Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken. Ook de frequentie van de gesprekken verschilt van persoon tot persoon. Vaak zijn de gesprekken in het begin een keer per week of eens in de twee weken.
In Nederland is het gebruikelijk dat psychotherapieën voor depressie wekelijks worden ingepland.
Hoe gaat het verder met een depressie? Vaak kunt u na acht tot tien gesprekken met de psycholoog weer op eigen kracht verder. Soms helpen de gesprekken onvoldoende en is er dus een andere aanpak nodig. Dan bespreekt de psycholoog met u de mogelijkheden.
Veel mensen die rondlopen met psychische klachten, vragen zich weleens af of het zin heeft om naar een psycholoog te gaan. Over het algemeen kun je zeggen dat ongeveer 50 tot 60 procent van de cliënten beter wordt na behandeling. Dit is een statistiek, die uiteraard weinig zegt over jouw persoonlijke situatie.
6-7 jaar duurt de totale basisopleiding met BIG registratie. Basis psycholoog = GZ psycholoog BIG geregistreert volgens NVGzP ( Nedelandse Vereniging Gezondheidszorgpsychologen met haar specialismen). Na de basisopleiding kan je pas specialiseren (psycholoog in opleiding), uitsluitend met een BIG-registratie.
Naast de traditionele kosten zoals huisvesting, sociale zekerheid, nutsvoorzieningen ed. hebben psychologen ook een aantal unieke kosten. Een belangrijke kostenplaats is bijvoorbeeld het psychodiagnostisch materiaal wat de psycholoog nodig heeft om zijn onderzoek te doen.
Sinds 2014 geldt er geen maximum aantal behandelingen meer voor psychologische hulp. Het hele behandeltraject wordt nu vergoed.
Hoe lang de therapie duurt, hangt af van uw klachten. Bij milde klachten kunnen enkele therapiegesprekken voldoende zijn. Bij depressies en angststoornissen zijn er vaak 15 tot 20 sessies nodig om de klachten duidelijk te verminderen.
Vaak zal een psycholoog het eerste gesprek gebruiken om je beter te leren kennen. Hij vraagt in dit gesprek ook naar de klachten die je hebt, zodat hij weet hoe hij je het beste kan helpen. Soms is dit een bepaalde therapievorm, of verwijst hij door naar een collega, omdat die gespecialiseerd is in bepaalde klachten.
Een psycholoog doorgrondt menselijke gedachten, gevoelens en gedrag. Hierbij wordt bijvoorbeeld diep ingegaan op onderliggende denk-, voel-, en belevingsprocessen die de aanleiding kunnen zijn van bepaald vertoond gedrag of bepaalde gevoelens.
Een goede psycholoog heeft niet te veel en niet te weinig sympathie en empathie. Hij of zij moet zorgen dat hij goed kan blijven reflecteren, nadenken en teruggeven. Ook bij negatieve tegenoverdracht is het belangrijk toch sympathie te blijven houden.
In de praktijk kost een sessie bij een psycholoog tussen de 90 en 130 euro per uur, met uitschieters naar boven.
Als je hebt doorgezet en je merkt dat het echt niet werkt, of dat het hem gewoon niet wordt met deze psycholoog, kun je dat het beste bespreken met je therapeut of met je huisarts. Meestal weten zij de weg naar een andere behandeling, eventueel bij een andere psycholoog.
De behandelaar mag bijvoorbeeld geen cadeaus aannemen die een klein bedrag te boven gaan. Ook intimiteiten zijn niet toegestaan; seksueel contact tussen behandelaar en patiënt is verboden. De psycholoog/psychotherapeut mag geen overeenkomst met u sluiten waarvan hij voordeel zou kunnen hebben.
Kun je zomaar naar een psycholoog? Ja, je kunt zomaar naar een psycholoog. De tijd dat je eerst langs je huisarts moet voor een verwijsbrief om vervolgens doorverwezen te worden naar een psycholoog, is voorbij. Ook het voor lief nemen je te laten helpen door een psycholoog waar je eigenlijk geen klik mee hebt.
In het eerste gesprek legt u uw probleem voor. De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.
Als je iets dat jouw psycholoog tegen je zegt niet prettig vindt of als je het er niet mee eens bent, spreek dit dan uit! Het is belangrijk dat je het niet inhoudt, omdat het de relatie verstoort. Misverstanden doen zich soms voor bij een therapie.
Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Als je jezelf beter wil leren kennen
Therapie is ontzettend nuttig als je jezelf en je gedachte- en gedragspatronen beter wilt leren kennen. Een psycholoog is ervoor getraind jouw situatie op een objectieve wijze ze te analyseren. Hij of zij kan daardoor vragen stellen die je misschien niet zag aankomen.
Beëindiging door de cliënt
Voor de cliënt is het heel simpel: je mag op ieder moment stoppen met je therapie. Dat heeft te maken met het toestemmingsvereiste uit de WGBO, de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst. Niemand kan jou verplichten een behandeling af te maken die je niet wil.
Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen. Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt.
Ze zijn meestal gratis en anoniem. Ook kunt u terecht op websites van bijna elke instelling voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ). U vindt er informatie over klachten en stoornissen. Het is ook mogelijk om direct contact te leggen met een hulpverlener van MIND Korrelatie via telefoon of internet.
Een psychiater is, in tegenstelling tot een psycholoog, een medisch arts. Een psychiater heeft dan ook in eerste instantie medicijnen gestudeerd, en heeft zich daarna gespecialiseerd tot psychiater. In de vervolgopleiding voor psychiater is ook de opleiding tot psychotherapeut opgenomen.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.