U heeft geen vergunning nodig om bier, wijn, port en sherry via een webshop te verkopen. Heeft u geen slijterij of andere winkel? U mag dan alleen bier, wijn, port en sherry op bestelling afleveren vanuit een afgesloten ruimte waar geen klanten mogen komen.
Controleer of je een drankvergunning nodig hebt
In Nederland heb je voor het online verkopen van bier, wijn en port & sherry (psv) geen vergunning nodig. Om sterke dranken te verkopen (die meer dan 15% alcohol bevatten), heb je wel een slijterijvergunning nodig.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Als je een horecazaak uitbaat en je serveert sterke dranken of je gebruikt sterke dranken in je gerechten dan moet je vooraf een aanvraag voor een drankvergunning indienen bij de gemeente. Ook wanneer je enkel gegiste dranken zoals bier en wijn schenkt, heb je mogelijk een vergunning nodig.
Om alcohol te mogen schenken is een Drank- en Horecavergunning, oftewel een tapvergunning nodig. Die vraag je aan bij de gemeente. Daarbij is het diploma Sociale Hygiëne vereist. Op de vergunning moeten twee zogenaamde leidinggevenden worden genoemd.
Drank- en horecavergunning
U mag drank met minder dan 15% alcohol (of sherry en port) verkopen. U heeft daarvoor geen drank- en horecavergunning of slijterijvergunning nodig. Groothandels moeten een slijterijvergunning hebben als ze alcoholische drank aan particulieren verkopen.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Daarmee mag u eten en drinken verkopen, zoals hotdogs of ijs. Bloemen mogen ook. Mondkapjes, alcohol of lachgas mogen niet. U mag op straat of in een park verkopen.
De verkoop mag plaatsvinden op eender welke plaats zolang je van de gemeente wel toestemming hebt om die plaats in te nemen of van de eigenaar bij het gebruik van een private plaats. Bijvoorbeeld bij een verkoop aan een standje in de supermarkt. Voor online verkopen voor het goede doel heb je geen vergunning nodig.
Exploitatievergunning. Wie een horecazaak wil openen, vraagt best eerst een exploitatievergunning aan bij de gemeente. Voor je de toelating krijgt, moet je zaak voldoen aan de voorwaarden die jouw gemeente bepaald heeft rond veiligheid, verzekeringsplichten, etc. Die vind je via de website van je gemeente.
Als uw aanvraag volledig is ingediend en u dus alle benodigde documenten hebt ingeleverd neemt het stadsdeel uw aanvraag in behandeling. Daarna duurt de aanvraagprocedure van een exploitatievergunning maximaal 8 weken. Die termijn kan eenmalig met nog eens 8 weken worden verlengd.
Volgens de nieuwe Alcoholwet mag iemand vanaf 14 jaar alcohol schenken als diegene een voor zijn opleiding werkt in de horeca. Als dat niet zo is moet de jongeren minimaal 16 jaar oud zijn.
De drank- en horecavergunning is niet gebonden aan een geldigheidstermijn. De vergunning blijft geldig totdat er een nieuwe of gewijzigde vergunning wordt verstrekt, de vergunning vervalt of wordt ingetrokken.
Als amateurbrouwer mag je thuis voor jezelf en je gasten bier brouwen. Voor populaire doe-het-zelf bierbrouwpakketten gelden geen regels. Maar wordt het teveel voor eigen gebruik en ga je het bier verkopen, dan ben je ondernemer.
Sterke drank verkopen mag alleen in een drankwinkel of slijterij. U hebt dan een Alcoholwetvergunning voor het slijterijbedrijf nodig. Met deze vergunning mag u sterke drank verkopen met ten minste 15 procent alcohol. Klanten mogen de drank niet in uw winkel opdrinken of proeven.
Als u bier, wijn, port, sherry of sterke drank schenkt, moeten uw personeelsleden 16 jaar of ouder zijn. 14- en 15-jarige vmbo-scholieren mogen tijdens een horecastage voor hun opleiding alcohol schenken. Uw barmedewerker onder de 18 jaar mag de alcohol verkopen, maar niet drinken.
Een garageverkoop door particulieren is vrij van leurkaart, maar je hebt wel toestemming van het schepencollege nodig. Het verkopen van eetwaren en dranken voor eigen rekening is niet toegestaan. Dit kan enkel wanneer de verkoop een menslievend doel heeft en gebeurt door een vereniging.
U vraagt de standplaatsvergunning aan bij de gemeente waar u met uw kraam wilt staan.
Het boek VI "Marktpraktijkten en consumentenbescherming" van het Wetboek van economisch recht (boek VI WER), verbiedt elke onderneming een goed met verlies te verkopen (art. VI. 116 WER ).
U mag vruchten- en groentesappen, mineraalwater en limonade (verbruiksbelastinggoederen) voor eigen gebruik zelf maken. Maar u mag deze producten niet verkopen.
In plaats van een vergunningstelsel geldt vanaf 1 januari 2010 een algemeen verbod: het is verboden te venten als de openbare orde wordt verstoord, de openbare veiligheid, de volksgezondheid of het milieu in gevaar komen.
Echter, voor de verkoop van eten of drinken vanuit huis is de bestemming in de meeste gemeentes 'Detailhandel' of 'Horeca'. Dit kan per gemeente verschillen. Indien er een strijd is met het bestemmingsplan dient er een omgevingsvergunning aangevraagd te worden.
In de meeste gemeenten moet je voor je restaurant beschikken over een exploitatievergunning. Deze vergunning wordt verstrekt door de gemeente. De kosten voor een exploitatievergunning variëren van € 500 tot een paar duizend euro.
Drank- en horecavergunning / Alcoholvergunning
Als je alcoholhoudende dranken schenkt, moet je als ondernemer in het bezit zijn van een Alcoholvergunning / Drank- en Horecavergunning (DHW-vergunning). Dit is een vergunning op basis van de Alcoholwet die je bij de gemeente moet aanvragen.
Wat is het? Als u tijdens een evenement alcohol wilt schenken en verkopen, hebt u een ontheffing nodig van de gemeente. Doorgaans mag er alleen 'bedrijfsmatig' alcohol worden geschonken in horecabedrijven die over een drank- en horecavergunning beschikken.