Magnesium: magnesium is een antagonist van calcium en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calcium-antagonisten versterken (en het risico op bijwerkingen vergroten). Niet combineren.
Negatieve invloed van magnesium
Aan de andere kant geldt ook dat bij gelijktijdige inname van (grote hoeveelheden) magnesium en medicatie dit de werking van medicijnen kan versterken of verstoren. Het is daarom raadzaam om extra magnesium en de medicatie niet gelijktijdig te nemen.
Hartritmestoornissen en magnesium
Uit veel onderzoeken komt naar voren dat extra magnesium helpt bij het voorkomen van hartaandoeningen en dat deze preventieve werking de inzet van bijvoorbeeld betablokkers kan voorkomen of verminderen.
Voedingssupplementen kunnen een wisselwerking hebben op medicijnen. Vitamine K-supplementen gaan niet samen met antistollingsmiddelen van het cumarinetype. Zowel vitamine K1 als vitamine K2 maken deze medicijnen minder werkzaam.
De combinatie van vitamine D en magnesium is belangrijk voor een gunstig ziekteverloop. Een combinatie van een goede vitamine D-status in het bloed en een magnesiumrijke voeding is het beste voor een gunstig ziekteverloop in darmkankerpatiënten.
Het algemene advies is om een magnesiumsupplement in te nemen bij de maaltijd. Net als je doet met de meeste andere vitamine- en mineralen supplementen. Als je last hebt van stress kun je het supplement ook voor het slapengaan innemen (dus na de maaltijd) voor het ontspannen van de spieren.
Onder andere bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, sporters, mensen die veel stress ervaren en mensen met een chronische darmaandoening.
Magnesium speelt ook een belangrijke rol bij het gezond en sterk houden van ons hart. Studies tonen zelfs aan dat magnesiumsupplementen kunnen helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk en het verkleinen van de kans op hartaandoeningen en beroertes.
Niet combineren. Magnesium: magnesium is een antagonist van calcium en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calcium-antagonisten versterken (en het risico op bijwerkingen vergroten). Niet combineren.
'Te veel magnesium slikken kan leiden tot diarree en andere darmklachten, waardoor je juist allerlei voedingsstoffen minder goed opneemt. Maar die klachten treden pas op bij hoge inname. Extra magnesium slikken kan dus niet snel kwaad, maar wees wel voorzichtig met de hoeveelheid.
Bij een normale inname van magnesium zijn er geen bijwerkingen.Teveel magnesium kan echter wel een negatieve invloed hebben op je darmen en diarree veroorzaken. Zo kwam uit een studie met patiënten met chronische diarree naar voren dat zij grote hoeveelheden magnesium bleken in te nemen.
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Om de cholesterolspiegel op peil te houden kan magnesium een goede oplossing zijn. Magnesium kan dagelijks gebruikt worden door bijvoorbeeld magnesium olie twee maal daags op de armen of benen te smeren. Een magnesium (voeten)bad kan bij een verhoogd cholesterol zorgen voor extra magnesium in het lichaam.
Magnesiumtekort verhoogt risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 2 en een magnesiumtekort hebben een hoger risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit resultaten van Radboudumc-onderzoekers Jeroen de Baaij en Lynette Oost.
Magnesiumcarbonaat is een goed onderzochte vorm van magnesium. Magnesium sulfaat, chloride, hydroxide en oxide worden slecht opgenomen door het lichaam. Hogere doseringen kunnen bovendien laxerend werken en daardoor een negatieve invloed hebben op de mineralenhuishouding in het lichaam.
De werking van magnesiumolie
Magnesium olie is geschikt voor uitwendig gebruik en dient op de huid te worden aangebracht. Magnesium olie wordt om die reden veel gebruikt voor de behandeling van spierpijn en spierkrampen, gewrichtspijn en bij huidproblemen.
Meten is immers weten! Magnesium kan op 3 manieren gemeten worden, intracellulair (rode bloedcellen), in het bloedserum en urine. Het gehalte in het bloed kan iets zeggen over inname en opname, het magnesium level in de urine zegt iets over de uitscheiding.
Magnesiumcitraat-200
Magnesium draagt bij aan sterke botten en is goed voor spieren. Magnesiumcitraat speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening. Bijvoorbeeld geschikt voor ouderen of bij mindere opname door medicatiegebruik.
En er is nog een reden om magnesium te slikken voor het slapen gaan. Ons lichaam verwerkt het mineraal vooral wanneer we slapen.Het is dus 's nachts dat ons lichaam het mineraal gebruikt voor tal van herstelprocessen.
Voor magnesium tegen spierkramp adviseren wij in eerste instantie magnesiumtauraat. Dit is magnesium gebonden aan het aminozuur l-taurine. Dit zwavelhoudend aminozuur is uitermate geschikt om als verbinding te dienen, aangezien taurine tevens een groot aantal functies vervult in het handhaven van de gezondheid.
De ervaring leert dat de ene persoon er binnen 3 dagen al veel van merkt maar bij anderen zijn de resultaten pas merkbaar na 3 maanden. Dit is heel erg afhankelijk per persoon, de aard van de klachten, de duur van de klachten en hoe het met de huidige magnesium balans gesteld is.
De Magnesium Citraat van Vital Nutrition zijn als beste magnesium tabletten uit de test gekomen. Vital Nutrition heeft gekozen voor magnesium in de best opneembare vorm: magnesium citraat. Een potje bevat 100 tabletten die met 200 mg magnesium per tablet optimaal gedoseerd zijn.
Hoe wordt Magnesiumcitraat ingenomen? Eénmaal daags een 1/2 maatschepje (2,5 gram) poeder innemen met yoghurt of water.