Uiteraard als er scheurtjes in de muren zijn ontstaan, maar ook zonder scheuren kan beton water doorlaten. Beton wordt gemaakt uit cement, zand en grind. Het eindproduct is bijzonder sterk, maar zeker niet 100% waterdicht. In het beton zitten poriën en water kan door die poriën naar binnen trekken.
Beton is poreus
Hierdoor ontstaan er minuscule gaatjes waar water doorheen kan. Een beton(vloer) is dus nooit vanzelf waterdicht. Hoewel dit op zich zelf geen probleem is, zal het water dat door het beton heen komt de keldervloer en de keldermuur met schimmel en algen aantasten.
Bij nieuwe betonvloeren is het bereiken van het juiste vochtgehalte vaak een kwestie van voldoende laten drogen. Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
De klassieke mix van beton is niet 100 procent waterdicht.
Ze kunnen ook tot op zekere hoogte vocht opnemen als ze er permanent of onder hoge druk aan worden blootgesteld. De waterbestendigheid van het beton hangt bovendien af van hoe goed het beton gedroogd en verhard is.
Beton is van nature een beetje poreus, dus het heeft kleine gaatjes waar water doorheen kan. Het is daarom belangrijk om de vloer te beschermen met waterdichte producten. Het stopt optrekkend vocht Hierdoor kan het grondwater niet binnendringen en schade aanrichten.
Beton is waterdicht met hydrofuge erin vanaf 25 cm dikte.Zonder hydrofuge vanaf 30 cm. Hydrofuge is een kleurloos product die de zuigkracht van poriën sterk verkleint. Er vormt zich een (onzichtbare) barrière tegen regenwater.
Is er sprake van ernstige vochtverzadiging? Maak dan gebruik van een ontvochtiger en een vloerventilator, zodat het vocht sneller kan verdampen. Op deze manier kun je zelfs vocht uit een betonvloer halen na een lekkage. Het is raadzaam om de betonnen vloer na het drogen te sealen om de vloer te beschermen tegen vocht.
Betonnen vloer afdichten: Opstijgend vocht kan ook schade aanrichten aan (betonnen) vloeren. Beton is poreus en kan daardoor makkelijk het grondvocht absorberen. Een betonnen vloer kan waterdicht worden gemaakt door behandeld te worden met een zogeheten 'sealer'.
Hydratatie van beton
Het water reageert met de in het beton aanwezige cement tot cementsteen. Het is dus in werkelijkheid niet drogen. Drogen zou betekenen dat het water verdampt. Hoewel een klein gedeelte van het water mag verdampen moet verdamping zoveel mogelijk voorkomen worden.
Beton storten met regen wordt pas problematisch als het water zich vermengt met de betonspecie of in het oppervlak kraters slaat. Bij een vlak oppervlak dat in het zicht blijft is het wel een risico. Na het storten van het beton en als het beton niet meer vervormbaar is, is regen juist welkom.
2 dagen is meestal voldoende om verder aan het project te werken. Het is dan al mogelijk om op het beton te staan en erop te werken. Wanneer je een stevige betonvloer storten wilt kun je het beste rekening houden met minimaal 3 dagen droogtijd om er zeker van te zijn dat je er veilig op kunt staan.
Zelfs een harde materiaalsoort als beton is niet bestand tegen de schadelijke effecten van schimmel. De ernstigste vorm van schimmel, de zwarte schimmel, is in staat om zich een weg door beton te vreten.
Hoe meet ik het vochtgehalte van de betonvloer? Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%.
Hoe kan een betonmuur lekken? Beton kan omwille van constructiefouten op termijn scheuren en barsten vertonen. Beton kan uitzetten en krimpen. Wordt hier tijdens de constructie en uitdroging niet afdoende rekening mee gehouden, bijvoorbeeld door het plaatsen van dilataties, dan zal dit kunnen leiden tot scheurvorming.
Droogtijd beton
Beton is pas na 28 dagen volledig uitgehard.
Door toevoeging van Hydramix wordt je beton of cement zelf permanent waterdicht. Beton dat waterdicht gemaakt is met toevoeging van Hydramix heeft minder (tot geen) onderhoud nodig. Vloeistoffen zoals Hydramix zijn verkrijgbaar bij o.a. 123vochtbestrijding.nl en vochtbestrijdingsmiddelen.nl.
Dit hangt af van de dikte van de betonvloer. De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Dekvloeren van beton sneller laten drogen
De adsorptiedrogers in combinatie met de ventilatoren zorgen voor snelle verlaging van de luchtvochtigheid, waardoor de vloer sneller kan drogen en het klimaat aangenaam blijft.
Waarmee moet u een betonvloer waterdicht maken? Een belangrijke vraag met een simpel antwoord: met een vloercoating. Het is gelukkig niet moeilijk: u hebt er alleen de juiste betonverf of een geschikt impregneermiddel voor nodig. Betonvloeren zijn uit zichzelf niet waterdicht.
Hoe langt duurt het voordat een muur droog is? Een muur die erg vochtig is, heeft lange tijd nodig om geheel uit te kunnen drogen. Als droogtijd hanteert men in de regel 1 maand per 25 à 30mm muurdikte. Een muur van 80cm dik doet er dus maar liefst 26 tot 32 maanden over om volledig uit te drogen.
Een baksteen mag dan wel erg duurzaam en sterk materiaal zijn, waterdicht is het zeker niet. Via de poriën en kleine scheurtjes in de baksteen kan vocht makkelijk binnenglippen en jouw woning beschadigen. Ook de cementspecie die tussen de bakstenen wordt gemetseld brengt meestal ook geen soelaas.
Een luchtontvochtiger is een doeltreffend middel om vocht uit een ruimte te verwijderen. Het zuigt lucht aan, condenseert het vocht en blaast daarna drogere lucht terug de kamer in.
Optrekkend vocht kan op meerdere manieren behandeld worden maar de meest toegepaste methodes zijn: muurinjectie en het onderkappen van de muur. Welke methode het best toegepast kan worden hangt af van het type woning, de ernst van het probleem en de gebruikte steensoort.
De meeste spanning komt in de bovenkant van de vloer. Leg daarom de wapening op ongeveer 4 cm van de bovenkant van de betonvloer. Deze afstand mag niet minder zijn want dan kan de wapening gaan roesten en krijgt u betonrot.