Gasopslag. TAQA is operator en mede-eigenaar van twee ondergrondse gasopslagen in Alkmaar: de Piekgasinstallatie en Gasopslag Bergermeer.
In een ondergronds, leeggeproduceerd gasveld tussen Alkmaar en Bergen (NH) slaat TAQA sinds 2014 aardgas op: Gasopslag Bergermeer. Gasopslag Bergermeer heeft een opslagcapaciteit van 4,1 miljard kubieke meter.
Nederland kent vier gasopslagen: Norg, Grijpskerk, Bergermeer en Alkmaar. Deze opslagen zorgen ervoor dat tijdens een periode van extra behoefte aan gas, gas kan worden geleverd aan huishoudens, de industrie en voor elektriciteit.
Sinds 2014 wordt er gas opgeslagen in het Bergermeer gasveld. Dit gasveld bevindt zich op een diepte van ruim 2 kilometer onder de Bergermeerpolder, Bergen en Alkmaar in Noord-Holland. In de huidige, vergunde situatie is een maximale gemiddelde druk van 133 bar in het Bergermeer gasreservoir toegestaan.
Het gas wordt opgeslagen in de poreuze zandsteenlaag in het veld, op een diepte van 2500 tot 4000 meter. Daarboven bevindt zich een afdichtende zoutlaag. In het poreuze gesteente van de lege gasvelden wordt in de zomerperiode aardgas met behulp van compressoren onder druk geïnjecteerd.
Het maakt bijvoorbeeld uit of we een strenge of milde winter hebben. Maar we zitten in Nederland al jaren zo rond de 40 miljard kuub.” Die 40 miljard kuub gaat overigens lang niet allemaal op aan verwarming en warm water. Minder dan de helft van het aardgas is voor huishoudens en bedrijven.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
TAQA in Nederland is producent van aardgas en opereert twee gasopslagen. Onze activiteiten concentreren zich in de regio Alkmaar en op de Noordzee. Hieronder leest u meer over onze activiteiten.
Kussengas is het gas dat in de caverne blijft en dat nodig is om de caverne op een minimale druk te houden. De totale hoeveelheid “werkgas” (gas dat gebruikt kan worden) is 365 miljoen m3. Dit is voldoende gas voor meer dan 180.000 huishoudens voor een jaar.
De Nederlandse gasopslagen zijn gemiddeld voor 80 procent gevuld. Daarmee is het Europese streefcijfer van 80 procent op 1 november ruimschoot gehaald - en het vullen gaat nog door.
Nederland importeerde in de eerste helft van 2011 iets meer dan 10 miljard m gas en dat was in 2022 bijna 30 miljard m. Wel heeft Nederland sinds mei steeds minder gas geleverd gekregen vanuit Rusland, doordat Gazprom niks meer levert aan GasTerra.
Wereldwijde gasreserves
De bekende gasreserves bedragen op dit moment ongeveer 1,885 biljoen kubieke meter wereldwijd.
Voor de opslag van aardgas gebruikt EnergyStock zoutcavernes. Hier is in de ondergrond een zoutlaag opgestuwd tot een zoutberg zo groot als de Mont Blanc. In deze zoutberg zijn grote sigaarvormige holtes gemaakt, die geschikt zijn voor de opslag van aardgas.
De Russische federale overheid verkreeg in 2005 een meerderheidsbelang in het bedrijf en had per ultimo 2020 nog 50,23% van de aandelen in handen.
Gazprom kreeg via drie samenwerkingsverbanden een stevig aandeel in de Duitse gastransport, -opslag en -verkoop, terwijl Wintershall partner werd in Russische exploratieprojecten en het uitdijende netwerk van pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Nederland hoogste gasprijs, Duitsland en België goedkoper
Een huishouden in Duitsland betaalt 14,2 eurocent per kWh en in België 12,2 eurocent. Een aanzienlijk verschil. In Oost-Europa zijn de prijzen nog veel lager. Zo betalen de Hongaren slechts 2,7 eurocent per kWh.
600 miljoen per dag
Hij heeft de recente cijfers paraat. "Voor gas was de orde van grootte 300 miljoen euro per dag. Bij olie was dat ongeveer 250 miljoen per dag. Kolen is in vergelijking met die twee klein- daar gaat het om enkele tientallen miljoenen, zeg 50.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Met gasprijzen die rond de 20 eurocent per kuub lagen, was de exploitatie van gas op zee nauwelijks nog rendabel. Bovendien kozen veel bedrijven die nog wel geïnteresseerd waren in gaswinning op zee liever voor velden in de territoriale wateren van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Vooral door de sterk ontwikkelde industriële sector is Duitsland een grootverbruiker van olie en gas. Net als andere westerse landen is Duitsland voor de aanvoer hiervan afhankelijk van olie-exporterende landen uit het Midden-Oosten en van Rusland.
Ons aardgas is in honderden miljoenen jaren ontstaan uit de resten van planten en dieren. Het zit in millimeter kleine poriën van harde zandsteenlagen op 1,5 tot 5 km diepte onder land en onder zee.
Onder meer op basis van gegevens van Europese netbeheerders schat het ministerie in dat Nederland jaarlijks in totaal zo'n 6 miljard m3 uit Rusland importeert.
Het aardgasveld van Groningen is het grootste gasveld van Europa en één van de grootste van de wereld.