(IJs)koud water kan helpen om het slijm wat wateriger te maken. Dit vermindert een plakkerig gevoel in je mond na het eten.
Honing is een slijmoplossend middel. De suikers in honing trekken vocht aan. Hierdoor vermindert de slijmvorming. Honing bevat ook etherische oliën die het slijm verdunnen en de hoestprikkel verminderen.
Het lichaam gaat slijm aanmaken om de bacteriën en virussen op te ruimen. Dit slijm hoest je op. Fluimucil werkt slijmoplossend, zodat je het makkelijker ophoest.
Lepel honing met lijnzaad
Het klinkt als het ultieme neo-hipstermiddel. Maar het werkt gegarandeerd tegen het slijm in je keel. Neem een of twee keer per dag een eetlepel honing met wat lijnzaad en binnen enkele dagen is je keeltje gesmeerd en ben je van het gehoest af.
Vaak is het voldoende dat mensen gerustgesteld worden dat er geen ernstige oorzaken voor overmatig slijm in de keel zijn. De klacht verdwijnt hierna vaak geleidelijk vanzelf, met af en toe nog opspelen van de klacht. Na verloop van weken tot maanden is het vaak definitief verdwenen.
Het spoelen van de neusholten kan het meest effectief gebeuren met een ruime hoeveelheid “zout water”. Voor volwassenen 250 ml (grote beker) per keer. Uw arts zal aangeven hoe vaak per dag u dit moet doen. Meestal is dit 2-3 keer per dag.
Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis. Rook niet. Iets warms drinken of op een dropje zuigen kan prettig zijn.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Personen met COPD produceren veel meer slijm in de luchtwegen. Een gezonde luchtweg zorgt normaal voor een spontane verwijdering van deze slijmen. Bij COPD lukt dit minder goed en moet u vooral hoesten om de slijmen te verwijderen. Meestal zijn de slijmen helder wit of gelig.
U kunt opgehoest slijm gerust inslikken. Dit gaat niet terug naar de luchtwegen, maar verlaat het lichaam met de ontlasting.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen. Hoest altijd met een hand of zakdoek voor de mond.
In onze neus en keel zit slijmvlies dat slijm maakt. Slijm zorgt voor verschillende dingen. Zo helpt het bijvoorbeeld bij praten en het doorslikken van eten.Ook zorgt het ervoor dat viezigheid, zoals stof dat in je luchtpijp komt, wordt afgevoerd.
Wat wel goed hinderlijke slijmvorming
Bepaalde voedingsmiddelen kunnen het slijm en de slijmvorming (iets) verminderen. Kies daarom voor fruit zoals bessen, appels en sinaasappels (maar geen bananen).Groenten zoals knoflook, selderij, ui, peterselie, pompoen, sla, broccoli, spruitjes en paprika.
Door te stomen boven een kom met heet water kan je ervoor zorgen dat het vastzittende slijm loskomt. Doe trouwens niets extra in het water; dingen als menthol of eucalyptus helpen niet (al wordt dat wel vaak beweerd). Die extra middelen kunnen je slijmvliezen namelijk extra irriteren.
Pepermuntthee
Het heeft een antivirale en antibacteriële werking en kan goed helpen bij keelpijn en bij hoesten. Daarnaast staat pepermunt ook heel bekend om het openen van de luchtwegen, wat weer meer ruimte geeft om te ademen. Tijdens een stevige verkoudheid kan hierdoor pepermuntthee zeker werken.
Een beklemmend gevoel op de borst, piepende ademhaling of pijn bij het ademhalen komen ook voor. Je benauwd voelen is erg naar en kan eng zijn. Voor sommige mensen voelt het als (bijna) stikken. Als je iets wilt doen terwijl je benauwd bent, is dat vaak lastiger.
Virale longontsteking
Dit gebeurt door druppeltjes die bij hoesten en niezen door een geïnfecteerde patiënt worden verspreid. Het virus komt binnen via onze luchtwegen en dringt door tot de bronchiën en het longweefsel. Hier vermenigvuldigt het zich waardoor vervolgens het longweefsel ontstoken raakt.
Om het ophoesten makkelijker te maken, wordt het slijm verdund, bijvoorbeeld met acetylcysteine. Acetylcysteïne maakt het slijm dunner en dus minder taai en zorgt er hierdoor voor dat het slijm makkelijker is op te hoesten. Het effect is binnen enkele dagen merkbaar.
De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is. Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie. Bij mensen die veel afvalstoffen inademen, bijvoorbeeld smog, kan de snot ook grijs kleuren.
Door uitademen tegen een weerstand (metalen kogel) wordt collaps van de luchtwegen voorkomen, hierdoor wordt ook secreet uit de dieper gelegen luchtwegen gemobiliseerd. De kogel veroorzaakt trillingen, waardoor het sputum van de bronchuswand loskomt en het slijm makkelijker uit te hoesten is.
Veel koffie, alcohol en sterke zwarte thee drinken. Koffie en thee en ook alcohol kunnen het slijmvlies uitdrogen. Dat draagt niet bij aan het herstel van je keelpijn. Door het uitdrogen van het slijmvlies kan het beschermende laagje zijn werk minder goed doen.
Gorgel met warm water
Gorgelen reinigt de keel en kan helpen bij keelpijn. Neem een glas warm water en één theelepel zout en roer tot deze is opgelost. Gorgel met uw hoofd achterover voor 30 seconden en spuug de oplossing uit. Doe dit maximaal 3 keer per dag.
Tip 2: Zuig op een dropje of een zuurtje
Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed. Let op! In sommige zuigtabletten zitten NSAID's (zoals flurbiprofen). Dit zijn pijnstillers die je niet zomaar onbeperkt kan slikken, ze hebben namelijk bijwerkingen.