Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Volgens de woordvoerder van aluminiumfoliefabrikant Toppits maakt het niet uit welke zijde je gebruikt, ze werken precies hetzelfde. Dat de doffe kant de warmte beter vasthoudt zou een fabeltje zijn.
Tijdens het persen van de folie wordt de ene kant glanzend en de andere kant mat. Dat komt doordat er 2 lagen tegelijk door de wals gaan, om te voorkomen dat ze scheuren. Eén kant komt daarbij in aanraking met de pers en die wordt daardoor glimmend.
De meeste mensen gebruiken aluminiumfolie altijd op dezelfde manier: ze laten de glanzende kant zichtbaar wanneer ze een product ermee inpakken of een gerecht afdekken. Maar elke zijde heeft zijn functie. De glanzende kant reflecteert de warmte, de matte kant absorbeert ze.
Zonwering of rolluiken. Heb je die niet? Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
Doe overdag de zonneschermen omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Maar blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Omdat bakpapier een antikleeflaagje heeft, is het dan ook perfect om kaasachtige of kleverige etenswaren mee te bereiden. Aluminiumfolie wordt in de meeste gevallen gebruikt om ovenschotels mee af te dekken of bij het stomen van bepaalde etenswaren.
Wij raden aan om geen aluminiumfolie te gebruiken in een oven. U kunt speciaal papier om te bakken gebruiken.
Naast bakpapier is ook aluminiumfolie geschikt om de bakplaat mee te bedekken. Het is wel een stuk gladder en het kan wat makkelijker afbladderen als je in een oven met een hoge temperatuur bakt. Maar voor het braden van vlees of het grillen van groenten is dit een perfecte vervanger!
Aluminiumfolie in plaats van bakpapier
Als je koekjes of pizza's op aluminiumfolie wilt bakken, is het verstandig om de aluminiumfolie vooraf licht in te smeren met olie. Dit voorkomt dat het deeg aan de aluminiumfolie blijft plakken.
Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan. Die vonkjes vormen een groot risico.
De naam is dus een verwijzing naar de zilverachtige kleur, niet naar het materiaal. Tegenwoordig is dit vrijwel geheel vervangen door het aanmerkelijk goedkopere aluminiumfolie. Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken.
Aluminiumfolie heeft 2 verschillende kanten, namelijk een gladde en een matte kant. Tijdens het bereiden van gerechten gebruik je aluminiumfolie met de glanzende kant naar beneden, dit is de kant die de meeste warmte weerkaatst. De matte kant van aluminiumfolie houdt de warmte beter vast.
Nee, aluminiumfolie is af te raden. Wel kunt u eventueel tot bepaalde temperaturen bakpapier gebruiken.
folie reflecteert de warmte, de matte kant houdt de warmte vast. Dus gerechten, die warm moeten blijven, afdekken met de matte kant naar boven. Bij gerechten, die koel gehouden moeten worden de glanzende kant naar boven.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Daar zijn slechts twee redenen voor: De vis wordt sappiger, omdat hij in zijn eigen sap wordt gekookt. Zalm kan op deze manier worden bereid voor diegenen die op dieet zijn of het caloriegehalte van het gerecht willen verminderen. Ondertussen zal de zalm in de folie veel smakelijker zijn, alsof dit gerecht gestoomd is.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Milieu. Er is veel energie nodig voor de productie van het aluminium waaruit de folie gemaakt wordt. Aluminiumfolie kan niet worden gerecycled. Het is te dun om te smelten, het verbrandt, recyclen is daardoor onmogelijk.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Koken en bewaren in aluminium
Dat komt omdat aluminium kan oplossen in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen.
Waarin kan je levensmiddelen het beste invriezen? Diepvrieszakjes, aluminiumfolie, kunststof bakjes of koudebestendig glas. Belangrijk is dat het luchtdicht en in kleine porties gebeurt. Zo hebben bacteriën geen kans!