Ja dat kan, als je seks hebt gehad zonder condoom. De meeste vrouwen met chlamydia hebben geen klachten. Vaak gaat het vanzelf over.
Chlamydia gaat meestal niet vanzelf over. Het is raadzaam bij klachten contact met je huisarts op te nemen, maar ook wanneer de kans aanwezig is dat je door onveilig vrijen een infectie hebt opgelopen. Als je meer wilt weten over soa's of veilig vrijen kun je informatie opvragen bij: Je huisarts of de doktersassistente.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Vaak gaat chlamydia vanzelf over.Ook zonder medicijnen. Je wordt dan niet ziek.
Een chlamydia-infectie kan vervelende gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn en verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen en bijbalonsteking bij mannen. Laat chlamydia behandelen. Dan verklein je de kans op gevolgen en besmet je geen anderen.
Als vrouw merkt u vaak niets van een chlamydia-infectie. Er zijn dan helemaal geen of alleen vage klachten. Daardoor kan het gebeuren dat u lang blijft doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Wat is het beloop van chlamydia ? Als u op tijd behandeld wordt voor chlamydia bent u in principe genezen en loopt u ook geen kans meer op complicaties van deze SOA. Ook bent u op dat moment niet meer besmettelijk voor andere seksuele partners.
Had je een chlamydia infectie en zijn de klachten niet afgenomen na inname van de medicatie? Je zou ervoor kunnen kiezen om over 3 weken nogmaals chlamydia te testen om te checken of de infectie weg is (hertesten kan 6 weken na het afronden van de behandeling).
Klachten die je kunt hebben door chlamydia: Pijn bij het plassen. Een branderig gevoel bij het plassen. Pijn en bloed uit je vagina tijdens of na seks.
Als je chlamydia onbehandeld laat, kan dat ernstige gevolgen hebben. Zo krijgen per jaar zo'n duizend vrouwen vruchtbaarheidsproblemen vanwege een onbehandelde chlamydia infectie. Het is daarom belangrijk om je te laten testen als de kans aanwezig is dat je chlamydia hebt opgelopen. Ook als je geen symptomen hebt.
Als je er eenmaal een hebt opgelopen, blijft een virale soa vaak in je lichaam aanwezig. Het gevolg is dat de klachten kunnen blijven terugkomen. Herpes genitalis, hepatitis-B en genitale wratten zijn virale soa. Het bekendste 'soa-virus is hiv, het virus dat zonder behandeling kan leiden tot aids.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Wij adviseren je om minimaal zeven dagen te wachten met seks. Dit heeft twee redenen: Na zeven dagen is de chlamydia-bacterie uit je lijf verdwenen. Je kunt de bacterie dan niet meer overdragen aan je sekspartner.
Hoe ruikt chlamydia? Chlamydia heeft niet altijd een geur, maar in sommige gevallen kunt u een gele of groene afscheiding opmerken die een onaangename geur heeft.
Vrouwen met chlamydia merken soms de volgende soa symptomen:
Meer of andere vaginale afscheiding dan gewoonlijk (bijvoorbeeld de kleur, geur en/of structuur die anders is dan normaal) Bloedverlies uit de vagina na seks. Bloedverlies tussen de menstruaties door. (Buik)pijn tijdens de seks.
Slijmvliezen zitten onder andere in de vagina, penis, anus en in de mond. Sommige soa zijn, zonder seks, overdraagbaar via bloed, bijvoorbeeld via een onhygiënisch uitgevoerde tatoeage of piercing. Of als je bij drugsgebruik de naalden, spuiten of andere attributen van een ander gebruikt.
- Een chlamydia is besmettelijker dan de meeste soa maar er is niet sprake van een 100% gegarandeerde overdracht.
5 dingen die je moet weten over online medicatie bestellen: Het is in Nederland verboden om receptgeneesmiddelen zonder recept aan te bieden.
Momenteel is er weinig (inter)nationale literatuur die een duidelijke windowfase voor chlamydia en gonorroe beschrijft. De multidisciplinaire richtlijn Seksueel overdraagbare aandoeningen voor de 2de lijn geeft voor chlamydia en gonorroe een incubatieperiode aan van respectievelijk 14 en 8 dagen.
Omdat de meeste mensen niet merken dat ze chlamydia hebben, is het moeilijk aan te geven hoe groot de kans op besmetting precies is, per seksueel contact. Uit oudere studies blijkt dat de transmissie-kans (de kans op overdracht) van vrouw naar man 28% is, en van man naar vrouw 45%.
Na besmetting blijft het virus levenslang aanwezig. Door middel van tabletten of crème is het mogelijk de klachten, de symptomen en het besmettingsgevaar te verminderen.
Bij geen behandeling kunnen ontstekingen ontstaan.Uiteindelijk kan een vrouw onvruchtbaar worden door deze ontstekingen. Behandeling is alleen nodig wanneer er klachten zijn. Het virus blijft altijd in het lichaam.
Incubatietijd: Bij klachten: 1-3 weken.
Antwoord. Een infectie met Chlamydia trachomatis (Ct) wordt gemakkelijk overgedragen naar seksuele partners. Uit onderzoek blijkt dat bij partners van personen met een Ct-infectie die een of meerdere keren seks met elkaar hebben gehad, in 50 tot 70 procent van de gevallen, ook een Ct-infectie wordt gevonden.