Bestrijd verveling door iedere dag speeltjes om te wisselen. Zet als je weggaat een radio met praatprogramma's aan in een andere kamer. Laat vogels regelmatig baden en geef dagelijks een douche met de plantenspuit. Goed samengestelde voeding zorgt voor een goede conditie van de vogel.
Een heel groot probleem bij in huis gehouden vogels is dat ze uit verveling of frustratie veren plukken. Meestal begint dit gedragsprobleem met overmatig poetsen van de veren. Het is belangrijk om tijdig in te grijpen. In de eerste plaats moeten we de natuurlijke levensomstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Als je voor het beste resultaat wilt gaan is het belangrijk om je papegaai zo'n drie keer per week goed te douchen. Dit zorgt voor een knap verenpak. Laat je papegaai tijdens het douchen op een zitstok zitten. Deze zitstok kun je eventueel uit zijn kooi halen, maar je kunt ook een aparte douchestok aanschaffen.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Bijvoorbeeld een kamer waar u, als de papegaai gaat slapen, niet of nauwelijks meer komt. Zodat uw papegaai rustig kan gaan slapen en aan zijn nachtrust toe komt. weetje: Dat een papegaai minimaal 11 uur nachtrust nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
Wanneer een vogel met zijn staart kwispelt of omhoog en omlaag flappert, betekent dit dat hij blij is om jou te zien, maar het kan ook betekenen dat hij gaat poepen. Verwar deze gedragingen niet met staartwippen, dit kan namelijk een teken van pijn zijn.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Het terug groeien van de veren duurt maar een week of zes maar de vogel moet vergeten dat hij ooit heeft geplukt dus moet hij soms de kraag wat langer om houden. Een deel van de vogels zal vergeten dat hij ooit zijn veren heeft uitgetrokken na het afdoen van de kraag.
Angst/stress
Stresssignalen: gapen / trillen, bibberen / uitschudden / hijgen / kop schudden / blozen / pinpointen / vleugels strekken / blazen. Wanneer een vogel angst/stress ervaart en geen mogelijkheid heeft om te vluchten of zich terug te trekken uit de situatie, bestaat de kans dat hij uitvalt en bijt.
De eerste jeugdrui is zo rond de leeftijd van 5 maanden. Na deze rui volgt bij 14-16 maanden de eerste volwassen rui. Daarna hebben papegaaien jaarlijks een rui. De precieze periode is niet seizoensgebonden en kan dus ieder moment van het jaar zijn.
Hoe herken je bloedmijt? Bij een besmetting met bloedluis zijn vogels onrustig, in slechte conditie en kippen kunnen er bleke kammen van krijgen. Als je met een mesje door naden en kieren van de kooi gaat kun je hier bloed op zien zitten of zwarte/rode puntjes (luizen).
Hogere temperaturen
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
De beste plaats voor de kooi is in dat deel van het huis waar de mensen zich gewoonlijk bevinden. Zet de kooi nooit in een verlaten deel van het huis. Papegaaien zijn dieren die van gezelschap houden. Sommige papegaaien vinden het fantastisch als zij voor een raam staan, maar veel papegaaien vinden dat niet prettig.
Dat vogels op een poot slapen is een kwestie van energiebesparing. De poot van de vogels is niet meer dan vel over been, zo goed als geen isolatie. Via de poten gaat dus veel energie verloren, wat de reden is dan ze een poot optrekken tussen de veren. Tussen de veren is een poot goed geïsoleerd.
Tocht gevaarlijk voor papegaaien? Iets wat we nog vrij regelmatig horen: “Tocht is levensgevaarlijk voor een papegaai.” Niet waar. Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes.
Dat kan bijvoorbeeld door met de vogel te trainen, de manier waarop hij wordt gehouden aan te passen en door anti-agressie spelletjes met hem te doen. Met clickertraining kun je ook heel veel bereiken, niet alleen tegen agressief gedrag maar ook bij het trainen van leuke oefeningen.
Je vogel kan bang zijn en letterlijk van zich afbijten om zichzelf te beschermen. Bouw in zo'n geval het contact stap voor stap op om je vogel gerust te stellen. Het kan ook zijn dat je vogel probeert de baas te spelen. Door te bijten schrikt hij je af en zul je minder snel met je hand in de kooi gaan.
Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren, zoals bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV-licht te zien.
Papegaaien eten meestal twee keer per dag; in de ochtend en vlak voordat ze 's avonds gaan slapen. Verschoon dagelijks het voer en drinkwater en geef om de week wat maagkiezel.
Dat betekent dat deze vogels een uitdaging nodig hebben. De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg.
Ze hebben heel veel ruimte nodig dus het liefst een zo groot mogelijke kooi met horizontale spijlen, dan kan hij lekker klimmen. Wanneer hij klimt gebruikt hij zijn snavel ook, kijk. Aandacht geven is dus heel belangrijk voor je papegaai. Als je weet dat je niet heel veel tijd hebt, zet er dan een soortgenoot bij.