Infrarood licht heeft een golflengte van 750 tot 100.000 nanometer. Het menselijk oog kan alleen licht zien met een golflengte van 400 tot 700 nanometer. Infrarood licht kun je dus niet met het blote oog zien, daarom zie je niets als je de afstandsbediening op jezelf richt.
Een infraroodafstandsbediening verzendt een signaal door middel van infraroodlicht. U kunt dit licht niet met het blote oog zien, maar als u een digitale camera, camera van een mobiele telefoon of een camcorder in de cameramodus gebruikt, kunt u het signaal wel zien.
De atmosfeer laat, naast het zichtbare licht, ook een deel van het ultraviolet door dat afkomstig is van de zon. Weliswaar zijn de lichtgevoelige cellen in het netvlies van het menselijk oog gevoelig voor deze straling, maar de ooglens laat het niet door en beschermt daardoor het netvlies.
Infrarood of infrarode straling, is voor het menselijk oog niet waarneembare elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer (nm) en 1 millimeter (106 nm), dus tussen het (zichtbare) rode licht en de microgolven.
Infraroodstraling bestaat net als zichtbaar licht uit fotonen, maar de eerste is dankzij z'n lange golflengte veel penetranter. Helaas wordt in vele toepassingen gebruik gemaakt van zichtbaar licht, dat een veel hogere energie bezit.
Alle objecten met een temperatuur van meer dan -273 graden Celsius zenden infraroodstraling uit. Infraroodstraling is onzichtbaar voor het menselijk oog. We kunnen het wel voelen, als warmte.
Slechts 0,2 % van de infraroodstraling van een 90 graden infraroodpaneel gaat door gewoon glas heen! Slechts 4,3 % van de infraroodstraling van een 350 graden infraroodpaneel gaat door gewoon glas heen! Dit is verwaarloosbaar.
Door langdurige blootstelling aan infrarood en uv-straling kan staar ontstaan, een vertroebeling van de ooglens. Zichtbare of infrarode laserstraling kan door de ooglens nog eens extra geconcentreerd worden en het netvlies onherstelbaar beschadigen, waardoor blindheid ontstaat.
Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C. Gevaar voor verbranding treedt op bij objecten met een temperatuur van meer dan 125 °C.
Met infraroodpanelen als hoofdverwarming heb je wel een ander warmtecomfort dan met verwarming met radiatoren of vloerverwarming. De warmte is niet gelijk verdeeld over de ruimte. Een paneel heeft een bereik van ongeveer 3 meter. Zodra je buiten bereik van een stralingspaneel bent, heb je het koud.
Infrarood is een verzamelterm voor de verschillende vormen of golflengtes van de straling van zonlicht. Vergelijk het dus zeker niet met UV-licht, dat verantwoordelijk is voor de schadelijke effecten die de zon uitstraalt. Infrarood is daarentegen gewoon de warmtestraling van de zon, zonder UV.
Infrarode warmtestraling heeft geen schadelijke UV-straling. Hoe langer de golven zijn, hoe lager de stralingsenergie is. De infrarood c-straling verwarmt de huid en dringt slecht 0,3 millimeter diep in de huid. De korte golf ultraviolette straling gaat daarentegen letterlijk onder de huid.
Omdat de IR straling een hogere golflengte heeft als het zichtbare licht is het in principe niet schadelijk voor het menselijk lichaam.
Ver-Infrarood (Far/ Fir-infrared)
Ver-infrarood stralen (lange golf) maken deel uit van het zonlicht spectrum. Deze stralen zijn onzichtbaar voor het blote oog maar hebben een voedende rol en een grote impact op onze gezondheid.
Het licht met de hoogste golflengte dat je met het blote oog nog kan waarnemen is rood licht. Rood licht heeft een golflengte van 780 nanometer. Licht daarbuiten, zoals infrarood dat een hogere golflengte heeft, kan je met het blote oog niet waarnemen.
Honden hebben een soort van infrarode sensor in het topje van hun neus die hen in staat stelt om kleine verschillen in temperatuur vanop een behoorlijke afstand waar te nemen. Dat hebben Zweedse en Hongaarse onderzoekers ontdekt.
Je huid krijgt een gezonde, frisse teint
Van een sessie in een infraroodcabine ga je flink zweten. Bacteriën en onzuiverheden zullen zich losmaken uit je poriën en je huid reinigen. Dat detox-effect geeft je huid een frisse teint. Bovendien stimuleren infraroodstralen de aanmaak van collageen.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Niet alleen UV licht maar ook zichtbaar licht en infrarood licht blijken de huid te kunnen bruinen. Deze bevinding geeft een nieuw inzicht in het ontstaan van hyperpigmentaties (=pigmentvlekken) in het gezicht. De laatste jaren zijn er veel studies verricht naar het ontstaan van pigmentstoornissen in de huid.
De aanbevolen gebruiksfrequentie is dagelijks. Zo nodig kunnen behandelingen meerdere malen per dag worden herhaald. U kunt de serie van verscheidene behandelingen per dag op meerdere opeenvolgende dagen herhalen om resultaat te krijgen.
IR-A. Korte golf infraroodstralen zouden 5 tot 6 millimeter in de huid doordringen en worden daarom als het meest therapeutische infrarode licht gezien.
Hoewel 70 tot 90 °C als heet klinkt, leveren infrarood panelen geen gevaar op bij aanraking. De mate van warmte overdracht van het materiaal is veel lager dan bijvoorbeeld bij water. Een korte aanraking van het paneel als dit aan staat is dan ook geen enkel probleem en levert geen risico's op.
Broeikasgassen in de atmosfeer absorberen infrarood licht dat door de aarde wordt uitgestraald en zenden dat vervolgens in alle richtingen weer uit. Het teruggestraalde infrarode licht zorgt ervoor dat de aarde en de oceanen warmer zijn dan ze zouden zijn zonder de aanwezigheid van broeikasgassen: het broeikaseffect.