Veel alcoholvrije wijnen zijn doordat er (vrijwel) geen alcohol in zit, wat zoeter. Veel zwangere vrouwen geven de voorkeur aan een droge wijn. Er wordt gezegd dat witte (mousserende) wijn het dichtst bij het 'echte wijntje' in de buurt komt.
Als je alcohol drinkt terwijl je zwanger bent, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van je kind. Ook als je maar af en toe een glaasje wijn of bier drinkt. Alcohol tijdens de zwangerschap vergroot de kans op een miskraam, vroeggeboorte en een kind met een laag geboortegewicht.
Veel vrouwen drinken in de eerste weken van de zwangerschap omdat ze niet beseffen dat ze zwanger zijn. Daarom raden deskundigen vrouwen aan alcohol helemaal te vermijden tijdens de zwangerschap of heel weinig te drinken. De richtlijnen zijn niet meer dan twee eenheden per week, wat overeenkomt met één glas wijn.
Onder zwangere vrouwen die gemiddeld één tot twee standaard horecaglazen per dag drinken is een negatief effect op de psychomotorische ontwikkeling van het kind waarschijnlijk en is mogelijk het risico verhoogd van miskramen, foetale sterfte, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.
Als je het allerbeste voor je kind wilt, drink je geen alcohol tijdens je zwangerschap. Veel mensen denken dat 1 glaasje alcohol geen kwaad kan, maar uit onderzoek is bekend dat geen enkele hoeveelheid veilig is.
Je wist niet dat je zwanger was en hebt per ongeluk nog wel een paar wijntjes gedronken? Maak je niet al te veel zorgen: de eerste paar weken is dat nog niet schadelijk. Er is namelijk nog geen placenta en dus geen direct bloedcontact tussen jou en de foetus.
Alcohol is tijdens de hele zwangerschap gevaarlijk voor het baby in de buik. Ook in de eerste weken als je nog niet weet dat je zwanger bent. Als je zwanger bent en alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed, het vruchtwater en de placenta ook in het lichaam van het baby.
In de tweede week, bij de innesteling, worden de eerste, kleine bloedvaatjes al aangelegd." Zowel roken, alcohol als cocaïne veroorzaken bloedvatvernauwing wat tot complicaties kan leiden, zoals een zwangerschapsvergiftiging, het plotseling loslaten van de placenta, of een groeiachterstand van het kindje.
De gevolgen van stevig alcoholgebruik in de zwangerschap voor de foetus zijn bekend: een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of foetale alcoholspectrumstoornissen. 'Bingedrinken' wordt ook gelinkt aan groeistoornissen bij de foetus en een verhoogd risico op zuurstoftekort bij de geboorte (2).
Eerste trimester: welke voeding zet je op het menu? Je hoeft je eetpatroon niet volledig om te gooien: blijf in het begin alles eten in redelijke hoeveelheden (vlees-vis-eieren, brood en zetmeelrijke voedingsmiddelen, vetten, zuivelproducten, groenten en fruit).
Als je als zwangere vrouw alcohol drinkt, komt de alcohol via het bloed en het vruchtwater bij het ongeboren kind. De hoeveelheid alcohol in het bloed van het ongeboren kind is dan even hoog als dat van de zwangere vrouw. Als je een glas wijn drinkt, is jouw alcoholpromillage ongeveer 0,3. En dat van je baby dus ook!
Volgens de wet mag er nog tot 0,5% alcohol in zitten. Of dit in deze kleine hoeveelheid schadelijk is voor de baby, is niet bekend. Alcoholvrije wijn met 0,0% alcohol vind je eigenlijk nergens. Doordat wijn wordt gedealcoholiseerd, blijven karaktereigenschappen van bijvoorbeeld Chardonnay, Sauvignon en Merlot behouden.
Je kunt de risico's van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Zodra je stopt met voorbehoedsmiddelen kun je zwanger worden. Hierdoor kun je een aantal weken zwanger zijn zonder dat je het weet.
Als een vrouw alcohol drinkt, kan dit haar eicel beschadigen. Veel drinken leidt tot onregelmatige menstruaties. Dit verlaagt de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik tijdens de eerste weken van de zwangerschap verhoogt ook de kans op een miskraam.
Je baby. Je zit in de 5e week van je zwangerschap en je baby is nu nog geen halve millimeter groot en lijkt qua formaat nog het meest op een maanzaadje. Toch ontwikkelt hij zich supersnel en bestaat hij nu al uit meer dan 125.000 cellen. Vanaf deze week groeit de liefde van je kindje, het hartje!
Roken tijdens de zwangerschap
Dan zijn er veel risico's voor uw ongeboren kind. Het kind ontwikkelt zich minder goed en komt mogelijk zwakker op de wereld. Er is een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Het kind heeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen, leerproblemen, astma en overgewicht.
Op basis van kenmerken op drie gebieden kan de diagnose FAS gesteld worden: Vertraagde groei: o.a. lager geboortegewicht, kleine hoofdomtrek. Gezichtsafwijkingen: o.a. afgeplat gezicht, lage oren, kleine kin. Neurologische afwijkingen: bijvoorbeeld slechte spiercoördinatie, hyperactiviteit of autistisch gedrag.
Dat een vrouw flink wat kilo's aankomt tijdens de zwangerschap is logisch, maar uit diverse onderzoeken blijkt nu ook dat mannen zwaarder worden rondom de zwangerschap. Schattingen lopen uiteen van gemiddeld 6 tot wel 10 kilo.
Een baby kan FAS krijgen als een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol heeft gedronken. Een baby met FAS is kleiner, heeft afwijkingen aan het gezicht en een beschadigingen aan de hersenen. Iemand houdt deze afwijking zijn hele leven.
De zaadcellen in sperma worden door alcohol minder actief. Daarnaast kan alcoholconsumptie leiden tot beschadiging van de zaadcellen. Cellen kunnen zichzelf niet meer voortbewegen of gaan dood. Hierdoor is het bevruchten van een vrouwelijk eitje niet meer mogelijk.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Je hebt de meeste kans om zwanger te worden als je een paar keer vrijt in de 6 dagen voor je eisprong. De eisprong is 2 weken voordat je ongesteld wordt. De meeste vrouwen die dit doen zijn dan in 1 jaar zwanger. Ga naar je huisarts als je na een jaar nog niet zwanger bent.
Het hCG hormoon zorgt er ook voor dat je last kunt krijgen van zwangerschapssymptomen/zwangerschapskwaaltjes zoals: moeheid, misselijkheid, hoofdpijn, vaak moeten plassen, wisselingen in stemmingen en gevoelige/pijnlijke borsten. In de eerste fase van de zwangerschap stijgen de hCG waarden erg snel.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.