0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50% 31-36 weken 20%
Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan. Dit is de periode waarin zwangere vrouwen vaak het meeste aankomen.
Je buik in week 14:
Hoewel anderen het waarschijnlijk nog niet zullen zien, kun je zelf als je op je rug gaat liggen al wel een echte bolling van je buik zien. De bovenkant van je baarmoeder kun je, als je slank bent, zo'n 2 centimeter boven je schaambot voelen.
De gewichtstoename is meestal niet geleidelijk verdeeld over je zwangerschap. Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).In het eerste trimester valt de gewichtstoename vaak wel mee, 1 tot 2 kilo's.
Uw ideale gewichtstoename tijdens de zwangerschap is 11,5 tot 16 kg. In het geval van een tweelingzwangerschap is de aanbevolen gewichtstoename 17 tot 25 kg.
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Zoals bekend kan misselijkheid in het eerste trimester van de zwangerschap behoorlijk parten spelen. Doordat je zo misselijk bent, moet overgeven en weinig eetlust hebt, kun je afvallen tijdens je zwangerschap. Gelukkig wordt dit voor veel vrouwen beter als het eerste trimester voorbij is.
Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.
Gemiddeld, hoewel ook afhankelijk van het gewicht van je pasgeboren kindje, komen vrouwen ongeveer 10 à 15 kg bij tijdens de zwangerschap. Na de bevalling blijft vaak 5 kg hiervan over. Op zich is dit niet veel, maar als je nog even gewend bent om voor twee te eten, kan het cijfer al snel oplopen.
Placenta: 650 g
De placenta of moederkoek heeft een kinderlijk en een moederlijk deel. In het kinderlijk deel van de placenta stroomt veel bloed van het kind vlak langs de bloedvaten van de moeder.
Zie je als je 14 weken zwanger bent je buik al een beetje? Dat zou goed kunnen. Je baarmoeder komt nu boven je schaambeen uit. Een enkeling kan haar baby nu zelfs al voelen bewegen, al zijn dit heel subtiele sensaties.
Het begin van je zwangerschapsbuik! Week 13 t/m 20 In het tweede trimester begint je zwangerschapsbuik steeds sneller te groeien. Zo'n 15% van de gewichtstoename is in deze fase. Vanaf 13 weken kun je al een kleine buik zien.
De praktische voordelen – het inrichten van de babykamer en de aankoop van kleertjes in de juiste kleuren – zijn hierin dan vaak leidend. Pas vanaf 14 weken kan met grote zekerheid het geslacht worden vastgesteld, maar bij twijfel moet je terugkomen. Soms is het dan ook beter om iets later te komen.
Weinig energie en (extreme) vermoeidheid komen vaak voor onder zwangere vrouwen, vooral tijdens het eerste trimester. Heb je hier last van, dan ben je dus zeker geen uitzondering. Ook na het eerste trimester kan het zijn dat de vermoeidheid aanhoudt.
Het tweede trimester:
Aan het begin van dit trimester zie je meestal nog niet zo goed dat je zwanger bent, maar aan het einde zal je al een veel grotere buik hebben. Ook kom je nu meer aan. De meeste vrouwen komen ongeveer zes kilo.
Tussen de 12 en de 20 weken zwangerschap, kom je ongeveer een kwart van je totale zwangerschapsgewicht aan. Het wordt nu ook zichtbaar dus je kunt er nu ook gaan denken om je (eventuele) werkgever te gaan informeren.
Negen maanden op, negen maanden af. Negen maanden had je buik de tijd nodig had om te groeien tot formaatje watermeloen. Als verloskundigen gebruiken we vaak de term: negen maanden op, negen maanden af.
Je buik zal zich in 9 maanden aan sneltempo uitzetten om plaats te maken voor je baby. Maar niet enkel je buik verandert, je hele lichaam verandert mee. Hierdoor kan je tijdens een zwangerschap striemen krijgen op je benen, billen, borsten en je buik.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.
Om de kans op striae te verkleinen is het belangrijk dat je je huid soepel en elastisch houdt. Daarom kun je het beste regelmatig je huid insmeren met Zwangerschapsolie of Zwangerschap Body Butter. Beide producten zijn ontwikkeld in samenwerking met verloskundigen en artsen.
Het is goed om meteen vanaf het begin van je zwangerschap je buik goed in te smeren met Zwitsal Mama buik balsem.
Het tweede trimester van de zwangerschap ervaren veel vrouwen als het fijnste trimester. Veel zwangerschapskwaaltjes uit de eerste maanden verdwijnen, en ook is je buik nog niet zo gigantisch als in het derde trimester. Dit gebeurt er met jou en je baby in het tweede trimester.
Tijdens je zwangerschap mag je sporten doen als zwemmen, aerobics, tennis, badminton, fietsen en yoga. Blijf actief en blijf in beweging met één van deze sporten. Luister goed naar je lichaam en overleg altijd met je verloskundige welke sporten veilig zijn voor jou en je baby.
Want aankomen tijdens je zwangerschap is heel normaal. Het komt vooral omdat er een heel mooi, nieuw mensje zich aan het vormen is in jouw buik. De baby krijgt al zijn voedingsstoffen van jouw lijf en groeit en groeit en ja… mama dus ook!