Welke kruiden mag mijn hond wel eten? Peterselie, munt en koriander, het zijn maar enkele van de vele kruiden die je hond mag eten. Bovendien bevatten ze belangrijke voedingsstoffen en geneeskrachtige eigenschappen.
Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs! Hart en pens bijvoorbeeld, zijn heel gezond voor jouw hond.
Dit kruid is vooral heel goed voor je hond zijn huid, hersenen en spijsverteringssysteem. Gember is een megagezonde wortel met een ontstekingsremmende werking. Ook is gember goed te gebruiken bij een onrustige maag.
Geef dit kruid ook niet tezamen met andere kruiden, als je hond nog niet gewend is aan kruiden in het algemeen. Houd het dan voorlopig bij 1 kruidsoort per keer. Basilicum kun je wekelijks geven ter bevordering van de spijsvertering.
Peper, muskaatnoot, knoflook- en uienpoeder hou je beter uit de buurt van je hond.
Oregano verhoogt de zuurtegraad in de maag van je hond waardoor bacteriën, wormen en schimmels er niet kunnen overleven. Hierdoor is het een natuurlijk medicijn tegen giardia (een inwendige parasiet) en coccidiose (een ziekte veroorzaakt door een inwendige parasiet).
Als je jouw dier ei wil geven, adviseren we het volgende. Geef het ei altijd: Gekookt. Vooral vanwege het gevaar van salmonella, een bacterie die tot nare klachten kan leiden.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Geef tot 10 gram per dag aan je hond. Kamille heeft een mild rustgevende werking op het gedrag van je dier. Ook dieren met een 'nerveuze spijsvertering' kunnen baat hebben bij kamille.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
In brood zitten voedingsstoffen waar honden vaak niet goed tegen kunnen. Vooral gluten in brood gemaakt van tarwe, kunnen bij honden vervelende reacties veroorzaken, zoals jeuk en doffe vacht. Vaak veroorzaakt brood ook winderigheid of diarree.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Kipfilet schadelijk voor je hond? Je kunt je hond prima een stukje kipfilet geven. Zorg er wel voor dat het goed is gerookt, gebakken of doorgekookt, zodat bacteriën dood zijn. Gebakken kipfilet bevat veel vet door het bakken in olie of boter, dit kan problemen geven met maag en/of darmen voor sommige honden.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Als je je hond toch wat fruit zou willen geven, dan kun je het beste kleine stukjes geven. De grotere stukken zijn weer lastiger te verteren. Druiven moet je nooit aan je hond geven! Deze zijn namelijk giftig en dat kan ernstige gevolgen hebben door de gezondheid van je viervoeter.
Nee, kurkuma en curcumine zijn niet giftig voor je hond. Er zijn studies waarbij 12 gram curcumine (dat is ongeveer een kilo kurkuma) geen nadelige gevolgen gaf. Echter geldt voor het geven van een kruid en specerij wel dat bij overdosering er schadelijke gevolgen kunnen optreden.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
Doordat een hond de plantcellen in de zuurkool niet kan afbreken kan hij de voedingsstoffen niet opnemen. Dit kan tot problemen leiden, hierdoor is het mogelijk dat er gassen in de darmen en maag van je hond ontstaan. Door deze gasvorming kan je hond problemen krijgen met zijn maag en darmen.