Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Iemands persoonlijkheid is een unieke combinatie van aangeboren en aangeleerde eigenschappen en onze waarneming en interpretatie daarvan. Identiteit wordt grotendeels bepaald door onze relatie met anderen. Heel simpel gezegd is persoonlijkheid wie we van binnen zijn en identiteit wie we van buiten zijn.
Je identiteit kun je zien als een unieke combinatie van allerlei persoonlijke kenmerken die samen een (relatief stabiele) eenheid vormen. Identiteit is wie je bent, wat het betekent om jou te zijn. Denk hierbij aan allerlei soorten kenmerken, zoals: Geslacht (Ook wel "biologisch geslacht" genoemd: man/vrouw/interseks)
Bij persoonlijke identiteit gaat het om de manier waarop de mens zich definieert door persoonlijke eigenschappen. Dit is een stuk biologisch (ik ben vrouw), maar kan ook psychologisch zijn (ik voel me vrouw). De sociale identiteit legt de focus op de interactie met anderen en het belang om tot een groep te behoren.
Wie je nu bent wordt gevormd door jouw achtergrond, opvoeding en ervaringen. Dit alles vormt samen jouw zelfbeeld. Aan de hand van dit zelfbeeld ga jij je gedragen, zo presenteer je je aan de buitenwereld. Wat je laat zien is meestal het gevolg van wat je zelf ziet.
Levenservaring betekent ook: ondervonden hebben wie je zelf bent en waar je voor staat in dit leven. Je krachten kennen en ook je angsten en twijfels, je grenzen, je valkuilen en je uitdagingen.
Je identiteit vormt zich door een heel scala aan dingen: karaktertrekken en aanleg, boodschappen van ouders en belangrijke anderen in je leven, ervaringen in het verleden en ervaringen in het heden.
Identiteit = [eigenheid] - Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en persoonsgelijkheid. Het beeld dat iemand van zichzelf heeft wordt zelfbeeld of zelfconcept genoemd.
Er is sprake van zelfkennis als je een realistisch beeld (zelfbeeld) hebt van je eigen kunnen en van je onvermogen. Je weet wat je leuk vindt en je weet waarom je doet wat je doet. Je weet hoe je in elkaar zit. Hoe je denkt over jezelf zorgt voor een bepaald beeld over jezelf, zelfbeeld.
Door je identiteit onderscheid jij jezelf van anderen, kunnen anderen zien wie jij bent en kunnen zij jou leren kennen in je totale eigenheid, vol bijzondere, opmerkelijke en bepalende eigenschappen. Identiteit gaat over verleden, heden en toekomst. Als iemand alleen jouw naam weet, betekent dat niet dat hij jou kent.
Een persoon kan zich verschillend gedragen in verschillende sociale contexten, afhankelijk van de groep waartoe iemand behoort. Voorbeelden zijn lidmaatschap van een sportteam, familie in een ander land met een andere cultuur, de buurt waarin iemand woont en vele andere mogelijkheden.
Identiteit verwijst naar een niet veranderd en diep erva- ren en voelen van wie je bent, het gevoel van altijd dezelfde persoon te zijn. Persoonlijkheid daarentegen is het geheel van alle persoonlijke kenmerken, zoals iemands karakter, uiterlijk, behoeftes, interesses en ambities.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
Eigenwaarde is de waarde die je jezelf geeft, bijvoorbeeld een rapportcijfer, over hoe je jezelf ziet, hoe je over jezelf denkt en wat je daarbij voelt. Beide zijn factoren die in je mind zitten. Alles wat we zien en beleven, interpreteren en labelen we in grofweg twee categorieën: goed of slecht.
Als je een gezonde mate van eigenwaarde hebt, maak je gemakkelijker contact met andere mensen. Je schaamt je niet om iemand om hulp te vragen als je het even niet weet, geeft gemakkelijker fouten toe en staat meer open. En contact met anderen maakt een mens gelukkiger.
Autonomie betekent: het recht om zelf te bepalen wat je doet. Als je respect hebt voor de autonomie van het kind, wil dat zeggen dat je respect hebt voor wie het kind is, voor de eigenheid van het kind en voor wat het kind wil. Het ene kind is wat drukker, wat onderzoekender, het andere kind wat meer afwachtend.
Het verhaal van iemands identiteit en persoonlijkheid begint bij zijn of haar aanleg, en gaat dan verder in geboren worden in een gezin, familie, en opgroeien in een omgeving met een voor die omgeving geldende cultuur. Het verhaal ontwikkelt zich in wisselwerking met wat er om die persoon heen is, en plaats vindt.
De persoonlijkheid wordt bepaald door een samenspel van aanleg en omgeving. Een veilige gehechtheid tussen ouders en kinderen heeft een sterke positieve bijdrage aan de veerkracht van kinderen. Helaas is in sommige gezinnen vanwege uiteenlopende redenen sprake van onveiligheid.
Een identiteitscrisis is een (tijdelijke) toestand van twijfel over wie je bent. Je voelt je volslagen onzeker over je gevoelens, gedachten, bewustzijn en overtuigingen. Je 'ik' is zoek en je twijfelt aan je kwaliteiten en wat je te bieden hebt. Het voelt alsof de bodem onder je is weggeslagen.
Wilt u uw voornaam laten veranderen? Dan moet u hiervoor bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. U heeft dan een advocaat nodig.
Drie aspecten van identiteit
Er zitten drie verschillende aspecten van identiteit in de definitie, namelijk: persoonlijk, sociaal en collectief. Per- soonlijke identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, zijn zelf- beeld.
De perceptie van identiteit, onderscheidende kenmerken en betekenis die een groep met gezamelijke taalkundige, godsdienstige, nationale en soms raciale of andere culturele kenmerken heeft.
Wat is dynamische identiteit? Bij een dynamische identiteit wordt bijvoorbeeld het logo aangepast aan het doel of de doelgroep. Eén vast logo, zoals het merendeel van de bedrijven heeft, is er dan niet.