Het mosselseizoen start in principe in juli. Het begin van het mosselseizoen hangt af van de groei en de conditie van de mossel. Vaak denken mensen dat je mosselen kunt eten als de “r in de maand” is. Het mosselseizoen loopt echter van juli tot en met half april in het jaar erop.
Dat begint in juli met de nieuwe oogst, afhankelijk van het aanbod en de kwaliteit van de mosselen. Het mosselseizoen loopt van ongeveer half juli tot begin april. Over het algemeen is de regel: als de 'r' in de maand zit, zijn mosselen verkrijgbaar.
Dit betekent dat je tijdens de maanden juli, augustus en september de beste mosselen van het jaar kan proeven.
Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april.
De R in de maand betekent mosseltijd, dacht ik altijd. Maar in 'augustus' is het lang zoeken naar een R, en toch stonden de pannetjes vol zwarte schelpen al lang en breed op de menukaarten. Sterker nog, het seizoen begon al half juli, zegt Tilly Sintnicolaas van het Nederlands Mosselbureau in mosselstad Yerseke.
Mosselen worden geleverd in vijf verschillende grootteklassen. Het gaat om de sortering van de schelpen. Goudmerk is de grootste klasse, gevolgd door Jumbo, Imperiaal, Super en de Extra. September, oktober, november en december (de maanden met een 'r') zijn de beste mosselmaanden.
Boordevol voedingsstoffen: het caloriegehalte mag dan laag zijn, het gehalte aan nutriënten is hoog. Dat betekent dat mosselen een grote nutriënendichtheid hebben. Dat is positief. Mosselen zijn een bron van de mineralen jodium, ijzer, fosfor en magnesium en van de vitaminen A, B2, B12, en E.
'De consument heeft recht op duidelijkheid. 'In totaal kocht Test-Aankoop 25 verschillende pakken mosselen, onderzocht die en proefde ze uiteindelijk ook. Microbiologisch waren ze alvast totaal in orde. De allerbeste mossel van het land vindt Test-Aankoop de jumbo's van Delhaize.
Met de huidige koeltechnieken en het beheersen van het verwerkingsproces kunnen we het hele jaar door mosselen eten. Maar de allerlekkerste mosselen eet je vers en in de maand juli, augustus en september. Dat heeft dus niks te maken met een 'R' in de maand.
'Een goede mossel zit nog helemaal dicht en ruikt naar zee' zegt Jacco Schot. En de gouden kooktip van mosselvisser Ben Schot: 'Kook de mosselen in zo weinig mogelijk water, want een mossel kookt het best in zijn eigen vocht! ' En daar ben ik het helemaal mee eens. Een mossel kook je niet, een mossel stoom je.
In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden. Je kunt de mosseltjes paneren en frituren, ze verwerken in een salade of risotto, ze serveren bij een pasta of in een vispannetje… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Mosselen zeeuwse, jumbo uit zak geschept €/kg 11,95.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
Voor het mosselseizoen 2023/2024 onderscheiden we, van groot naar klein: goudmerk (minder dan 45 stuks per kilo), jumbo (45 tot 55 mosselen per kilo), imperial (55 tot 65 mosselen per kilo), super (65 tot 80 mosselen per kilo) en als laatste extra (meer dan 80 mosselen per kilo).
Chef Erik Haentjens van Het Nieuwe Palinghuis testte voor de Vlaamse krant De Gazet van Antwerpen (22/07/2023) vijf soorten mosselen uit de supermarkt. De "Super"-mosselen van ALDI beoordeelde hij het best. "Deze mosselen zijn duidelijk groter en ook de lekkerste.
Als hoofdgerecht reken je ongeveer 1 kg mosselen per persoon. Serveer je er ook nog frieten, een pasta of extra veel groenten bij dan volstaat ½ kilo ook. Van 1 kilo mosselen blijft ongeveer 200 gr echt mosselvlees over.
Voorzie 1 tot 1,5 kg mosselen per persoon. Maak de mosselen eerst grondig schoon. Spoel het zand weg onder koud water en verwijder de baarden. Een geopende mossel is niet per se slecht.
De simpelste raad die we je kunnen geven als het over voedselveiligheid gaat, is ruiken. Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. En met stinken bedoelen we: stinken. Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken.
De stinkende mossel
Als voedingsmiddelen stinken, mag je er zeker van zijn dat ze bedorven zijn. Ook bij mosselen is dat het geval. Niet iedereen vindt dit even prettig, maar mosselen horen naar de zee te ruiken. Wanneer ze stinken, zijn ze dood en moet je ze weggooien.
In rauwe schaal- en schelpdieren zoals rauwe mosselen of rauwe oesters kan het norovirus voorkomen. Dit kun je niet zien of ruiken, maar je kunt dan wel last krijgen van misselijkheid, braken en diarree. Om dit risico niet te lopen kun je schaal- en schelpdieren beter niet rauw eten.
Nog beter is de stelregel aan te houden van de 'r' in het seizoen: mosselen zijn er in de zomer, herfst en winter, en doorgaans niet in de lente.
Het beste eet je mosselen in één van de mosseldorpen in Zeeland. Yerseke en Bruinisse zijn echte mosseldorpen. Met rijen mosselkotters in haven. Hier eet je de mosselen direct aan het water.
Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Sauvignon Blanc of Viognier. Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over.