Als een vloer poreus is of van een materiaal is gemaakt met zo veel veel zuigkracht dat het vocht opneemt – beton bijvoorbeeld – dan is bouwfolie noodzakelijk. De folie dient als beschermlaag tussen het beton en de ondergrond.
Je gebruikt het folie dan als beschermlaag tussen de ondergrond en het beton om te snel uitharden te voorkomen. Daarnaast heeft het nog 2 andere voordelen, namelijk: Bescherming tegen vocht en kou. Het voorkomen van optrekkend vocht in muren.
Bouwfolie is zeer geschikt om op de vloer te leggen en overheen te lopen. Daarnaast is deze folie ook geschikt als ondergrond bij het storten van beton. De folie zorgt ervoor dat het water niet wegloopt, zodat het beton niet te snel kan uitdrogen.
De folie dient overlappend op de zandlaag geplaatst te worden om te voorkomen dat water uit het beton wegzakt. Niet alleen de grond dient voorzien te worden van folie, de folie dient ook tegen de muren geplaatst te worden om te voorkomen dat vocht op kan trekken.
Isolatie weert kou van onderaf en zorgt ervoor dat de warmte van vloerverwarming extra goed en lang wordt vastgehouden. Een niet-geïsoleerde vloer verliest warmte wat kan oplopen tot 30%. Met isolatie onder een betonvloer is dat veel minder en krijgt uw woning een beter energielabel.
Wanneer u in de zomer beton stort en u wilt dat het beton goed uithardt hou dan rekening met de vochtigheid van het beton. De temperatuur in de zomer kan er namelijk voor zorgen dat het vocht verdampt.Het beton kan daardoor poreus worden. Als het heel warm is kan u het beton afdekken met een plastic zeil.
Op isolatie is 9 centimeter nodig omdat de betonvloer anders hol kan gaan klinken.
Laat de folie minimaal twee weken liggen, maar hoe langer hoe beter. De bekisting laten staan: De bekisting houdt de verdamping van water voor een gedeelte tegen. Aanbrengen van een curing compound. Dit is een beschermende laag wat het water in het beton vasthoudt.
De meeste bouwmaterialen, glas en metaal daargelaten, laten waterdampdeeltjes door. Zelfs beton: pas vanaf 15 m dikte is beton dampdicht.
DPC folie is een dampdichte en waterkerende folie van polyetheen die veel wordt gebruikt in de bouw. Deze bouwfolie voorkomt ervoor dat optrekkend vocht schade aan je gebouw kunt veroorzaken. DPC folie wordt bij funderingen gebruikt, maar ook bij het plaatsen van kozijnen en binnenspouwmuren.
Allereerst biedt het materiaal een beschermende laag tussen het beton en de ondergrond. Door een PE folie in de fundering te plaatsen, wordt voorkomen dat de grond het vocht uit het beton te snel opneemt.
Ondergrond betonvloer op zand
Voordat je de tussenlaag plaatst dien je eerst de zandlaag aan te trillen, of verdichten, voor het beste resultaat. Na deze stap wordt een laag betonzand aangebracht om te zorgen voor een vlakke ondergrond voor de betonvloer. Daarna kun je de folie plaatsen.
PE-folie, ook wel bouwfolie of vlakke folie genoemd, wordt wegens zijn duurzaamheid vaak in de bouw en het vervoer gebruikt. Het wordt ook vaak gebruikt als hoogwaardig verpakkingsmateriaal. Deze vlakke folie is waterdicht en wordt gekenmerkt door een grote robuustheid.
In een betonnen vloer kan je zettingsscheuren herkennen aan het patroon van de wapening. Dergelijke scheuren worden voorkomen door hoge constructies in lagen te storten. Daarnaast is een gelijkmatige verdichting van essentieel belang. Hiervoor speelt de nabehandeling opnieuw een belangrijke rol.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Het grootste nadeel van een betonvloer is de kans op kleine en grote scheurtjes, omdat het om één glad oppervlak gaat. Vooral vocht en temperatuurschommelingen zijn de grote boosdoeners. Een goede wapening en een goede dikte zijn dus noodzakelijk. Beton is bijzonder gevoelig voor zuren en vetten.
Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen. Als u de folie aan de binnenzijde van een constructie in vochtige ruimtes plaatst, zoals badkamers, is het belangrijk om dampdichte folie te gebruiken.
Gebruik je geen folie (terwijl dat in jouw situatie wel had gemoeten) dan is de kans groot dat er vocht in de constructie van je woning terecht komt. Dit ontstaat omdat de koude lucht van buiten in contact komt met de warme (vochtige) binnenlucht.
2: Maak het beton waterdicht. Maar ook als alle naden van uw kelder keurig zijn afgedicht, kan er nog lekkage optreden. Uiteraard als er scheurtjes in de muren zijn ontstaan, maar ook zonder scheuren kan beton water doorlaten. Beton wordt gemaakt uit cement, zand en grind.
De stelregel is dat er per 1 cm gestort beton 1 week droogtijd geldt. Na 4 weken zal het gestorte beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden. U kunt zelf testen hoe droog de vloer is.
Een adequate manier van nabehandeling is het afdekken van het oppervlak met folie, isolerende matten of een natte jutedeken. Daarbij moet erop worden gelet dat de bedekking goed afsluit, vooral bij de overlappingen. Bij toepassing van plastic folie bestaat de kans dat er lucht tussen de folie en het beton terechtkomt.
Er is weinig onderhoud nodig en hiermee heeft u geen verzakkingen. Er wordt hierbij een dikte aangehouden van 12 tot 15 cm. Ook bij een terras is de dikte van het beton afhankelijk van de toepassing. Indien hier ook een auto overheen moet, dan wordt een dikte van 15 cm aangeraden.
PE-folie: deze dunne folie vermijdt dat vocht kan doordringen en dat het beton kan uitdrogen. Bovendien beschermt het ook de isolatielaag doordat het een afsluiting vormt tussen de isolatie en de uitvullaag.
Betonvloer isoleren: XPS isolatieplaten
XPS is het isolatiemateriaal bij uitstek als drukvastheid belangrijk is. Onze XPS-bouwplaten zijn geschikt voor een goede betonvloer isolatie. Naast een hoge drukvastheid kan ook vocht een rol spelen bij de keuze voor isolatiemateriaal. XPS is dan opnieuw een goede keuze.
De minimale dikte van een betonvloer op isolatie baseren we op de functie van de vloer en de situatie onder de vloer. 7 centimeter is de minimale dikte wanneer de isolatie onder de constructievloer ligt. Wanneer de isolatie op de constructievloer ligt, is 9 centimeter nodig.