Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatieLeerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger. Het kabinet wil het aantal schooluitvallers terugbrengen naar maximaal 20.000 per jaar in 2021.
Leerlingen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Jongeren tussen de 16 en 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben behaald zijn kwalificatieplichtig. Een startkwalificatie is (minimaal) een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger).
Als je 18 jaar bent, ben je niet meer leerplichtig en hoef je niet naar school. Ook niet als je nog geen startkwalificatie hebt: een diploma op minimaal niveau mbo-2, havo of vwo (art. 1 onder f Lpw). Want op je 18e verjaardag vervalt ook de kwalificatieplicht (art.
De leerplichtambtenaar van jouw woongemeente houdt toezicht op de Leerplichtwet en de kwalificatieplicht. Leerlingen tussen de 18 en 23 jaar zijn niet meer verplicht om een startkwalificatie te halen of naar school te gaan. Toch vergroot een diploma de kansen op de arbeidsmarkt.
Je wilt stoppen met je mbo-, hbo- of wo-opleiding. Dan krijg je onder andere te maken met het uitschrijven bij je opleiding. En het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct. Vul de vragen in en bekijk wat je moet regelen als je wil stoppen met je studie.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden.Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Leerplicht en kwalificatieplicht
Je bent dus tot die leeftijd verplicht om een opleiding te volgen. Maar dat betekent niet dat je daarna zomaar mag stoppen met school. Soms mag dat pas als je 18 jaar bent. Dat is als je niet voldoet aan de 'kwalificatieplicht'.
Zonder vmbo-diploma naar het mbo
Dan kan je een mbo-opleiding op niveau 1 doen. Dit heet een 'entreeopleiding'. Een entreeopleiding duurt meestal een jaar, soms iets korter. Na een entreeopleiding kan je een baan zoeken.
Leerlingen onder 18 jaar zonder startkwalificatie
Leerlingen tussen 16 en 18 jaar mogen alleen stoppen met school, als zij een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 en hoger) hebben. Is dat niet zo? Dan geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat uw kind een voltijdopleiding moet volgen.
Vanaf het moment dat je niet meer onder de leerplicht valt kun je een tussenjaar nemen. Dit is het geval als je een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) hebt en minimaal 16 jaar bent. Dan heb je een zogenoemde startkwalificatie. Als je 16 bent en een havo diploma hebt, kun je dus een tussenjaar nemen.
Vrijstelling voor een (deel van het) schooljaar
U moet dat voor ieder schooljaar opnieuw doen voor 1 juli. Dit zijn enkele situaties waarin u vrijstelling kunt aanvragen: Uw kind is ernstig ziek. Of uw kind heeft psychische klachten, waardoor het niet naar school kan.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
In het eerste jaar van uw opleiding mbo 3 of 4, hbo of universiteit kunt u kijken of de opleiding bij u past. U hoeft de basisbeurs, aanvullende beurs en studentenreisproduct niet terug te betalen als u in het 1e jaar uw studiefinanciering stopzet.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
Meestal krijg je 1/12e deel van het collegegeld terug voor elke maand dat je uitgeschreven bent. Je uitschrijven voor een hbo-opleiding doe je niet bij de hbo-instelling zelf, maar via Studielink. Je mag stoppen per de 1e dag van een kalendermaand.
Mbo-studenten die op 1 augustus 2021 18 jaar of ouder waren, betalen lesgeld aan DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Als ze voor 1 mei 2022 klaar zijn of stoppen met hun studie, kunnen de studenten soms (een deel van het) lesgeld terugkrijgen of de resterende termijnen stopzetten.
Dan krijgt u de basisbeurs, de aanvullende beurs en het reisproduct in de vorm van een gift. Haalt u het diploma niet binnen 10 jaar?Dan moet u alles terugbetalen. Ook het reisproduct moet u dus terugbetalen als u geen diploma haalt.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Urennorm basisonderwijs
Een kind op de basisschool moet het volgende aantal uren onderwijs krijgen: de eerste 4 schooljaren (onderbouw): minimaal 3.520 uur; de laatste 4 schooljaren (bovenbouw): 3.760 uur.
Daarom is de kans groot dat je dan nog gewoon op school zit. Zonder een startkwalificatie moet je naar school tot je achttiende verjaardag (art. 4b Lpw). Deze verplichting vervalt direct zodra je eerder een diploma haalt (art.
Die kan in gesprek gaan met ouders en leerling om te kijken wat er aan de hand is. En hulp bieden waarmee verder verzuim wordt voorkomen. Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
VO-scholen melden bij 16 lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan 60 minuten is). Als een lesuur meer dan 60 minuten bedraagt, wordt omgerekend naar klokuren en bij 16 klokuren gemeld. MBO-instellingen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid.
Kinderen van 5 tot 16 jaar zijn leerplichtig. Dat betekent dat ze verplicht zijn om naar school te gaan. In de Leerplichtwet staat dat wanneer kinderen 5 jaar ze naar school moeten. Als kinderen 4 jaar oud zijn mogen ze naar school en dat doen de meeste kinderen ook.