Isolatieplaten. Bij isolatieplaten heb je de keuze tussen PUR isolatieplaten, XPS isolatieplaten, glaswol isolatieplaten en PR-platen. Allen zijn goed genoeg om te gebruiken voor vloerverwarming. Isolatieplaten hebben vaak een betere isolatiewaarde dan isolatiechape én ze zijn goedkoper.
Bij vloerverwarming is een hoge isolatiewaarde erg belangrijk. De Rc-waarde van uw vloerisolatie moet minstens 3,5 zijn. Een isolatiewaarde van 5 is uiteraard nog beter. Juist omdat de verwarming in uw vloer verwerkt zit kan alleen een goede, dikke isolatielaag de warmte in uw woning houden.
Beste vloerisolatie door hoge isolatiewaarde
Isolatiefolie of -kussens, glaswol en PUR-schuim* leveren allemaal een goede isolatiewaarde en zijn prima materialen om de vloer mee te isoleren.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Het is daarom van groot belang om te werken met een goed isolatiemateriaal gecombineerd met een dunne dikte en een goede drukvastheid. PIR isolatie van Recticel (Eurofloor) of Unilin (Utherm Floor) voldoet perfect aan deze eisen.
De dikte van de isolatielaag verschilt wel. Minimaal moet je 8 cm isolatielaag hebben. Meer is beter, dus reken goed uit wat je allemaal nodig hebt en kijk dan of je 8 of meer centimeter aan isolatie kunt aanleggen.
Het is dan ook nodig om deze leidingen uit te vullen met een uitvulchape of gespoten PUR. Reken op een laag van zo'n 5 centimeter. De isolatie (6) zorgt ervoor dat je vloerverwarming geen warmte kan afgeven aan de muren.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
In grote lijnen draait het isoleren van uw woning om de vloer- of bodemisolatie, de spouwmuurisolatie en de dakisolatie. Hoewel alle drie deze isolatievormen belangrijk zijn om toe te passen levert de een wel een hoger rendement dan de ander. Van deze drie levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement.
Verschil TONZON en purschuim. Een belangrijkste verschil is dat men bij het aanbrengen van TONZON isolatie veilig in huis kan blijven terwijl dat bij purschuim niet het geval is omdat er bij pur gebruik wordt gemaakt van zeer giftige chemicaliën. Een ander belangrijk verschil is de isolerende werking in de praktijk.
Wanneer er voldoende ruimte beschikbaar is wordt het aangeraden om gebruik te maken van een minimale dikte bij vloerisolatieplaten van zo een 8 centimeter. Deze dikte zorgt er voor dat de vloerisolatieplaten nagenoeg overal kunnen worden toegepast terwijl je kan rekenen op een prima isolatiewaarde.
Glaswol is een uitermate geschikt product voor vloerisolatie. Het isolatiemateriaal is gemaakt van zand en gerecycled glas en is niet brandbaar en niet oplosbaar in water.
Door de vloer te isoleren voorkomt u onnodig warmteverlies. Bij vloerverwarming is isolatie zelfs nog belangrijker dan bij vloeren zonder vloerverwarming, omdat de vloer zelf warmer is en ook meer warmte kan verliezen als deze niet of slecht geïsoleerd is.
Aluminium reflectiefolie wordt in vloerverwarmingssystemen gebruikt om warmteverlies tegen te gaan. De folie wordt in vloerverwarming gebruikt als ondervloer. Deze onderlaag zorgt ervoor dat de warmte minder naar beneden geleid wordt en naar boven gaat.
Degelijke vloerisolatie: tot 15% besparing op uw energie
Een performante isolatielaag is 8 à 10 centimeter dik. Past dit niet in uw berekende vloeropbouw, dan voorziet u best een minimale isolatielaag van 3 à 4 cm om de thermische isolatiewaarde van uw vloer op te krikken.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Wat is de levensduur van gespoten PUR? Polyurethaanschuim gaat ongeveer 75 jaar mee.
In situ gespoten PUR wordt in 2022 verboden door Europa. Het verbod komt er vanwege de aanwezigheid van grote hoeveelheden blaasgassen, HFK's, die broeikasgassen zijn met een zeer hoog CO2 gehalte. SYSTEEM BETOPOR SILVER PLUS is het BESTE ALTERNATIEF voor in situ gespoten PUR.
Daarnaast is de isolatiewaarde van glaswol bij dezelfde dikte hoger dan de isolatiewaarde van steenwol. Hierdoor worden er met glaswol isolatie betere resultaten behaald met minder ruimte.
De dikte van glaswol zal een grote impact hebben op de uiteindelijke akoestische en thermische isolatiewaarde. De diktes van glaswol beginnen vanaf 60mm en lopen omhoog per 20mm ( 80, 120, 140, 160, 180,…). Voor een hellend dak wordt een minimumdikte van 160mm aangeraden.
Daarom is piepschuim zo licht, terwijl het toch een zeer hoge isolatiewaarde heeft. Dat betekent dat u bij de toepassing van piepschuim een minder dikke laag nodig heeft dan andere isolatiematerialen, zoals het bekende en veel toegepaste glaswol.
Indien in een cemendekvloer leidingen en/of buizen, waaronder ook vloerverwarming wordt verstaan, worden aangebracht moet de dikte ervan boven deze leidingen of buizen minimaal 20 tot 25 mm bedragen. Bij een cementvloer met een toplaag moet de dekking minimaal 28 mm bedragen.
Vloerverwarming combineer je in de praktijk met een zwevende cementdekvloer. Zo'n dekvloer moet steeds een minimum dikte hebben van 5 cm op isolatie of boven vloerverwarmingsleidingen.
Voor het laten aanbrengen van PUR-schuimisolatie op de vloer kan je je verwachten aan een startprijs van ongeveer 25 euro per vierkante meter. Indien je je vloer laat isoleren met vloerisolatieplaten, dan mag je rekenen op prijzen van ongeveer 20 euro per m².