vinegar: azijn.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Daarnaast kunt u het ook als basis voor sladressings gebruiken, bijvoorbeeld.
Technisch gesproken is azijn een zure vloeistof die ontstaat door vergisting van alcohol. Dat kan alcohol zijn uit de vergisting van suiker, maar ook uit wijn, bier of appelcider. De vergisting naar azijn vindt plaats door de azijnazuur-bacterie Acetobacter.
De belangrijkste toepassingen van azijnzuur zijn:
Als grondstof in de polymeerchemie (plastics, lijm) Met alcoholen vormt het esters die als oplosmiddel of geurstof gebruikt worden. Het zuur en zijn zouten worden in de voedingsindustrie gebruikt als smaakstof, conserveermiddel of zuurte regelaar.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Als azijn in beperkte mate wordt geconsumeerd, kan het weinig kwaad. Maar naar de effecten op de lange termijn is nog weinig onderzoek gedaan.” Wel is bekend dat het zure goedje niet zo goed is voor je maag en je tanden.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood. Een schimmel gaat alleen dood als de celwand kapot is, waardoor de schimmel niet verder kan groeien.
Ontkalken. Met azijn kun je prima huishoudelijke apparaten ontkalken. Hiervoor kun je natuurazijn of schoonmaakaijn gebruiken. Schoonmaakazijn is sterker, daar heb je minder van nodig.
Hiervoor kan je natuurazijn gebruiken, maar ook schoonmaakazijn. Schoonmaakazijn is ook gewoon azijn, het verschil is dat dit zuurder is doordat het een hoger percentage azijnzuur bevat.
Een sopje met soda maakt wel schoon en ontvet en een scheut schoonmaakazijn ontkalkt het oppervlak." Bovendien zijn de middeltjes uit grootmoeders tijd volgens Groothuis ook een stuk goedkoper en milieuvriendelijker dan de kant-en-klare producten die in de winkel te koop zijn.
Pas op met azijn. Azijnzuur kan het elementen en afdichtingen aantasten. Lees dus goed de handleiding van het produkt. Veel apparaten kunnen alleen nog maar veilig ontkalkt worden met een ontkalker op basis van citroenzuur.
In tegenstelling tot gewone azijn wordt balsamico niet uit alcohol bereid, maar uit most: het onvergiste sap van laat geoogste witte Trebbiano- en/of Lambruscodruiven. Balsamico is er in vele soorten en kwaliteiten. Hoe minder wijnazijn aan de most is toegevoegd en hoe langer de balsamico heeft gerijpt, hoe beter.
Natuurazijn komt blank en gekleurd voor. Het verschil tussen witte natuurazijn en gele natuurazijn is kleurstof of caramel.
Rode wijnazijn en sojasaus
Heb je onverhoopt geen balsamicoazijn in huis en het toch écht nodig? Dan kun je de smaak ervan prima namaken door rode wijnazijn te combineren met sojasaus. Dit klinkt wellicht niet heel appetijtelijk, maar de smaak van deze combinatie is te vergelijken met de zoetzure smaak van balsamico.
Azijndampen of de nevel hebben een zogenaamde etsende werking op de slijmvliezen. Bij inademing is er een grote kans dat de damp je longen beschadigt.
Kalknagels behandelen met schoonmaakazijn is in principe mogelijk, maar brengt wel een aantal risico's met zich mee. In tegenstelling tot appelazijn is schoonmaakazijn geen natuurlijk product. Het zuur dat schoonmaakazijn bevat is 2 tot 3 keer zo veel als tafelazijn. Het kan daarnaast ook methanol bevatten.
Er is aangetoond tijdens laboratorium studies dat het gebruik van pure-azijn circa 90% van de pathogenen dood. Echter, om als disinfectant gebruikt te mogen worden, moet het een bacterie dodend percentage van minstens 99% behalen.
Te veel wasmiddel of -verzachter kunnen de handdoeken een plakkerige laag geven. Ook dit kan leidden tot een vieze geur. U kunt, in plaats van wasverzachter, een kopje azijn van 250 milliliter toevoegen. Dit dood de bacteriën en is ook nog eens goed voor de ontkalking van de machine.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
#1 Mijn wasgoed stinkt na het wassen
Stinken je kleren naar rook, kruiden of huisdieren? Dan is het aan te raden om een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine te doen (let wel op met gekleurde was). Azijn werkt neutraliserend. Ook kan het helpen om de kleding buiten te laten drogen.