Het knipvlies houdt het oog schoon en vochtig. Net als bij mensen bestaat het netvlies van vogels uit staafjes en kegeltjes. Met de staafjes zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben.
De meeste vogels hebben vier soorten kegeltjes: rood, groen, blauw én UV! Zij kunnen dus meer kleuren zien dan wij! Heel handig ook. Rijp fruit heeft een UV-glans en sommige zaden ook.
Zij hebben ook kegeltjes op hun netvlies, maar zoveel, dat zij er vier of mogelijk zelfs vijf basiskleuren mee zien. Dus hun wereld bestaat uit mengelingen van vier tot vijf basiskleuren, zóveel kleur dat een mens het zich eigenlijk niet eens kan voorstellen.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Zulke kleuren heten spectrale kleuren, omdat ze deel uitmaken van het zichtbare spectrum van rood, via geel en blauw, tot violet. De uitzondering is paars: een kleur die voortkomt uit een combinatie van rood en blauw licht en dus niet uit een enkele golflengte.
De ogen van vogels lijken op die van mensen. Met de staafjes in het netvlies zien vogels licht en donker. Kegeltjes zorgen ervoor dat vogels kleuren waarnemen en een scherp beeld hebben. Daarnaast zien vogels, in tegenstelling tot mensen, ook ultraviolet licht en beleven de wereld daardoor toch heel anders dan wij.
Nachtactieve vogels hebben vooral veel staafjes en compenseren het gemis aan scherpte door een heel goed gehoor. Bijna alle siervogels zijn nachtblind, als het donker wordt zien ze helemaal niets.
Vogels hebben een hekel aan harde, vreemde geluiden. Harde muziek jaagt vogels weg! Strooi peper, kaneel of andere specerijen. Vogels hebben een hekel aan sterke geuren!
Hoewel het in veel landen geluk brengt wanneer er een vogel op je poept, heeft het voor auto's minder fortuinlijke gevolgen. Autofabrikant Ford maakt daarom kunstmatige vogelpoep, zodat auto's beter beschermd kunnen worden.
De Mantis-garnalen zouden de meest complexe ogen in het dierenrijk hebben. De zogenaamde reuzegarnalen zijn in staat kleuren uit het ultraviolet tot het infrarood te onderscheiden, evenals het opsporen van andere subtiele verschillen in licht.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Reukvermogen. “Geuren zijn belangrijke aanwijzingen voor duiven aan de hand waarvan ze kunnen begrijpen waar ze zich bevinden in relatie tot hun woonplaats”, verklaart ze op BBC News. De wetenschappers onderzochten de invloed van het reukvermogen van duiven op hun navigatievermogen doormiddel van een experiment.
Het gezichtsvermogen van postduiven is totaal anders dan dat van mensen. Het is een wetenschappelijk bewezen dat postduiven gepolariseerd licht ofwel Ultra Violette(UV) straling waar kunnen nemen. En ze zien een heel panorama van bijna 360 graden in een oogopslag.
Zo zijn er bijvoorbeeld een paar roofvogels die nóg scherper zicht hebben dan wij. Dat is logisch; zij moeten vanaf grote hoogte kleine prooien kunnen spotten. Chimpansees en andere primaten zien ongeveer net zo scherp als wij doen. Een dier dat net niet aan ons zicht kan tippen, is de kat.
Kippen kunnen slecht zien in het donker
In het donker zien is zeker niet hun sterkste eigenschap. Omdat kippen afstammen van dinosauriërs en aanvankelijk geen prooidieren waren, hoefden ze zich niet in het donker te verstoppen. Dit is echter ook de reden waarom kippen tegenwoordig 's nachts bescherming nodig hebben.
Vooral vogelsoorten die bekendstaan als monogaam en intelligent, zoals papegaaien en parkieten, hebben daar last van. Er ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat vogels rouw ervaren. Gedrag dat mensen associëren met rouw zou ook andere oorzaken kunnen hebben.
Vogels kunnen geen scheten laten
Vogels, zo blijkt, zijn niet in staat om scheten te laten. In hun darmen vind je niet de gas producerende bacteriën die je bij zoogdieren wel vindt. Daarnaast gaat het voedsel zo rap door hun spijsverteringsstelsel, dat er helemaal geen tijd is om windjes te laten.
Vogels poepen en plassen tegelijkertijd. Ze hebben niet als mensen een aparte urineblaas. Ze lozen alles in 1 keer en dat doen ze via dezelfde uitgang. Vogels hebben een cloaca.
Je kunt een net losjes over je bed gooien. Iets handiger is om een paar paaltjes of stokken in de grond te steken waarmee je een net een beetje kunt spannen. Zo her en der een stuk steen langs de randen en je oogst is veilig. Boogjes buigen van PVC pijp is ook erg handig.
Er wordt vaak ultrasoon geluid gebruikt voor het verjagen van vogels. Wil je deze techniek ook toepassen? Dan moet je beschikken over een apparaatje dat ultrasoon geluid produceert. De geluiden die uitgezonden worden zijn minimaal 20.000 hertz.
Helaas zijn niet alleen wij, maar ook merels gek op aardbeien. Om de vruchten voor je zelf te houden, kun je je aardbeien beschermen tegen vogels. Gebruik daarvoor nooit netten, want daar kunnen vogels in verstrikt raken!
Schuilen voor de storm
Laag, in de luwte van groenblijvende naaldbomen en in dichte hagen en riet. Daar zijn ze beschermd tegen regen en wind. Daarbij geldt: hoe lager hoe warmer. Holenbroeders, zoals mezen, schuilen ook in holtes.
Het lijken misschien steeds dezelfde individuen, maar gedurende de winter zoeken koolmezen voedsel in groepen die van samenstelling kunnen wisselen. 's Nachts slapen de koolmezen individueel in nestkasten, indien die beschikbaar zijn. Zolang een koolmees niet verstoord wordt zal hij deze nestkast blijven gebruiken.
Ze kunnen redelijk vooruit kijken, uitstekend opzij kijken, maar net als wij, niet achter ons. Deze soorten kunnen de punt van hun snavel niet zien, maar ze hebben net genoeg binoculair zicht (Het binoculair zien is het met twee ogen tegelijkertijd waarnemen) om hun jongen te kunnen voeren en een nest te kunnen bouwen.