Als cellen van de lip ongecontroleerd gaan delen, kan er een kwaadaardige tumor ontstaan. Zo'n kwaadaardige tumor heet lipkanker. Lipkanker ontstaat bijna altijd op de onderlip.
Een slijmcyste is een verstopping van een speekselkliertje in de onderlip of wang. Een cyste ontstaat meestal doordat de afvoergang van een speekselklier blokkeert door bijvoorbeeld op de lip of wang te bijten of na een ontsteking. Door de zwelling hoopt het slijm op en ontstaat een cyste.
Aften zijn kleine witte zwellingen of zweertjes, omgeven door rood weefsel. Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond.
Bij een koortslip krijgt u een rood plekje met blaasjes. De blaasjes zijn gevuld met vocht. Het plekje kan jeuken, tintelen, branden of pijn doen. Soms voelen mensen eerst een tintelend of branderige pijn en ontstaan daarna pas de blaasjes.
Andere tips om van een puist op je lip af te komen
Als je een puist op je lippen wilt voorkomen, zijn er verschillende doeltreffende en preventieve methodes. Eet gezond en gevarieerd – en drink veel water. Dat is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je huid.
Dikke ogen of lippen komt door vocht in uw huid of slijmvliezen. Ook uw tong, keel, handen, voeten en geslachtsorganen kunnen dik zijn. De oorzaak blijft vaak onbekend. Medicijnen, virussen, voeding of insectenbeten kunnen een oorzaak zijn.
Een fibroom is een goedaardig niet-pijnlijk zwelling/bultje op het mondslijmvlies, dat bestaat uit een verdikking van het bindweefsel. Het bevindt zich meestal aan de binnenzijde van de wang of lip, maar het kan ook voorkomen op of rondom de tong.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Hoe ziet lippen eczeem eruit ? We zien aan de lippen roodheid, schilfering en soms korstjes met kloofjes. Bij uitgebreide en langdurig bestaand eczeem kan de huid rondom de lippen ook meedoen.
Lipblaasjes worden veroorzaakt door een virus. Er zijn twee soorten herpes simplex-virus: HSV-1 en HSV-2. HSV-1 is verantwoordelijk voor herpes labialis, een herpes die voorkomt rond de mond en meestal op de lippen. Dit type herpes is algemeen bekend als koortslip.
Een fibroom van het mondslijmvlies is een goedaardig gezwel dat eruit ziet als een bultje op een steeltje. Het bestaat uit bindweefsel en zit meestal aan de binnenkant van de wang op het slijmvlies, op de punt van de tong of op de lippen. Het doet meestal geen pijn en het kan geen kwaad.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Bloedend tandvlees. Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden.
Het zal je niet verbazen dat de lippen met name bestaan uit spieren. Daarnaast zitten er in je lip veel bloedvaatjes (vandaar de rode kleur), haarcellen (denk maar aan de snor)speekselklieren en zenuwtjes.
Gezwollen lippen kunnen het gevolg zijn een klap op de lippen of van een allergische reactie. Als je een gezwollen tong hebt, brandende lippen, een krieblige keel en uitslag win dan snel medisch advies in. Je zou wel eens kunnen reageren op iets wat je gegeten hebt, of waar je mee in contact bent gekomen.
Volgens dermatoloog Dr. Paola Pomerantzeff vertraagt het lymfestelsel tijdens de slaap en omdat het verantwoordelijk is voor de opname van vocht uit cellen, is er een aanleg voor zwelling. Daarnaast is er ook de invloed van eten, drinken, medicijnen, hormonen en zelfs genetische oorzaken.
Slechte gebitshygiëne en gebitsproblemen
Één van de meest voorkomende is gingivitis, wat het gevolg is van de opbouw van tandplak, als je niet regelmatig of correct poetst en flost. Een andere veel voorkomende oorzaak van een vieze smaak zijn abcessen, infecties en doorkomende verstandskiezen.
Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt.
Hoe ontstaat een cyste
De oorzaak voor het ontstaan van een dergelijke holte is vaak een ontsteking, bijvoorbeeld van een tand of kies. Ook kan een cyste het gevolg zijn van een ophoping van speeksel, dit doet zich nogal eens voor in de onderlip en heet een mucokele. Soms is de oorzaak van cystevorming niet duidelijk.
Nee, fibromen gaan niet vanzelf weg. Bij sommige mensen kunnen in de loop der jaren meerdere fibromen op de huid ontstaan. Er bestaan geen medische reden om fibromen te verwijderen. Indien ze cosmetische bezwaren geven kunnen deze goed en veilig worden verwijderd door de huidspecialiste.
We zien een roze kleurige ronde zwelling aan de binnenkant van het wangslijmvlies of de lippen of op de tongrand. De zwelling geeft op zichzelf geen pijn-of jeukklachten, maar kan wel pijnlijk zijn als erop gebeten wordt. Een bijtfibroom kan enkele millimeters tot enkele centimeters groot zijn.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Je krijgt dan een blaasje op je huid. Als dit blaasje geneest, wordt het een korstje.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het Herpes Simplex virus. Je kunt een koortslip herkennen aan fragiele blaasjes op de lippen. Al op hele jonge leeftijd kun je in aanraking komen met het herpesvirus, maar de meeste mensen krijgen er nooit klachten van.