Herstelbetalingen zijn betalingsverplichtingen die de aanvallende partij van een oorlog kunnen worden opgelegd, ter leniging van de oorlogsschade die is veroorzaakt bij de aangevallen partij. De betalingen worden in zekere gezien als alternatief voor gebiedsannexatie, en kunnen zowel in geld als in natura geschieden.
BERLIJN - Welgeteld 92 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog betaalt Duitsland zijn laatste oorlogsschulden aan de geallieerden. De laatste overboeking is een achterstallige rentebetaling over de jaren 1945 tot 1952.
Al in het Verdrag van Versailles was vastgelegd dat Duitsland tot april 1921 twintig miljard 'Goudmark' moest betalen, een bedrag dat overeenkomt met meer dan 7 miljoen kilogram goud. Ook zou het grootste deel van de koopvaardijvloot overgedragen worden.
Duitsland werd tijdens de onderhandelingen over het Verdrag van Versailles gedwongen schuld te erkennen voor de oorlog. Het land moest de geallieerde landen een vergoeding betalen voor de opgelopen schade. De schuld werd in eerste instantie vastgesteld op 152 miljard goudmark.
Zoals gezegd was Duitsland al in het vredesverdrag van Versailles aangewezen als schuldige van de oorlog, maar die schuldverklaring was vooral ingegeven door de wens van de overwinnende landen (in de eerste plaats Frankrijk) om herstelbetalingen en grondgebied van Duitsland te eisen.
Ooit, in 1918, was het heel duidelijk: Duitsland was als enige schuldig aan de Eerste Wereldoorlog.
Op 28 juni 1914 werd de troonopvolger van Oostenrijk-Hongarije, de prins Frans Ferdinand, doodgeschoten in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De dader heette Gavrilo Princip en was een aanhanger van een Servische nationalistische beweging. Deze gebeurtenis wordt als aanleiding van de Eerste Wereldoorlog gezien.
In de decennia die op de Tweede Wereldoorlog volgden, werd de aandacht voor de rol van Duitsland in de oorlog voornamelijk gevestigd op de Duitse schuld. Sinds enkele jaren vestigen historici steeds meer de aandacht op Duitsland als slachtoffer.
Naast al die voorwaarden moest Duitsland voor 132 miljard goudmark (bijna 70 miljoen euro) aan herstelbetalingen doen aan Frankrijk en België om die landen schadeloos te stellen. Deze betalingen mochten gespreid worden betaald om de Duitse economie niet teveel te belasten.
Duitsland moest onmiddellijk een aantal gebieden afstaan: Elzas-Lotharingen aan Frankrijk en delen van Posen en West-Pruisen aan Polen (de Poolse Corridor). Danzig kreeg een speciaal statuut onder gezag van de Volkenbond: de vrije Stad Danzig.
Daarbij zijn een slordige 1 240 miljoen doden gevallen. Oorlog maakt niet alleen veel weduwen en wezen, het kost ook een hoop geld. Zo worden de totale kosten van de Eerste Wereldoorlog geschat op 191 miljard dollar en heeft de Tweede Wereldoorlog waarschijnlijk een kleine 3 biljoen dollar gekost.
Duitsland mocht maximaal maar 100.000 soldaten hebben. Duitsland moest gebieden afstaan aan andere landen. Duitsland mocht geen soldaten hebben in het Rijnland. Duitsland moest herstelbetalingen doen.
Duitsers werden in Nederland na de Tweede Wereldoorlog tot vijandelijk onderdaan verklaard en hun bezittingen werden afgepakt - ongeacht politieke voorkeur of gedrag tijdens de oorlog.
Als u een Allrisk verzekering afsluit, bent u vrijwel voor alle soorten schade verzekerd. Het enige wat hier definitief buiten valt, is schade ontstaan door natuurrampen (denk aan orkanen of doorgebroken dijken), oorlogsschade en kernrampen (molest).
Uitgesloten gebeurtenissen
Sommige risico's zijn te groot voor verzekeraars om te dragen. Schade door een aardbeving en door een oorlog is altijd uitgesloten.
Voor de zorgverzekering maakt het niet uit wat de oorzaak is van de zorgkosten. Ook al is schade door oorlog in vrijwel elke verzekering uitgesloten, bij de zorgverzekering is dat gelukkig anders. In tijden van oorlog hoef je niet bang te zijn dat je niet verzekerd bent tegen zorgkosten.
Oud Duits geld - Reichsmark en oorlogen
Tot 1914 stond de Duitse mark voor een gewichtseenheid in goud. Hetzelfde gold destijds voor de Franse frank en de Engelse pond. Een Duitse mark stond gelijk aan 1/2790 kg fijn goud.
De D-Mark was het betaalmiddel in West-Duitsland en in de westelijke zone van Berlijn. De munt werd ingevoerd op 20 juni 1948 door de geallieerde bezetters. Dit was een economische noodzaak, omdat de Reichsmark die tot en met de Tweede Wereldoorlog in omloop was totaal geen waarde meer had.
Wil de term 'Derde Wereldoorlog' echter zeggen dat de oorlog van 1939 tot 1945 ook echt de 'tweede' was die wereldwijd werd gevoerd?
Op zondagochtend 7 december 1941 komt een Japanse oorlogsvloot aan bij de Amerikaanse marinebasis Pearl Harbor, op Hawaï. Met bommen en torpedo's bestoken de Japanners de Amerikanen.
Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Hoeveel oorlogen heeft het meest oorlogszuchtige land ooit uitgevochten? Geen land heeft vaker oorlog gevoerd dan Groot-Brittannië.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers. Met 23,4 miljoen doden verloor de Sovjet-Unie de meeste inwoners.