Er zijn verschillende soorten overleg zoals een vergadering, werkoverleg en functioneringsgesprek. Een vergadering kan verschillende doelen hebben. Bijvoorbeeld brainstormen, informatie geven of tot besluiten komen. Voorafgaand aan de vergadering ontvangen alle deelnemers een agenda met bijbehorende informatie.
Er zijn verschillende overlegvormen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel; de persoon die hulp nodig heeft, helpen. Soms worden problemen te groot om ze zelf op te lossen en dan is het fijn om extra hulp te krijgen, zodat het snel beter kan gaan. Een netwerkberaad of een interventie kan dan helpend zijn.
Het overleg voorbereid is en ieder individu goed ingelezen aan tafel komt. Er een voorzitter en tijdsplanning (per agenda-item) gekoppeld zijn aan het overleg. Er tijdens een overleg geen feiten worden besproken die vooraf voorbereid hadden kunnen zijn; het draait om conclusies trekken en besluiten nemen.
Het Strategisch Overleg is bedoeld om tussen bestuur en bondsraadsleden in gesprek te gaan over de strategie, de lange termijnvisie en inhoudelijke ontwikkelingen van bepaalde beleidsthema's.
Werkoverleg is een regelmatig overleg tussen leiding en werknemers over het werk en de werkomstandigheden. Werkoverleg vindt in principe onder werktijd plaats en verloopt volgens een vaste structuur. Wat is regelmatig?
Operationeel overleg is gericht op de korte termijn.Deze meeting is gericht op alles wat er echt gebeurt op de werkvloer en in de praktijk. Het operationele overleg is bij uitstek de plek waar kleinere onderwerpen aan bod komen en 'brandjes geblust' worden.
Om de ondersteuning goed af te stemmen wordt vaak een multidisciplinair overleg georganiseerd. Het doel van dit overleg is om met elkaar tot een volledig beeld te komen van de situatie en van de zorgen die er zijn. Vervolgens bepaal je samen welke ondersteuning gewenst is en maak je een concreet plan van aanpak.
Een multidisciplinair overleg kan nodig zijn als het niet goed gaat met je kind, bijvoorbeeld op school, thuis of in de vrije tijd, en school niet de benodigde ondersteuning kan bieden. In het multidisciplinair overleg wordt dan besproken hoe die extra steun geregeld kan worden.
Overlegstructuur. Een overlegstructuur is de opbouw en organisatie van het overleg tussen bepaalde personen, organisatieonderdelen en/of instanties. Deze structuur wordt bij voorkeur zodanig opgezet dat communicatie zo simpel en efficiënt mogelijk verloopt, dat het aantal overlegmomenten kan worden geminimaliseerd.
Wat is de rol en wat zijn de bijbehorende taken van een verzorgende binnen de verschillende overlegvormen. De verzorgende verzorgd & observeert de bewoner in het dagelijks leven, rapporteert dit en schakelt zo nodig andere disciplines in.
Begin met het rondje klagen en roddelen
Begin daarom de vergadering met een rondje van je af kletsen, een beetje klagen, wat roddelen en meer van die dingen. Zet het gewoon op de agenda. Noem het “heet van de naald” waarmee je alles bedoelt wat er speelt en wat je even van je af wilt praten.
Besluitvormende vergadering
Normaliter wisselen deelnemers in beperkte maten informatie en standpunten naar elkaar uit. De deelnemers nemen besluiten en trekken conclusies. De voorzitter zorgt dat de agendapunten snel en krachtig worden behandeld. Voor veel mensen is effectief vergaderen een lastige opdracht.
Open vergaderingen: waarbij iedere belangstellende toegelaten is, worden af en toe door een groep ingericht. Deze bijeenkomsten worden opgebouwd rond een thema uit het herstelprogramma, waarbij men samen met niet leden van gedachten wisselt en de therapie van AA beter leert kennen.
In deze vorm van samenwerken wordt niet vastgehouden aan het eigen vakgebied maar worden perspectieven vanuit verschillende disciplines gecombineerd. Het begrip interdisciplinair reikt verder dan multidisciplinair – waarbij disciplines vastomlijnd blijven – en is specifieker dan een integrale werkwijze.
Wat is zorgoverleg? Zorgoverleg is een efficiënte methodiek waarbij de cliënt, de mantelzorgers en de zorg- en hulpverleners rond de tafel zitten om de zorg op elkaar af te stemmen.
Algemeen vindt men dat 'Strategisch' gaat over de 'Lange Termijn', 'Operationeel' over de 'Korte Termijn' en 'Tactisch' er tussenin.
Allereerst het operationeel niveau waarbij je op de korte termijn focust, het tactisch niveau waarbij je naar de middellange termijn kijkt en het strategisch niveau waarbij een lange termijnvisie centraal staat.
Een strategie is een plan om een doel te bereiken.Een tactiek is het geheel van acties op weg naar dat doel.
Overleg met (mede)behandelaren die deel uitmaken van dezelfde behandelovereenkomst met een patiënt, valt WEL onder intercollegiaal overleg. Werkt een collega in dezelfde praktijk, maar heeft hij deze patiënt niet in behandeling, dan maakt deze géén deel uit van dezelfde behandelingsovereenkomst.
Onder werkoverleg valt al het overleg over het werk dat geregeld en geordend plaatsvindt tussen medewerkers en leidinggevenden. Dit overleg gaat bijvoorbeeld over de effectiviteit en efficiëntie van het werk, de arbeidsomstandigheden (5.2.) en andere onderwerpen die direct van belang zijn voor medewerkers.
Het doel van een werkoverleg is meestal informeren en afspraken maken. Het kan gaan om een overleg tussen enkele collega's, of om een iets grotere groep. In het laatste geval zal er vaak een gespreksleider zijn. Een werkoverleg kan een meer of minder vast verloop hebben.