verveling. Vroeg of laat krijgt bijna iedereen ermee te maken: verveling. En verveling is het meest duidelijke teken dat het tijd is voor een nieuwe baan. De Australische professor Cynthia Fisher omschrijft verveling als 'een status waarin iemand een gebrek aan interesse voelt voor de huidige werkzaamheden'.
Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om naar iets nieuws op zoek te gaan. Ook aspecten die niet direct met de werkzaamheden te maken hebben zijn een aanleiding om van baan te switchen.
Bij het vraagstuk nieuwe baan of blijven, zijn dit goede vragen om vast te stellen of je niet vastgeroest zit. Wees eerlijk naar jezelf.Routinewerk, stilstand en weinig uitdaging gaat op ten duur tegenstaan.Liever maak je natuurlijk stappen in je carrière en blijf je jezelf ontwikkelen.
Daarnaast kan het nuttig zijn om te praten met mensen die werk doen dat je interesseert. Vraag hen naar hun ervaringen en wat ze leuk vinden aan hun werk. Dit kan je helpen om meer inzicht te krijgen in verschillende carrièremogelijkheden en om te ontdekken wat bij jou past.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Bindend contract
Je werkplek is in principe een essentieel bestanddeel van je arbeidsovereenkomst. Dit betekent dat je werkgever de overeengekomen werkplek moet respecteren en deze dus niet eenzijdig mag veranderen.
Werknemers van 55 jaar en ouder zijn in België gemiddeld maar liefst 21,6 en in Nederland 17,5 jaar in dienst van dezelfde werkgever. Dat betekent dat zij vaak tussen hun 40ste en 45ste voor het laatst van werkgever zijn veranderd.
Laat hem weten dat je even rustig over het aanbod wilt nadenken en dat je na twee dagen je beslissing zult maken. Wacht zeker niet langer, want dit kan je geloofwaardigheid alleen maar schaden. Gebruik deze extra tijd om goed na te denken over de volgende aspecten van de baan. Wat vind jij belangrijk?
En welke branches maken ons het gelukkigst? Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO is gebleken dat over het algemeen werknemers in de financiële dienstverlening, in de landbouw en in een bestuurlijke functie het meest tevreden zijn met hun werk.
Beroepen als metselaars, timmerlieden, stukadoors en betonwerkers hebben het fysiek het zwaarst te verduren op de werkvloer. Bijna drie kwart van de mensen in deze beroepsgroep gaf aan regelmatig fysiek zwaar werk te moeten doen.
Ik ben zo blij voor je dat je de baan hebt gekregen waar je zo hard voor gewerkt hebt. Gefeliciteerd en veel succes! Je werkethiek en positieve houding zijn een aanwinst voor dit team en zullen je ver brengen in je nieuwe baan. We wensen je veel succes!
Wie regelmatig van job en werkomgeving verandert, doet een pak meer ervaring op dan de 'blijvers'. Op elke nieuwe werkplek leer je nieuwe zaken. Bovendien bouw je een groot netwerk uit. Van job veranderen betekent niet zelden ook een loonsverhoging en soms ook een rol met meer verantwoordelijkheden.
Het salaris is het belangrijkste argument (mannen 39,7 procent en vrouwen 31,4 procent) en daarna volgen 'meer uitdaging', 'betere arbeidsvoorwaarden' en 'meer persoonlijke ontwikkeling', zo blijkt uit het NSO 2019. Nu het nog goed gaat met de economie, is het een goed idee om te veranderen van baan.
Vertel uw werkgever of leidinggevende eerst in een persoonlijk gesprek dat u ontslag neemt.Geef daarna uw ontslag per brief of e-mail door aan uw werkgever. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ontslag nemen. Vraag om een ontvangstbewijs van uw brief.
“Gefeliciteerd met je nieuwe baan!Heel erg bedankt voor al je harde werk, en we wensen je veel succes.” Als een collega weggaat, mag je daar best persoonlijk op reageren. Maar zorg er wel voor dat je in je afscheidsbericht de hiërarchie van de werkvloer respecteert.
Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankunt
Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u arbeidsbeperkingen heeft, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen.
Uw werkgever mag niet zomaar zonder een wijzigingsbeding uw locatie veranderen. Daarvoor gelden extra eisen. Neem contact op met een van onze juristen. Dan krijgt u persoonlijk advies.
Weigert de werknemer – zonder goede redenen en tegen de beoordeling van de bedrijfsarts in – om aangepast werk te doen, dan mag loon worden ingehouden. In het uiterste geval kan een werkgever het loon stopzetten en zelfs ontslag aanzeggen.
Een glimlach straalt aardigheid uit.Je glimlach vertelt de ander dat jij blij bent om hem of haar te zien en dat je geen bedreiging vormt. En dat maakt het erg moeilijk om iemand níet aardig te vinden. Het laat ook zien dat je een positief mens bent, en waarschijnlijk leuk bent om mee op te trekken.
Je voelt je regelmatig overweldigd, wanhopig en pessimistisch. Je hebt het gevoel dat je een slachtoffer bent en dat je weinig tot geen mogelijkheden hebt om verandering tot stand te brengen. Je laat je leven steeds meer bepalen door je angsten en onzekerheden.