Een koeltas met diepvrieselementen blijft wel een dagje koud. Maar je kunt ook vlees meenemen dat buiten de koelkast bewaard kan worden, zoals rookworst of vlees in blik ...
Een koeltas met koelelementen houdt het eten meerdere uren koel. Ben je met een grotere groep, of bereid om meer te sjouwen, dan is de koelbox ideaal. Belangrijk is dat je niet voor elke kleine snack de koelbox opentrekt, want dan verliest hij snel de kou.
De temperatuur mag maximaal -18° bedragen, zo blijven de etenswaren 48 uur lang diepgevroren zolang u de deur van de diepvriezer niet opendoet en deze goed gevuld is. Diepgevroren producten koelen elkaar immers ook, waardoor ze langer goed blijven. Opgelet!
Indien mogelijk zet uw koelbox of koeltas tijdens op een zo koel mogelijke plek, bij voorkeur in de schaduw. Door de koeler uit direct zonlicht te houden zal het ijs of de koelelementen de koelbox of koeltas langer koelen.
Na gebruik kun je de tassen gewoon weer opgevouwen en in de vriezer stoppen, zodat deze gereed is voor een volgend gebruik. De koeltas is eveneens milieuvriendelijk, omdat deze gebruik maakt van ecologische gel in plaats van een accu of giftig koelelement. De koeltassen zijn er in verschillende afmetingen en designs.
Een koelelement is gevuld met een vloeistof die warmte opneemt. Je legt van te voren een koelelement in je diepvries, en dat doe je vervolgens in je speciale tas. Het koelelement zorgt voor een koele omgeving. Dus als je er daarna je boodschappen in doet, dan zijn ze behoorlijk beschermd tegen hoge temperaturen.
Leg de koelelementen 3 à 4 uur voor gebruik in de diepvries. De koelelementen bevriezen snel en blijven vervolgens lang bevroren.
Een koeltas is prima voor een fietstocht of middagje weg, maar voor je vakantie of een warme dag aan het strand is een koelbox fijner. Veel mensen denken bij een koelbox aan een zware box die je liever niet wilt tillen.
De compressor koelbox beschikt namelijk over een zeer goede koelfunctie. Zo kan hij temperaturen van +10° C tot -18° C bereiken. Hij kan dus zowel koelen als bevriezen. Nadeel van de compressor koelbox is, dat hij relatief veel geluid produceert door de compressor.
ForDig Lunchtas Grijs
Om je eten en drinken gekoeld te kunnen bewaren, is de ForDig Lunchtas de beste koeltas 2022! We hebben de beste koeltassen beoordeeld en de ForDig Lunchtas was de winnaar op vrijwel alle punten.
Tips om je diepvriesvoeding te vervoeren en te bewaren
Vervoer je diepvriesproducten in een koeltas of in een koelbox. Zorg dat je de diepvriesproducten koopt op het einde van je supermarktbezoek. Vermijd blootstelling aan de zon.
Iets om goed op te letten, want eten dat bij -18 graden Celsius tot wel een half jaar of langer goed blijft, is bij een temperatuur van -12 graden Celsius nog maar een maand houdbaar. Bij -6 graden Celsius (de temperatuur in het vriesvak van een koelkast) daalt de houdbaarheid zelf tot ongeveer een week.
Thermo-elektrische koelbox
Vaak is dit ingebouwd in het deksel, waarin een peltier element zit dat een warmtestroom creert. Hij haalt warme lucht uit de binnenkant en verplaats deze naar de andere kant. Die warme lucht wordt vervolgens afgevoerd door een ventilator. Ze werken vaak op zowel 12V als 230V.
Efficiënt inpakken. Een te lege koelbox zorgt voor loze ruimtes en de lucht op die plekken warmt sneller op. Gebruik daarom niet een te groot formaat of vul de ruimtes op met koelelementen of ijsblokjes. U kunt de koelbox daarnaast het best in lagen inpakken, waarmee u begint met een laag koelelementen op de bodem.
In een normale koelbox (25 liter) gaan 10 kg ijsblokjes.
Inhoud. Een ander punt om op te letten is de inhoud van de koelbox. De meeste koelboxen hebben een inhoud van tussen de twintig en de veertig liter. Voordat je tot de aanschaf van een koelbox overgaat is het goed om naar het gebruik te kijken om zo te bepalen wat de inhoud ongeveer moet zijn.
Wikkel jouw flesje in een stuk krantenpapier, dompel dit onder in een emmer met koud water en laat de fles even liggen in de schaduw, de emmer of jouw frigobox (waarvan de koelelementen na 2 dagen camping al niet meer koel zijn). Het krantenpapier zorgt ervoor dat het flesje sneller koud wordt.
Denk er daarom aan dat het apparaat niet aan regen of andere vloeistoffen mag worden blootgesteld. Het gebruik van een isolerende en beschermende hoes helpt tegen lichte waterspatten of korte lichte regenbuien, maar zelfs dan bestaat het risico dat er water via de ventilatiesleuven binnenkomt.
Een actieve koelbox heeft een koelvermogen van 20 graden ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Dat wil zeggen dat als de koelbox in de caravan staat en de temperatuur in de caravan is 25 graden, deze koelbox tot minimaal 5 graden kan koelen.
Wil je snel koelen of aan bederf onderhevige levensmiddelen bewaren, dan moet een koelbox onder alle omstandigheden minimaal een temperatuur van 7 oC halen. Thermo-elektrische koelboxen redden dat niet. Die blijven steken tussen de 10 tot 15 graden.
Doe de ijsblokjes in de kom (of koelemmer), giet er wat water bij en strooi er flink wat zout doorheen. Nadat je alles door elkaar hebt geroerd leg je je fles(sen) drank in het ijswater. Dankzij het zout vindt er een chemische reactie plaats, waardoor het koelproces wordt versneld.
Die kleine blauwe koelelementen zijn gevuld met een niet-giftige vloeistof op waterbasis: water, carboxymethylcellulose, acticide en blauwe kleurstof. Carboxymethylcellulose wordt gebruikt als verdikkingsmiddel. Hoge concentraties geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid.
Thermisch geïsoleerde doos waarin artikelen koel kunnen worden bewaard. Een koelbox (in België ook wel een frigobox genoemd) is een afgesloten, thermisch goed geïsoleerde, kunststof doos waarin etenswaren of andere producten gekoeld of koel bewaard kunnen worden.