De meeste Clematissen groeien het liefst in de volle zon, een enkele soort of cultivar kan in de schaduw. De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen en volle zon is geen probleem. Als de plant niet goed groeit en bloeit, is de grond in de zomer te droog.
Veel Clematis soorten staan graag met de voet in de schaduw, maar met de bloemen in de zon. Toch zijn er ook clematissen die goed bloeien in halfschaduw of op een plek in de schaduw.
Alle soorten clematis houden ervan om met hun wortels in de schaduw te staan en met de bovenkant in de zon. Bovendien doen ze het gewoonlijk beter in de volle grond dan in bloembakken. Zet je de clematis toch liever in een pot, geef hem dan extra voeding en zorg voor een goede afwatering.
Geef regelmatig en ruim water. Bijna alle Clematis soorten hebben vrij veel water nodig om goed te groeien en bloeien. Ook om goed aan te slaan is veel water nodig. Geef regelmatig ruim water en geef extra water bij droogte.
De Clematis moet voldoende vochtig zijn voordat hij in de grond gezet wordt om uitdrogen in de eerste dagen te voorkomen. Dit kan het beste gedaan worden door de kluit (inclusief pot) gedurende 10 minuten in een emmer water onder te dompelen.
Sommige clematissen bloeien alleen op de scheuten die het seizoen ervoor zijn aangegroeid. Andere soorten bloeien juist alleen op de nieuwe aangroei van hetzelfde seizoen. Als je niet snoeit, ontstaat er dus een wirwar van oude en nieuwe aangroei, waardoor slechts een deel van de plant zal bloeien.
Dit is de Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt'. Van de verschillende Clematis klimplanten is dit een variant met 1 van de langste bloeitijden. De Bosrank - Clematis 'Margaret Hunt' bloeit namelijk vanaf juni tot en met eind september paars roze (purperroze) bloemen.
Een clematis heeft een hekel aan droge grond, want als bosrandplant houdt hij juist van koele voeten. Geef hem tijdens droogte ook voldoende water, anders kan de bloei stagneren. De clematis is van oorsprong een bosrandplant, zodat hij het liefst op koele en beschaduwde grond groeit.
Clematis: die zo mooie klimmer toch maar niet aanraken. Het sap van de Clematis kunnen blaren veroorzaken en alle delen van de plant zijn giftig en dus niet innemen. Helleborus: ook wel Kerstroos genoemd is erg mooi maar alle delen van de plant zijn giftig bij inname.
Klimplanten, zoals clematis, kamperfoelie, passiebloem, klikroos en blauweregen, kunnen een schutting of muur in de tuin opvrolijken met een hoop mooie bloemen. Maar vaak hebben ze wel een beetje extra steun nodig bij dat klimmen. Clematis is bijvoorbeeld een klim-kluns.
Vooral grootbloemige Clematis kan in de zomer last krijgen van de 'verwelkingsziekte', het blad wordt dan bruin. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel, waar eventueel tegen te spuiten is. Vaak is ook de grond besmet. Uit onderzoek is gebleken dat te droge grond meestal de oorzaak is.
Clematis Montana
Deze is bladverliezen en heel goed winterhard. De plant kan vorst verdragen tot wel -25 graden Celsius. Ook al bevriest een deel van de plant, in het voorjaar komt deze gewoon weer tot bloei.
Een Clematis heeft goed water nodig om uitbundig te bloeien. Zorg dat je met het planten van de clematis de kluit eerst goed nat maakt door hem 30 minuten in een emmer water te zetten en geef na het planten ook genoeg water, vooral tijdens droogte.
Clematis Armandii Snowdrift: De bladhoudende Clematis Armandii Snowdrift bloeit rijkelijk met witte licht geurende bloemen van maart tot mei. Het liefst staat deze in de volle zon (halfschaduw kan ook) op een beschutte plaats en kan 3 meter hoog worden. Het blad is wintergroen.
Clematis alpina
De vroegbloeiende Clematis alpina is inheems in de bergen van Midden-Europa en Noordoost-Azië, dus de omstandigheden van een muur of tuin op het noorden zijn een eitje voor deze bladverliezende clematissoort.
Vroegbloeiende (mei-juni) grootbloemige Clematis zoals 'Nelly Moser' en picardy, die deels bloeien op scheuten van vorig jaar. Vaak is er nabloei in de nazomer. Verwijder in het voorjaar, voor de groei, alle dode en zwakke twijgen en kort takken iets in tot vlak boven een dikke knop.
Clematis (Clematis) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Overgeven, diarree, ademhalingsproblemen en een gezwollen tong, effect op huid en slijmvliezen.
Reacties. Je kunt ze elk jaar snoeien tot op 30 cm en dan groeit de clematis datzelfde jaar weer tot 1,5 of 2 meter hoog. Dus ruim 1 tot ruim 1,5 meter per jaar zeker!
De meeste Clematissen hebben veel vocht nodig in het groei- en bloeiseizoen en volle zon is geen probleem. Als de plant niet goed groeit en bloeit, is de grond in de zomer te droog. Compost door de grond mengen zorgt ervoor dat er meer vocht wordt vastgehouden.
Bemest een clematis in het vroege voorjaar met gedroogde koemestkorrels. Geef de plant tijdens het groeiseizoen tot aan de bloei ook meerdere keren mest. Op arme droge grond stelt de Clematis teleur. Hij houdt van voedzame grond en voldoende vocht.
Als ze te zeer in de schaduw staat, gaat ze alleen goed bloeien helemaal bovenaan, waar ze toch wat zon bereikt heeft. Ideaal plant je dus een paar kleine, bodembedekkende planten rond de voet, die daar voor een koele voet zorgen, zonder dat het water er de aarde niet meer kan bereiken.
De Clematis armandii 'Apple Blossom' en de Clematis armandii 'Snowdrift' zijn de sterkste en mooiste groenblijvende clematis soorten.
Clematis 'Nelly Moser'
Hij wordt dus al zeer lang aangeboden maar is nog steeds de meest populaire gestreepte clematis. Vanaf mei – juni bloeit hij met 15 cm brede witroze, gestreepte bloemen en in augustus geeft hij nog een tweede bloei. In de volle zon zullen zijn bloemen veelal verbleken.
De clematissen uit deze groep zijn het gemakkelijkst te snoeien. Ze bloeien op nieuw hout en kunnen eind winter rigoureus worden teruggesnoeid op 15- 30 cm vanaf de grond tot net boven een gezonde knop. Simpelweg de hele bos bij elkaar pakken en in één keer afknippen werkt net zo goed. De plant loopt wel weer uit.