Het opgeloste ijzer wordt aangevoerd door grondwater, door rivierwater of bij uitloging van de bodem. IJzeroer ontstaat onder verschillende omstandigheden, maar de meest ideale locaties voor de vorming van het ijzerhoudende gesteente treffen we aan in drassige of moerassige beekdalen in zandgronden of veengronden.
Vlees(waren), kip, vis en ei
Alle vleessoorten bevatten veel ijzer. Rundvlees levert in het algemeen wat meer ijzer dan varkensvlees en kip. Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat nog meer ijzer dan de andere vleessoorten.
Het treft vooral zuur minnende planten, zoals de bijvoorbeeld rhododendron en de azalea, die groeien in alkalische grond (grond waarvan de pH waarde hoger ligt dan 7). De grond waarin deze planten groeien is dus vooral erg kalkrijk. IJzergebrek komt vooral vaak voor bij appel- en perenbomen.
Donkergroene bladgroenten bevatten het meeste ijzer van alle groenten. Denk aan groente als spinazie, boerenkool, postelein, andijvie, snijbiet, raapstelen en paksoi. Maar ook groente als bieten, zoete aardappel, pompoen en zongedroogde tomaat zijn ook mooie bronnen van ijzer.
Op zoek naar écht ijzerrijk fruit? Ga dan voor gedroogd fruit: dadels, vijgen en rozijnen. Maar ook vers fruit kan veel ijzer bevatten: watermeloen, zwarte bessen, abrikozen, perziken en pruimen.
Zuivel. Het effect van melk is direct afgeleid van het hoge gehalte aan calcium. Het effect van melk op de ijzeropname als zodanig is slechts bestudeerd in een beperkt aantal onderzoeken, maar het lijkt er op dat melk geen of nauwelijks effect heeft op de ijzeropname.
Gevolgen ijzer tekort
Een tekort aan ijzer kan worden herkend aan het lichtgroen, geel of zelfs wit kleuren van de jonge bladeren of aan het afsterven van bladeren. Een te lage concentratie aan het nutriënt ijzer, kan zorgen voor een verminderde ontwikkeling van het wortelmilieu en groeiremming in de plant.
Thee en koffie bevatten looizuur, dat ijzer ongeschikt voor opname maakt. Kalk en fosfor uit melkproducten maken maagsap minder zuur. Geef of neem daarom bijvoorbeeld geen bakje vla of yoghurt na een ijzerrijke maaltijd. Hierdoor wordt ijzer niet omgezet naar de actieve vorm die nodig is voor opname.
Stress kan namelijk ook een ijzertekort veroorzaken doordat het lichaam om meer ijzer vraagt. Soms is er een andere behandeling van ijzertekort nodig. Kortom, door bloedarmoede aan te pakken, zorg je voor een betere weerstand en meer energie!
Vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid, kortademigheid, bleek zien, zweten, hoofdpijn, rusteloze benen: het zijn allemaal klachten die kunnen horen bij een tekort aan ijzer in het lichaam. IJzertekort, of ijzergebrek, is een belangrijke oorzaak van bloedarmoede.
Appelstroop bevat veel ijzer. Daarom wordt vaak beweerd dat het gezond is. Het ijzer dat in appelstroop zit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten.
Appelstroop bevat veel ijzer, maar dit is niet afkomstig van de appels maar van de suikerbieten. In een appel zit namelijk nauwelijks ijzer. Volwassenen hebben 11-16 mg ijzer per dag nodig. Een boterham met 20 gram appelstroop bevat ongeveer 2,5 mg ijzer.
Vitamine C zorgt dat je non-heemijzer beter opneemt in het lichaam. Als je bij elke maaltijd groente of fruit eet, neemt je lichaam ijzer dus gemakkelijker op. Daarnaast verminderen de volgende stoffen de opname van non-heemijzer: Fytaat in granen en peulvruchten.
IJzerrijke voeding
Bepaalde voedingsmiddelen bevatten meer ijzer dan andere. Door meer ijzerrijke voeding te eten kun je dus een ijzertekort opvangen. Vlees is een goed voorbeeld van ijzerrijke voeding. Het is dan ook aangeraden om enkele keren per week vlees te eten of te kiezen voor vleesvervangers met ijzer.
Wereldwijd lijdt ongeveer een miljard mensen aan bloedarmoede door ijzergebrek. Ze hebben last van duizeligheid, kortademigheid en zijn snel moe. De gebruikelijke behandeling bestaat uit het weken- tot maandenlang een- tot vaak driemaal daags een ijzertablet slikken van ongeveer 70 milligram.
Loop je het risico op een laag ijzergehalte dan moet je oppassen met (groene) thee. Thee remt namelijk de opname van ijzer uit de voeding of uit supplementen. In vergelijking met gewone thee heeft rooibos minder nadelig effect op de opname.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen. Maar een groot deel hiervan is een variant die niet actief is en het lichaam niet goed opneemt.
U mag dit medicijn gebruiken, zoals uw arts heeft voorgeschreven. Uw overgewicht heeft geen invloed op de werking en bijwerkingen van dit medicijn. Soms is het nodig om vitamine C erbij te slikken als ferrofumaraat onvoldoene werkt.
Broccoli is ontzettend voedzaam. Een portie van 156 gram gekookte broccoli bevat 1 mg ijzer, 6 procent van de ADH. Daardoor is het een redelijk goede bron (42). Maar het bevat ook 168 procent van de ADH van vitamine C, wat je lichaam helpt ijzer beter op te nemen (8, 43).