Zoetwaterschildpadden en landschildpadden leggen gemiddeld acht tot vijftien eieren per keer. Zeeschildpadden kunnen wel 75 tot 100 eieren per keer leggen. Lees ook: Kunnen schildpadden zonder hun schild leven? Om de een à twee jaar komen de zeeschildpadvrouwtjes (wijfjes) naar het strand om eieren te leggen.
Een tijdje na de paring graaft een schildpadvrouwtje een kuil waarin ze haar eieren legt. Daarna maakt ze de kuil zorgvuldig dicht. Eirovers, zoals ratten, mogen de eieren niet kunnen vinden. Een moeder laat het uitbroeden over aan de zon over.
Na 40 tot 80 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren schildpadden zijn ongeveer anderhalve tot drie centimeter lang. De jongen hebben een eitand op hun kop om door de leerachtige eierschaal heen te breken. In het eerste jaar groeien ze snel.
- De paring
Naarmate de temperatuur, kan het leggen van de eieren (legseizoen) al in april beginnen. T/m ± juli. Na de bevruchting zal de schildpad op zoek gaan naar een geschikte plaats om haar eieren te leggen. Zorg ervoor dat er altijd sepia en/of eierschalen aanwezig zijn in het aqua.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
Stemt het vrouwtje toe in de paring en stopt ze met zwemmen dan zinken de dieren naar de bodem. Het mannetje beklimt het schild van het vrouwtje en houdt dit met alle vier de poten vast. Hierbij bijt hij het vrouwtje soms in de nek.
Hoe kan je aan een schildpad zien of ze zwanger is? Eiland kan je beter hebben omdat bij geen goede legplaats legnood kan optreden. Eiland gevuld met 20 cm zand is voldoende, teken van zwangerschap is grotere eetlust en meer zonnen dan normaal.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Overigens kunnen vrijwel alle schildpadden goed zwemmen, dus ook de landschildpadden, maar houden veel soorten dat niet zo lang vol als een zeeschildpad. Maar hoe goed ze ook kunnen zwemmen, alle schildpadden kunnen verdrinken.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Je zou het misschien niet denken, maar schildpadden hebben ook gevoel in hun schild. Als je ze aait, kunnen ze dat bijvoorbeeld voelen. En ze kunnen ook jeuk hebben.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging.
De Geelwangschildpad, Geelbuikschildpad en Roodwangschildpad staan sinds juli 2016 op de Europese Unielijst (EU-lijst) van invasieve exoten. Een soort die op de EU-lijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld en niet zomaar worden gehouden.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Schildpadden communiceren met elkaar door specifieke geluiden uit te stoten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Arrausschildpadden in de Amazone stoten zeker zes soorten schelle tonen uit waarmee ze met elkaar in contact blijven tijdens specifieke activiteiten, zoals migratie en het bouwen van nesten.
In de Wikipedia staat dat het mannetje in de voortplantingstijd grommende en sissende geluiden maakt. Ons mannetje roept het al eerdergenoemde 'hiek, hiek, hiek'. Een geluid dat ik, in een documentaire, ook reuzenschildpadden hoorde maken tijdens de paring, maar dan een octaaf lager.
Net als alle schildpadden ben ik geboren uit een ei. Mijn moeder legt eieren in een kuiltje in het bos. Op die plek is het nest het best verstopt. Het ligt aan de temperatuur of er een mannetje of vrouwtje uit het ei kruipt: hoe warmer hoe meer mannetjes!
Hoeveel kost een waterschildpad? Een muskusschildpad koop je al vanaf 15 tot 30 euro. Andere soorten kunnen tot 150 euro kosten. De aankoop van een aquarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Er bestaan meer dan 200 soorten schildpadden. Je kan ze wel allemaal onderverdelen in drie groepen, namelijk de landschildpadden, moerasschildpadden (of waterschildpadden) en zeeschildpadden. Hiernaast zie je een pasgeboren schildpadje.
Alle waterschildpadden slapen op de bodem van het water behalve de bosbeekschildpad, die wilt nog wel eens net als een landschildpad in een hol in de grond overwinteren. Dus in principe heeft u niet veel omkijken naar een waterschildpad in rust.
Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze zonder moeite een kindervinger afbijten. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De schildpadden, die bij zonnig weer opnieuw komen bovendrijven om te zonnen op buizen en takken die boven het wateroppervlak uitsteken, blijven enorm geliefd bij de wandelaars.
Twee of meerdere schildpadden kunnen dus perfect samenhokken, maar als je problemen wilt vermijden, houd dan rekening met de volgende tips: Steek nooit een grote en een kleine schildpad samen in een paludarium, als je wilt vermijden dat ze elkaars ledematen beginnen af te bijten.
Een schildpad kan immers moeilijk achteruitlopen en zou wel eens het noorden kunnen verliezen. Zorg eveneens voor een voederplaats. Het is belangrijk dat de voederbakken makkelijk schoon gehouden kunnen worden.