Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Water uit een waterontharder smaakt minder bitter dan normaal kraanwater. Kraanwater wordt vaak gezien als neutraal van smaak.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Uit de resultaten bleek dat een waterverzachter zonder zout minder effectief is in het verminderen van kalkafzetting dan waterverzachters op zout. In bepaalde gevallen was het effect zelfs verwaarloosbaar.
Mocht het water toch zout smaken dan is er iets aan de hand en moet een monteur het apparaat repareren. Een waterontharder die werkt met een ionenwisselaar, en dat zijn 99% van alle ontharders, gebruikt weliswaar onthardingszout maar alleen tijdens het regenereren.
Het zout en de daarin opgeloste kalkdeeltjes calcium en magnesium verdwijnen heel simpel door de afvoer naar de riolering. De werking van de AquaCell is zo dat het waterverbruik nauwkeurig wordt bijgehouden.
Laat ons u meteen geruststellen: het kan helemaal geen kwaad om hard water te drinken. Hard water bevat dan wel opgeloste kalk, maar dat is niet schadelijk voor uw lichaam. Kalk bevat veel calcium, een mineraal dat zelfs gunstig is voor de gezondheid. Zo is het belangrijk voor de opbouw van botten en tanden.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Kalk in kraanwater is gezond! De mineralen calcium (kalk) en magnesium bepalen de hardheid en zijn noodzakelijk voor de mens. Je botten worden er sterk van en je verteringssysteem werkt door kalk ook beter. Bovendien kan magnesium helpen tegen hart- en vaatziekten.
Een waterontharder haalt alle kalk uit het water. Hierdoor kan onthard water de kalk die reeds aanwezig is in de leidingen, wasmachine, waterkoker etc. opnemen en verwijderen wat er uiteindelijk voor zorgt dat uw leidingen en apparaten kalkvrij zijn.
Onthard water is niet zout. Er wordt wel zout gebruikt bij het schoonmaken van de waterontharder, maar dit zout komt niet in aanraking met het kraanwater. De smaak van drinkwater blijft dus hetzelfde. Onthard water is niet zouter dan normaal kraanwater.
Kan ik mijn tuin besproeien met onthard water? Ja, de tuin en planten besproeien met zacht water kan zeker maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er, én beter uitzien, én meer zonlicht opnemen. Dat is het argument om het wel te doen.
De prijs van zout voor waterontharders schommelt rond 20 à 25 euro voor een zak van 25 kg. Regeneratiezout kan je kopen in de meeste doe-het-zelf zaken of online in onze webshop. De meeste installateurs verkopen ook zout wanneer ze langskomen voor een onderhoud.
De ontharder haalt de kalk- en magnesiumdeeltjes uit het water en vervangt die voor natrium. Dit gebeurt in een reservoir gevuld met harskorrels. De kalk hecht zich aan de hars en daarom moet het apparaat zichzelf regelmatig schoonmaken. Dit gebeurt met zout water dat na het schoonmaken het riool in stroomt.
Kort gezegd, is er geen aantoonbaar bewijs voor de werking van een waterontharder magneet tegen kalkaanslag. De werking van magnetische waterontharders wordt als onbewezen en onwetenschappelijk beschouwd.
In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.