Schakel allereerst je zonnepanelensysteem helemaal uit. Haal dan het droge afval, zoals bladeren weg. Je kunt daarna je zonnepanelen schoonmaken met een zachte borstel of spons, kraanwater en een biologisch schoonmaakmiddel. Kom niet aan de bekabeling en ga niet op je zonnepanelen staan of zitten.
Schoonmaakmiddel zonnepanelen is niet nodig
'Beter is het om helemaal geen schoonmaakmiddel te gebruiken maar gewoon lauw water en een spons. Zelfs als je vogelpoep weghaalt kan dit gewoon met een zachte doek en wat water.
Reinig de zonnepanelen als de zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld 's morgens of 's avonds. Zo droogt het water niet te snel op en blijven er minder resten achter. Is jouw dak goed bereikbaar (bv. plat dak) gebruik dan warm water met speciaal reinigingsmiddel en een zachte spons.
Zet het zonnestroomsysteem uit als je gaat schoonmaken. Zo voorkom je dat je per ongeluk onder stroom komt te staan. Zonnepanelen worden in de volle zon heel warm. Maak ze daarom schoon op een moment dat zonnestraling minimaal is, bijvoorbeeld in de ochtend- of avondschemer of op een bewolkte dag.
Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater klinkt logisch, maar geeft niet het beste resultaat. Gebruik het liefst regenwater of kalkvrij water zodat er geen kalklaagje overblijft na het schoonmaken. Maak je zonnepanelen 's ochtends of 's avonds schoon. Bij zonnestraling kunnen de zonnepanelen namelijk erg warm worden.
Ons advies luidt om uw zonnepanelen te reinigen wanneer het regent. Doordat het regenwater het vuil losweekt, is het schoonmaken van uw zonnepanelen zeer gemakkelijk. Regenwater is kalkvrij en spoelt uw zonnepanelen helemaal schoon. Hierdoor hoeft u geen duur osmose-systeem te kopen.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Hopelijk van wel en anders laat je verzekeren! Zonnepanelen zijn daarnaast ook beschermd tegen water, met name als het regent heeft dit geen invloed op zonnepanelen.
Zonnepanelen zijn niet gemaakt om op te lopen. Ook al zie je geen beschadigingen nadat er op een zonnepaneel is gelopen, aan de binnenkant kunnen ontzettend veel microcracks ontstaan. Deze kleine, onzichtbare haarscheurtjes kunnen op later moment groter worden en voor problemen zorgen.
Kan ik de zonnepanelen aanraken zonder gevaar voor elektrocutie? Ja.
Als je in een één-etagewoning woont, kan het schoonmaken van de zonnepanelen gemiddeld tussen de 40 en 50 euro kosten, plus 1 to 2 euro per paneel. Voor een twee-etagewoning liggen de kosten iets hoger, tussen de 50 en 60 euro, plus 1 tot 2 euro per paneel.
Denk aan (fijn)stof, mos, algen, vogelpoep, sneeuw, bladeren etc. Periodieke reinigen is daarom noodzakelijk en osmose water helpt om de panelen grondig te reinigen én om de levensduur van uw zonnepanelen en de coating zo lang mogelijk in perfecte conditie te houden.
De beste manier om het Saharazand van uw zonnepanelen te verwijderen is door de panelen schoon te maken met gedemineraliseerd water en een zeem. Gedemineraliseerd water is vrij van kalk en andere stoffen, zodat het geen strepen of vlekken achterlaat.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 49 procent van de zonnepanelenbezitters niet weet dat zonnepanelen rendement verliezen als ze vies zijn. Het neerdwarrelen van stof heeft niet veel impact op het rendement van zonnepanelen – bij een regenbui spoelt dit stof weg – uitwerpselen van vogels kunnen dat wel hebben.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Dat is goed nieuws voor uw portemonnee en het milieu! Om hier optimaal gebruik van te kunnen maken, is het slim om bepaalde gewoontes rondom energieverbruik wat aan te passen. U kunt de stroom van uw zonnepanelen namelijk direct gebruiken. Op deze manier heeft u financieel het meeste voordeel van de zonnepanelen.
Dat wil zeggen dat de zonnepanelen stroom opwekken zodra er daglicht is (zie ook: werking zonnepaneel). Ook bij bewolking produceren ze zonnestroom, al is dat minder dan bij direct zonlicht. Zelfs in de winter!
Gemiddeld hoef je maar eens per 5 jaar je zonnepanelen te laten reinigen. Al het hangt wel van een paar factoren af. Denk bijvoorbeeld aan regen.
De levensduur van zonnepanelen bedraagt gemiddeld 25 jaar. Vaak gaan zonnepanelen nog langer mee. Dit maakt zonnepanelen een goede en duurzame investering, waar je lang plezier van hebt. Met de zonne-energie van eigen dak bespaar je flink op je energierekening.
Nee, niet echt. Het zand kleurt je panelen roodbruin, maar heeft weinig invloed op je rendement. Let op: in combinatie met andere vormen van vervuiling kan Saharazand op termijn wel de opbrengst van je zonnepanelen verlagen.
Reinigen zonnepanelen scheelt 3 tot 5% Door jaarlijks de zonnepanelen te reinigen kan een extra rendement van circa 3 tot 5% behaald worden. We hebben een onderzoek gedaan naar het effect van het reinigen van zonnepanelen.
Osmosewater ontstaat door zuiver water te filteren onder hoge druk door een ultra fijn membraan. Hierdoor worden alle onzuiverheden zoals ammonium, zouten, nikkel, chloor, kalk, zink, mangaan... verwijderd. Ook virussen, bacteriën, pesticiden en medicijnen blijven achter in de filter.