Een ventilatie-unit met wtw in de buitenmuur zorgt ervoor dat je minder energie in huis verbruikt. Koude lucht moet immers opgewarmd worden en dat kost gas of elektriciteit. Lucht die al is voorverwarmd, hoeft niet of nauwelijks opgewarmd te worden.
Nog meer energie besparen met een ventilatiesysteem? Dat kan met een systeem inclusief warmteterugwinning. Hierbij wordt warmte uit de afgevoerde binnenlucht hergebruikt bij de toevoer van verse buitenlucht. Er hoeft minder hard gestookt te worden doordat deze lucht nagenoeg hetzelfde aanvoelt als de kamertemperatuur.
Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg.
Hiervoor is een warmteterugwin unit (wtw) nodig. Hiermee kun je ongeveer 250 kuub gas per jaar besparen. Met een balansventilatiesysteem behoud je ongeveer 80 tot 90 % van de warmte die anders de woning zou verlaten.
ALS JE EEN MECHANISCH VENTILATIESYSTEEM HEBT DAT GEBRUIK MAAKT VAN EEN WISSELSTROOMMMOTOR DAN VERBRUIKT DE VENTILATIE GEMIDDELD 20 WATT STROOM per uur. Dit geld voor de eerste en laagste stand die je kunt gebruiken als je niet thuis bent.
Schakel je de ventilatie lange tijd uit? Dan vergroot je het risico op schimmelvorming. Dus, elke keer bij het uitzetten van je mechanische ventilatie, kunnen er schadelijke gevolgen zijn voor jou en je woning.
Bij nieuwbouw is een ventilatiesysteem verplicht. Sinds 2006 moeten alle nieuwbouwwoningen voorzien zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Ook deze ventilatiesystemen worden over het algemeen geplaatst in de badkamer of keuken.
10 kWh per dag. Op een echt koude dag is het dan ongeveer het dubbele, 20 kWh. Met een warmtepomp (COP = 5) kunnen we dit opwekken met 372 kWh per jaar aan elektriciteit. Hiervoor betalen we dan ongeveer € 78 per jaar.
Met een wtw-unit kan je passief koelen, maar niet actief koelen. Wat zijn de functies van een wtw in de winter en zomer? De wtw heeft zijn bekendheid verworven omdat het aan WarmteTerugWinning doet. Dit betekent dat de koude lucht die van buiten wordt aangezogen, opgewarmd de woning ingeblazen wordt.
Natuurlijk ventilatie komt vooral voor bij oudere woningen. Ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Voor gezonde lucht in huis moet je 24 uur per dag ventileren. Bij een gebrek aan ventilatie neemt de luchtvochtigheid toe en ontstaat een ideaal leefklimaat voor schimmels en huisstofmijt.
Door onder je radiator een ventilator te plaatsen, bespaar je gas en wordt het sneller warm in je huis. Je hebt dus meer warmte voor minder geld want je bespaart tot 22% op je stookkosten.
Met slimme radiator ventilatoren kun je een hoop geld en energie besparen. De ventilatoren zorgen ervoor dat de ruimte al in de helft van de tijd op temperatuur is, waardoor je tot 30% energie bespaart.
We willen alle lucht in een ruimte 1x per uur circuleren. Dat betekent dat je voor een kamer van 30m3 één SpeedComfort nodig hebt, voor 60m3 twee SpeedComforts, etcetera. Rekenvoorbeeld om te bepalen hoeveel je er nodig hebt: een woonkamer van 5 meter breed, 8 meter lang en 3 meter hoog heeft een inhoud van 120m3.
Zet de mechanische ventilatie nooit uit. Uitzetten mag alleen bij onderhoud of een ramp (als de overheid adviseert ramen en deuren te sluiten). Trek dan de stekker van de centrale ventilatie-unit uit het stopcontact of zet de schakelaar in de meterkast om (plak een sticker bij de juiste schakelaar).
Een airco kan niet aangesloten worden op het WTW-systeem. Deze kan alleen stand-alone uitgevoerd worden. Een WTW-unit versterkt indirect het gebruik van een airco-unit. Dit komt doordat de ingeblazen lucht van de airco via de afvoerventielen door de wisselaar van de WTW-unit gaat.
In de winter wordt de koele inkomende lucht opgewarmd door de warme uitgaande lucht, maar in de zomer werkt de WTW installatie juist andersom. De inkomende warme lucht wordt afgekoeld met behulp van de koelere luchtstroom naar buiten. Dit geldt voor alle WTW installaties, ook voor installaties zonder bypass.
Uit een rondvraag onder installatiebedrijven blijkt dat van de 2,4 miljoen huishoudens met mechanische ventilatie, maar liefst 95 procent nog een wisselstroom ventilatiebox heeft. Een oude wisselstroom ventilatiebox verbruikt ruim € 80 per jaar aan stroom. Dat is meer dan de wasmachine en de koelkast bij elkaar.
Een WTW unit ook wel vaak balansventilatie genoemd, gaat gemiddeld 15 jaar mee. Bij goed onderhoud kan een unit nog langer meegaan, echter is dit nooit met zekerheid te zeggen. Over het algemeen merkt u vanzelf wanneer de warmte terugwin installatie minder goed werkt.
Een goede WTW installatie met een goed WTW filter kan een rendement tot 95% halen. De verwarmingsinstallatie hoeft dan maar 5% van de binnengekomen ventilatielucht op te warmen.
De meeste oude woningen hebben helemaal geen mechanisch ventilatiesysteem, maar maken gebruik van natuurlijke ventilatie in huis door kieren en gaten in de woningen. Oude woningen, voornamelijk gebouwd voor 1970 zijn vaak slecht geïsoleerd, waardoor buitenlucht gemakkelijk de woning in kan trekken.
Winnaar luchtkwaliteit: Systeem D. Bij een ventilatiesysteem D van Vasco wordt de buitenlucht die binnenkomt eerst gefilterd. Hierdoor zitten er geen pollen, stof of stuifmeel in de lucht die de woning binnenkomt, dit in tegenstelling met systeem C.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.