind heel regelmatig uit. Vanaf de tweede verjaardag zit er meer tijd tussen de afspraken.
Je krijgt uitleg over de JGZ en je bezoeken aan het consultatiebureau. Je kunt uiteraard al je vragen stellen en je laten adviseren over je baby en hoe het met hem gaat. Ook plant de jeugdverpleegkundige de eerste afspraak op het consultatiebureau met je in. Het huisbezoek duurt ongeveer een uur.
U kunt met vragen over de gezondheid, opvoeding en ontwikkeling terecht bij het consultatiebureau. Daarnaast kunnen andere ouders of de opvang van uw kind advies of tips geven. Ook sommige websites bieden veel betrouwbare informatie.
Je bent de hartelijke gastvrouw of -heer van het consultatiebureau, de reden voor de aangename sfeer, stelt de kinderen en de ouders op hun gemak en zorgt ervoor dat de huiskamer opgeruimd is. Je bent verantwoordelijk voor het meten en wegen van 'je' baby's en peuters en helpt bij de administratieve ondersteuning.
Ongeveer 2 weken na de geboorte krijgen jonge ouders bezoek van een medewerker van het consultatiebureau. Dit huisbezoek is bedoeld voor een eerste kennismaking. Het kindje wordt niet medisch onderzocht, dat gebeurt enkele weken later op het consultatiebureau.
Het belangrijkste doel van het consultatiebureau is om kinderen een zo goed mogelijke start te geven en ouders hierbij te ondersteunen, laat GGD GHOR weten. Ieder kind in Nederland heeft recht op deze preventieve zorg, dat is vastgelegd in de wet.
De GGD'en hebben een aantal wettelijke taken, beschreven in de Wet publieke gezondheid (Wpg). Hieronder vallen onder andere: jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau en 'schoolarts'), medische milieukunde, infectieziektebestrijding, gezondheidsmonitoren en gezondheidsvoorlichting.
Baby's: voor het wegen van je baby zou je een weegschaal kunnen huren bij de thuiszorgwinkel. Lukt dit niet en wil je toch (ongeveer) het gewicht van je baby weten? Ga dan samen met je baby op de weegschaal staan en schrijf het gewicht op. Ga daarna zonder je baby op de weegschaal staan en schrijf dit gewicht ook op.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
Dit moet 8 weken of eerder voordat u op vakantie gaat. De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.