Toen zijn vader Willem II overleed was Floris pas twee jaar oud. Totdat hij zelf zou kunnen regeren waren drie regentschappen nodig. Door een slechte verstandhouding met edelen kreeg Floris V de bijnaam 'Der keerlen god', de god van de boeren.
Graaf Floris V werd op 23 juni 1296 door drie edelen gevangen gezet in het Muiderslot. Op 27 juni wilden de samenzweerders de graaf naar een andere plek brengen, maar onderweg werden ze tegen gehouden door burgers en boeren uit de omgeving. Uit paniek werd Floris V ter plekke door zijn ontvoerders vermoord.
Hij was graaf over Holland en Zeeland. Floris was een belangrijk man in en had veel macht. Holland en Zeeland waren grote gebieden. Daarom kreeg Floris hulp om het gebied te besturen van de edelen Gijsbrecht van Amstel, Herman van Woerden en Gerard van Velzen.
'De familie van Floris V Jan van Holland: zoon en opvolger van Floris, Ada van Schotland: betovergrootmoeder van Floris, Elisabeth van Brunswijk: moeder van Floris, Florens van Henegouwen: neef van Floris, Jan I graaf van Henegouwen: neef van Floris en opvolger na de dood van Jan van Holland, Neef Jan hertog van ...
Een van hen was Gerard van Velsen (?-1296), de man die uiteindelijk de moord pleegde op 27 juni 1296, nadat Floris enkele dagen eerder tijdens een valkenjacht gevangengenomen was en in de westtoren van het Muiderslot gegooid was. Daar beleefde hij op 24 juni zijn 42e en laatste verjaardag.
Toen zijn vader Willem II overleed was Floris pas twee jaar oud. Totdat hij zelf zou kunnen regeren waren drie regentschappen nodig. Door een slechte verstandhouding met edelen kreeg Floris V de bijnaam 'Der keerlen god', de god van de boeren.
In 1968 werden de opnames gemaakt voor de televisieserie 'Floris' met Rutger Hauer in de hoofdrol. De locaties waar werd opgenomen waren Kasteel Doornenburg , Kasteel Hernen, Slot Loevestein en in Gent en Brugge.
Prins Floris trad op 20 oktober 2005 in Naarden in het huwelijk met Aimée Söhngen. Prins Floris en Prinses Aimée hebben twee dochters en een zoon: Magali (2007), Eliane (2009) en Willem Jan (2013). Het gezin woont in Voorschoten.
Deze dwangburchten waren: het Huis te Wijdenes; het Huis te Nuwendoorn (bij Eenigenburg), de Middelburg en de Nieuwburg (beide ten noorden van Alkmaar). De laatste twee kastelen vormden een trits met de Torenburg, dat reeds in ca. 1254 door graaf Willem II, de vader van Floris V, was neergezet.
Floris' aanval liep echter uit op een fiasco en kort daarna braken in heel Holland opstanden uit. Niet alleen onder de West-Friezen, maar ook in Kennemerland, Waterland en Amstelland. Tien jaar later probeerde Floris V het opnieuw. Vanuit zee landden zijn troepen in Wijdenes en veroverden Drechterland tot aan Hoogwoud.
Floris V is een van de bekendste middeleeuwse vorsten. Als graaf van Holland deed hij van zich spreken in internationale kringen; 'provinciale'strubbelingen leidden tot zijn dood in 1296. Floris V werd geboren op 24 juni 1254 en groeide op onder de voogdij van zijn oom Floris en zijn tante Aleid.
Na de dood van Godfried en Willem in 1076 belegerden Robrecht en zijn stiefzoon Dirk V IJsselmonde en wisten de nieuwe bisschop Koenraad gevangen te nemen en te dwingen de gebieden van Dirk V terug te geven. In de eerste helft van de 13e eeuw werd het huidige Den Haag de zetel van de graven van Holland.
Centraal staat de jonge ridder Floris van Rosemondt (Rutger Hauer). Als hij na een lange reis samen met zijn vriend, de fakir Sindala (Jos Bergman) uit India, terugkeert, komt hij erachter dat de hertog van Gelre zijn kasteel heeft ingenomen.
Voor diegenen die niet meer helemaal weten wie Floris was; wij hebben alle 12 afleveringen voor u op een rij gezet. Floris was een zeer populaire Nederlandse televisieserie. De hoofdrollen werden vertolkt door Rutger Hauer (Floris), en Jos Bergman (Sindala).
Graaf Floris V (1254-1296) zag zichzelf als gelijke van de machtigste Europese vorsten. Hij was ambitieus, succesvol en bovendien van goede komaf. Tegelijkertijd moest hij zowel opstandig boerenvolk, pedante burgerij als twistzieke adel onder de duim zien te houden.
Maar waarom naar Alkmaar? Als het de bedoeling was geweest graaf Floris naar Rijnsburg te vervoeren om hem naast zijn vrouw, dochter en eerder gestorven kinderen te begraven, nam men wel een grote omweg. Het was natuurlijk een chaotische tijd.
Hij maakte behendig gebruik van de mogelijkheden die hij als graaf had om strategisch gelegen gebieden en burchten in bezit te nemen, maar vervolgens gaf hij die weer in leen tegen zijn voorwaarden. Mede door die kwaliteiten bracht Floris rust en welvaart in het graafschap en wist hij de bevolking aan zich te binden.
Haard. Willem II is in 1256 door de West-Friezen vermoord in de omgeving van het Noord-Hollandse plaatsje Hoogwoud. Zijn lichaam werd echter niet direct teruggevonden.
Koning Willem II overleed op 17 maart 1849 in Tilburg en werd daarna bijgezet in de grafkelder van Oranje-Nassau in de Nieuwe Kerk in Delft.
Willem II werd begraven in de Abdij van Middelburg.
De moord op Floris V had grote gevolgen voor de provincie Utrecht. De zoon van Floris, Jan, werd graaf van Holland en eiste het land van de gevluchte heren van Amstel op. Zo werden Muiden, het Gooi en Amstelland aan Holland toegevoegd.
De graaf (letterlijk schrijver) deed zijn intrede in het Frankische Rijk toen dat te groot werd om vanuit een punt te besturen. Hij was de officiële vertegenwoordiger van de vorst in het hem toegewezen gebied (gouw).